Ειδησεογραφικό site

Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός με 155 «ναι», 134 «όχι» και ένα «παρών» – Το «ναι» προήλθε από την Κατερίνα Μάρκου και το «παρών» από τον Γρηγόρη Ψαριανό

29

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015, έπειτα από μία θυελλώδη συζήτηση, με 155 «ναι» έναντι 134 «όχι» και ενός «παρών».

Κέρδος για την κυβερνητική πλειοψηφία αποτελεί η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, η οποία υπερψήφισε τον προϋπολογισμό και ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός, που δήλωσε «παρών».

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο χαρακτηρίζουν θετική και την στάση του επίσης ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Νταβρή, ο οποίος ψήφισε θετικά τους προϋπολογισμούς μόνο για τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι από τη διαδικασία έλλειπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο οποίος νοσηλεύεται λόγω προβλήματος υγείας.

Πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν μετά το πέρας της διαδικασίας κατά την πενθήμερη συζήτηση ότι η κυβέρνηση νίκησε κατά κράτος!

Στηρίζουν, δε, την άποψή τους στην εκδήλωση πρόθεσης από αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές να ψηφίσουν για ΠτΔ.

Πρόκειται για τους οκτώ: Σπ. Λυκούδη, Ν. Φούντα, Β. Οικονόμου, Ν. Τσούκαλη, Θ. Ψύρρα, Π. Τατσόπουλο, Χρ. Αηδόνη και Γρ. Ψαριανό, που υπέγραψαν τη σχετική επιστολή, αλλά και βουλευτές όπως οι Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κουράκος και Β. Καπερνάρος, που έθεσαν τους δικούς τους όρους για εκλογή ΠτΔ, επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες περι αποστασίας.

«Ύστερα από πολλές δεκαετίες, η χώρα απέκτησε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Είναι μια ιστορική στιγμή. Οι παλαιότεροι θα ξαφνιαστούν, οι νεότεροι εύχομαι να συνεχίσουν να το κάνουν, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη» σχολίασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

«Τελειώνει η εποχή της μεγάλης λιτότητας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «υπονομεύει την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο» κάνοντας λόγο για μεταβατική περίοδο ενός έτους.

«Ο Προϋπολογισμός είναι η θλιβερή εικόνα μιας κυβέρνησης παραδομένης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα παίχτηκε το μεγαλύτερο κόλπο αναδιανομής του πλούτου» ενώ τόνισε πως το «όχι» στον Προϋπολογισμό σημαίνει «όχι» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο «φετινός προϋπολογισμός έχει μεγάλη πολιτική αξία και  συμπυκνώνει τις θυσίες του ελληνικού λαού» επεσήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και τόνισε πως «απηχεί το πρωτογενές πλεόνασμα, την ενίσχυση της εθνικής ανταγωνιστικότητας».

Για «προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας» έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σημείωσε πως τα «”μαξιλάρια” είναι η μεγαλύτερη προσβολή  προς τους έλληνες βουλευτές» ενώ σημείωσε πως «ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να ανατρέψει την αντιπολίτευση».

Κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης επεσήμανε η κυβέρνηση «υποτίμησε το γεγονός ότι η ύφεση και η λιτότητα θα έκανε δυσχερέστερη την ανάκαμψη».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι το κρίσιμο είναι να τεθεί το αίτημα της ανάκτησης των απωλειών για τον λαό. «Δεν φοβόμαστε, ούτε απευχόμαστε της εκλογές, είπε ακόμη».

«Η Ελλάδα έγινε παράδειγμα δημοσιονομικής εξυγίανσης» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και προσέθεσε πως «όλοι είμαστε δεμένοι στην ίδια βάρκα, με το μέλλον του τόπου».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταήμερης συζήτησης κυριάρχησαν οι κόντρες της κυβέρνησης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για μία σειρά από θέματα, όπως η απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού, τα επεισόδια στα Εξάρχεια χθες, Σάββατο αλλά και η προεδρική εκλογή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.