Ειδησεογραφικό site

Τρόμος στους Εβραίους της Γαλλίας

45

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι γαλλικές αρχές για την προστασία της εβραϊκής κοινότητας στη χώρα, ένα 24ωρo μετά την ιστορική πορεία ενότητας στην καρδιά του Παρισιού και τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην γαλλική επαρχίας. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, πέντε χιλιάδες αστυνομικοί θα πραγματοποιούν από σήμερα περιπολίες σε εβραϊκά σχολεία.

Δεκαοκτώ μήνες πριν, η Γαλλία αριθμούσε περίπου 500.000 Γαλλοεβραίους – η μεγαλύτερη παρουσία εβραϊκού πληθυσμού στην Ε.Ε- όμως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα φθάσει τις 400.000 μέσα σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με τον Στίβεν Πόλαρντ, διευθυντή της βρετανικής έκδοσης της εβραικής «Jewish Chronicle».

«Οποιον Γαλλοεβραίο γνωρίζω, έχει ήδη φύγει από τη χώρα», δήλωσε ο διευθυντής της βρετανικής έκδοσης της «Jewish Chronicle», προσθέτοντας πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά εβραικών στόχων καλλιεργούν κλίμα πανικού και φόβου στην εβραική κοινότητα της Γαλλίας.

Ο φόβος είναι διάχυτος , όπως αναφέρει και ο αρχιραβίνος της χώρας, και σύμφωνα με τη εφημερίδα «Le Figaro», περιπολίες σε 717 εβραϊκά σχολεία θα πραγματοποιούν από σήμερα 4.700 αστυνομικοί τους οποίους θα συνδράμουν και Γάλλοι στρατιώτες.

«Η Γαλλία θα αναπτύξει περίπου 5.000 αστυνομικούς για την προστασία των 700 εβραϊκών σχολείων στη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, μετά την επίθεση της Παρασκευής που είχε στόχο εβραϊκό σούπερ μάρκετ στο Παρίσι. Απευθυνόμενος στους γονείς μαθητών ενός εβραϊκού σχολείου στο νότιο Παρίσι– κοντά στην περιοχή όπου την Πέμπτη ένοπλος ισλαμιστής σκότωσε μία δημοτική αστυνομικό– ο υπουργός είπε ότι στο πλαίσιο των ενισχύσεων των μέτρων ασφαλείας στη γαλλική πρωτεύουσα θα αναπτυχθούν και στρατιώτες.Η ανακοίνωσή του γίνεται μία ημέρα μετά τη διαβεβαίωση που παρείχε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προς τους ηγέτες της γαλλοεβραϊκής κοινότητας ότι η κυβέρνησή του θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα εβραϊκά ιδρύματα στη χώρα και αν χρειαστεί θα αναπτύξει και στρατό.Δεν είναι σαφές αν οι στρατιώτες περιλαμβάνονται στα 5.000 μέλη της αστυνομίας που θα αναπτυχθούν.

Ήδη, περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρο στο Παρίσι μετά τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας, αλλά οι 5.000 επιπλέον θα είναι επιφορτισμένοι με την προστασία των μελών της εβραϊκής κοινότητας της χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί πολυάριθμες επιθέσεις από ισλαμιστές τρομοκράτες.

Σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα μεταβεί (13:00 ώρα Ελλάδας) στο εβραϊκό σούπερ-μάρκετ του Παρισιού όπου τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του εβραϊκού κράτους, συνοδευόμενος από τον υπουργό του επί των Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, πρόκειται να «αποτίσει φόρο τιμής» στα θύματα σε μια σύντομη και «λιτή» τελετή, «χωρίς ομιλίες», διευκρίνισε μια εκπρόσωπος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.