Ειδησεογραφικό site

Τη Νίκη της Σαμοθράκης γνώρισαν από κοντά μαθητές του νησιού

98

Το μεγαλείο της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται με μοναδικό τρόπο στη Νίκη της Σαμοθράκης, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά δώδεκα μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από το νησί που επισκέφθηκαν το Μουσείο του Λούβρου.

Η Νίκη της Σαμοθράκης ήταν το επίκεντρο της προσοχής των παιδιών και των υπόλοιπων συμμετεχόντων, ωστόσο και άλλα εκθέματα του μουσείου κέντρισαν το ενδιαφέρον και γενικότερα η όλη εμπειρία από το ταξίδι θα τους μείνει ανεξίτηλη, όπως σημείωσε η Ζαφειρία.

Την παρουσίαση του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης στην ελληνική αποστολή ανέλαβε ο Ludovic Laugier, ερευνητής του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων. Ο ίδιος ανέλαβε και την ξενάγηση της αποστολής στο χώρο συντήρησης του αγάλματος έπειτα από ειδική άδεια πρόσβασης που δόθηκε στους μαθητές.

Η Νίκη «εργαλείο» προβολής του νησιού

Η Νίκη της Σαμοθράκης έφερε πιο κοντά το νησί με το Μουσείο του Λούβρου και έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση δράσεων, με στόχο την ανάδειξη του νησιού. Πώς, όμως, υλοποιείται αυτό το εγχείρημα;

Σ’ αυτό το ερώτημα ο δήμαρχος της Σαμοθράκης Γιώργος Χανός επισήμανε πως η συνεργασία μεταξύ μουσείου και δήμου ξεκίνησε, ουσιαστικά, πέρυσι και φέτος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προβολή του νησιού μέσω δράσεων ανάδειξης με κεντρικό «πρόσωπο» τη Νίκη της Σαμοθράκης.

Πέραν αυτού, το νησί της Σαμοθράκης βρήκε στο πρόσωπο του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και της προέδρου της ActionAid Ελλάς Αλεξάνδρας Μητσοτάκη άλλους δύο συμμάχους στην προσπάθεια περαιτέρω προβολής του.

Όπως εξήγησε ο κ. Χανός, οι μαθητές και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν με τον κ. Γαβρά και την κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι συζήτησαν με τους εκπροσώπους του δήμου την προοπτική δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ για τη Σαμοθράκη, υπό την εποπτεία του κ. Γαβρά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.