Ειδησεογραφικό site

ΤτΕ: Στο 1,36 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα στο α’ εξάμηνο-Το δημοσιονομικό έλλειμμα στα 1,9 δισ. ευρώ

40

Στα 1,36 δισ. ευρώ τοποθετεί το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014 η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ προσδιορίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα στα 1,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της χώρας το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης στο πρώτο εξάμηνο 2014 εμφάνισε έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 8,72 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 21,91 δισ. ευρώ, από 20,27 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 1,31 δισ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 264 εκατ. ευρώ που αφορούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν στη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αυτές διαμορφώθηκαν σε 24,15 δισ. ευρώ, από 28,64 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2013.

Το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε πλεόνασμα 1,36 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και εάν αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.