Ειδησεογραφικό site

Τσάρος εναντίον Σουλτάνου: Η στρατιωτική δύναμη του Πούτιν κόντρα στου Ερντογάν καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται

194

«Έμπλεξαν τις γραμμές τους» Πούτιν και Ερντογάν, την ώρα που η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Άγκυρα κλιμακώνεται επικίνδυνα, με το ρωσικό ΥΠΕΞ να καλεί τους πολίτες της χώρας να εγκαταλείψουν την Τουρκία και το Κρεμλίνο να απειλεί με οικονομικά αντίποινα, που φτάνουν ακόμα και στην ακύρωση του αγωγού Turkish Stream, αλλά και του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει καλέσει το Κρεμλίνο για να απολογηθεί σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τύπου Su-24. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Ρώσου ομολόγου του, υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν είναι εκείνος που δεν απαντά στις κλήσεις του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό δίκτυο France24, ο Ερντογάν δήλωσε: «Κάλεσα τον κ. Πούτιν. Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιστρέψει την κλήση μου».

Βέβαια, νωρίτερα τόνιζε πως δεν υπάρχει λόγος η Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι, αν υπάρχει μία πλευρά που πρέπει να απολογηθεί, δεν είμαστε εμείς. Εκείνοι που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μου πρέπει να απολογηθούν. Οι πιλότοι μας και οι ένοπλες δυνάμεις απλώς εκτέλεσαν το καθήκον τους, το οποίο αφορά στην απάντηση των παραβιάσεων των κανόνων. Πιστεύω πως αυτή είναι η ουσία».

Παρά τις… αναπάντητες κλήσεις, ωστόσο, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την πρόθεσή του να τείνει χείρα φιλίας στον Πούτιν, ενώ τόνισε πως, αν η Άγκυρα γνώριζε ότι το αεροσκάφος ήταν ρωσικό, «θα δρούσε διαφορετικά».

Σχετικά, δε, με τις καταγγελίες ότι η Τουρκία συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αγοράζοντας πετρέλαιο από την τρομοκρατική οργάνωση, ο Ερντογάν απάντησε πως «όποιος μας κατηγορεί, θα πρέπει να ντρέπεται. Εχουμε την τιμή μας».

Αξιώνει συγγνώμη ο Πούτιν

Νωρίτερα σήμερα, επίθεση στην τουρκική ηγεσία για την υπόθεση της κατάρριψης του ρωσικού Σουκχόι εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι σκόπιμα οδηγεί σε αδιέξοδο τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Επανέλαβε, επίσης, ότι η Τουρκία ακόμα δεν έχει ζητήσει «συγγνώμη» για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και επανέλαβε την άποψη ότι η ενέργειά της ήταν «πισώπλατη μαχαιριά»: «Ήταν μια ανεξήγητη και ύπουλη μαχαιριά στην πλάτη από αυτούς που πιστεύαμε ότι είναι σύμμαχοι και εταίροι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Το περιστατικό που συνέβη πριν από δύο ημέρες στον συριακό εναέριο χώρο αψηφά την κοινή λογική και το διεθνές δίκαιο. Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε πάνω από το συριακό έδαφος. Και ακόμα δεν έχουμε λάβει μια λογική συγγνώμη από την Τουρκία στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» συμπλήρωσε ο Πούτιν, μιλώντας στην τελετή αποδοχής διαπιστευτηρίων 15 πρέσβεων.

Ο Πούτιν αυξάνει τη δύναμη πυρός στην περιοχή

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία με την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή. Από τη μία θα ενισχύσει τις εναέριες επιθέσεις κατά συριακών στόχων, αφού πλέον όλα τα ρωσικά βομβαρδιστικά θα συνοδεύονται από μαχητικά, καταδιωκτικά αεροσκάφη.

Το επόμενο απειλητικό βήμα από την πλευρά της Μόσχας ήταν η απόφαση αναπτύξει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 στη Λαττάκεια, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να πλήξει στόχους σε απόσταση 250 μιλίων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η Ρωσία θα μπορεί να χτυπήσει τουρκικούς στόχους.

Τρίτο μήνυμα Πούτιν προς την Τουρκία είναι η ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας της Μόσχας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Συρίας.

ImageHandler (8)

 

Η απάντηση του Ερντογάν με τανκς και πολεμικά αεροσκάφη

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν φωτογραφίες που απεικονίζουν τρένα να μεταφέρουν τουρικά άρματα μάχης στα συροτουρκικά σύνορα. Στρατιωτικές πηγές από την Τουρκία ανέφεραν ότι 20 τανκς μεταφέρθηκαν με τρένα στα νοτιοδυτικά σύνορα με τη Συρία.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι 18 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη εστάλησαν στην περιοχή για περιπολίες στα σύνορα.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού στρατού στο πρακτορείο Ανατολή, «συνοδευόμενα από την αστυνομία και ισχυρές δυνάμεις, 20 άρματα μάχης εστάλησαν με τρένα από τις δυτικές επαρχίες της Τουρκίας στο Γκαζιαντέπ, στα νότια της χώρας, και μετά πήραν θέση στα σύνορα με τη Συρία».

Η 2η παγκόσμια δύναμη κόντρα στη 10η
Παρά τις διαβεβαιώσεις από την Τουρκία και από τη Ρωσία πως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν μία σύρραξη και την προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης, η κατάσταση παραμένει τεταμένη. 

Από τη μία η Ρωσία ενισχύει τη δύναμη πυρός της στη Συρία σε αέρα, στεριά και θάλασσα, ενώ η Τουρκία απάντησε με την αποστολή τανκς στα σύνορα της με την Συρία.

Πάντως με μία γρήγορη ματιά στο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών η Ρωσία υπερτερεί. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που στο globalfirepower η Ρωσία είναι 2η δύναμη στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ η Τουρκία βρίσκεται στη 10η θέση. Ο στρατός του Πούτιν υπερτερεί αριθμητικά σχεδόν σε όλες της κατηγορίες έναντι του Ερντογάν.

Ακολουθούν αναλυτικά στοιχεία με τη στρατιωτική δύναμη της κάθε χώρας

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.