Ειδησεογραφικό site

Έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας της Βούλης ζητά ο Κουβέλης-Tη δική της πρόταση για δημοψήφισμα θα καταθέσει και η ΔΗΜΑΡ

62

Τη δική της πρόταση διεξαγωγής δημοψήφισματος για τη μικρή ΔΕΗ αποφάσισε να καταθέσει η ΔΗΜΑΡ κατά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς τη σχετική πρόταση δεν στήριξε η μειοψηφία.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, Κατερίνα Μάρκου, Σπύρος Λυκούδης και η Νίκη Φούντα -που απουσίαζε αλλά έστειλε σχετική επιστολή, τάχθηκαν κατά της στήριξης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας διαφωνίες για το σκεπτικό που εξέφρασε η Κουμουνδούρου.

Κατά τίς ίδιες έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης εισηγήθηκε να στηριχθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με δύο επισημάνσεις:

α) ότι η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, μολονότι διαφωνεί με το θέμα της πώλησης της μικρής ΔΕΗ και συνεπώς η πρόταση για δημοψήφισμα θα αφορά μόνο στο ζήτημα αυτό

β) ότι η εν λόγω πρόταση δεν σχετίζεται με κανένα άλλο θέμα και κυρίως με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη συνεδρίαση εκτός της κ. Φούντα δεν συμμετείχε και ο Γιάννης Πανούσης λόγω έκτακτης απασχόλησης, αλλά και ο αποστασιοποιημένος Γρηγόρης Ψαριανός.

Παρόντες ήταν οι συνεργαζομένοι με τη ΔΗΜΑΡ Χάρης Καστανίδης, Στέφανος Μανίκας, Γιώργος Σιακαντάρης και Μηνάς Σταυρακάκης, που μετέχουν στο συντονιστικό της Προοδευτικής Συνεργασίας.

Έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας της Βούλης ζητά ο Κουβέλης

Τη σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί το δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ ζητά ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Σε συνέντεξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Κουβέλης δήλωσε πως από την ώρα που θα κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων η πρόταση θα πρέπει να συγκλιθεί σε Ολομέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δημοκρατική Αριστερά θα καταθέσει την πρόταση αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου μεθαύριο, Τετάρτη.

Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι η ξεχωριστή πρόταση της ΔΗΜΑΡ δεν αποδυναμώνει την προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι υπογραφές 120 βουλευτών και είπε πως θα πρέπει να προσμετρηθούν οι βουλευτές των κομμάτων που συμφωνούν για τη διενέργεια δημοψηφίσματος – πλην Χρυσής Αυγής. Είπε, επίσης πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ θα είναι διαφορετικές ως προς το ερώτημα, όμως από το σύνολο των προτάσεων θα πρέπει να αναζητηθεί ο ελάχιστος κοινός τόπος.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τους διαφωνούντες στο κόμμα εξεφρασε την πεποίθηση ότι η πλειονότητα των βουλευτών και θα υπογράψει και θα ψηφίσει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ. «Έχω σεβασμό στη διαφορετική άποψη και βαθύτατο σεβασμό στη συλλογική άποψη», είπε. Πρόσθεσε, δε, πως η συγκέντρωση των 120 υπογραφών δεν έχει σχέση με προανάκρουσμα της στάσης της ΔΗΜΑΡ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επιχειρηματολογώντας για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης είπε πως η πώληση της μικρής ΔΕΗ δεν έχει σχέση με τον αναγκαίο στρατηγικό στόχο που θα έπρεπε να υπάρχει.

Τόνιςε επίςης πως η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και υπέρ της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Χαρακτήρισε μείζον ζήτημα να δοθεί η δυνατότητα να αποφανθούν οι Έλληνες πολιτες γιατί, όπως τόνισε, πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον του ελληνικού λαού. Τάχθηκε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων που βγάζουν στο σφυρί κοινωνικά αγαθά και συγκεκριμένα είπε πως δεν πρόκειται για «μικρή ΔΕΗ», αλλά για μεγάλη, αφού μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου θα πωληθεί «το φιλέτο της εταιρείας» και «κατά παγκόσμια προτοτυπία και το πελατολόγιο».

Τέλος, ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε πως στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας αποφασίστηκε να ληφθούν πρωτοβουλίες από τη ΔΗΜΑΡ που θα απευφθύνονται στους πολιτικούς φορείς που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαμορφωθεί πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση.

Έτσι, αύριο, θα αποσταλούν δύο επιστολές, η μία προς το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τους Οικολόγους και η δεύτερη προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.