Ειδησεογραφικό site

ΤτΕ: Νέος Κώδικας Δεοντολογίας προς τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

32

Τον επικαιροποιημένο Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα παρουσιάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Μεταξύ άλλων ο Κώδικας Δεοντολογίας θα προβλέπει μόνιμη μείωση του επιτοκίου του μη εξυπηρετούμενου δανείου ή του περιθωρίου κέρδους της τράπεζας, την αλλαγή του τύπου του επιτοκίου χωρίς πέναλτι, την αντικατάσταση του παλαιού δάνειου με νέο, την μεταβίβαση του μη εξυπηρετούμενου δάνειου σε άλλη τράπεζα, κ.α..

Η Κεντρική Τράπεζα είχε δημοσιοποιήσει προσχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας στα τέλη Μαρτίου το οποίο και επικαιροποίησε μετά από διαβουλεύσεις που είχε με τις τράπεζες και τις ενώσεις καταναλωτών.

Οι ενώσεις καταναλωτών ζήτησαν να προβλεφθούν στον Κώδικα υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων προς αναστολή νομικών ενεργειών και καταδιωκτικών μέτρων.

Ακόμη, ζήτησαν να αποσαφηνιστεί το τι θα ισχύσει κατά την περίοδο χάριτος, που ο δανειολήπτης δεν θα πληρώνει τις δόσεις (για διάστημα 12 ή 24 μηνών) και συγκεκριμένα το εάν οι τόκοι της περιόδου αυτής θα κεφαλαιοποιηθούν ή όχι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.