Ειδησεογραφικό site

Την… κολοκυθιά παίζουν στη ΝΔ με τη Συνδιάσκεψη που μπορεί να «ναυαγήσει»

40

 

Νέα προσκόμματα, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ένα καινούργιο «ναυάγιο» την προσπάθεια να συνομιλήσουν οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συναντά η πρόταση να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα κομματική Συνδιάσκεψη για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους οι τέσσερις διεκδικητές της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο γραμματέας του κόμματος και προεδρεύων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) Ανδρέας Παπαμιμίκος, στον οποίο είχαν παραπέμψει τη Δευτέρα ο νυν πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο συνυποψήφιος του Απόστολος Τζιτζικώστας, κατέστησε για μια ακόμη σαφές προς τους εκπροσώπους των υποψηφίων ότι παρόλο που εκ του Καταστατικού δεν είχε την εξουσία να συγκαλέσει Συνδιάσκεψη –η αρμοδιότητα ανήκει στον πρόεδρο- μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσής της υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει γραπτή συμφωνία των «τεσσάρων» για τον χρόνο, τον τόπο, το κοινό που θα προσκληθεί, καθώς και την ακριβή διαδικασία διαλόγου που θα ακολουθηθεί.

Οι εκπρόσωποι, ωστόσο, των «τεσσάρων» που συνήλθαν εν συνεχεία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, καθώς εξ αρχής δημιουργήθηκαν ζητήματα με τον χρόνο διεξαγωγής της Συνδιάσκεψης. Οι εκπρόσωποι των κυρίων Άδωνη Γεωργιάδη και Κυριάκου Μητσοτάκη δήλωσαν ότι την προσεχή Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, που είχε ενδεικτικά υποδείξει ο κ. Τζιτζικώστας, έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις και πρότειναν να αλλάξει η συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η βουλευτής Άννα Ασημακοπούλου, η οποία εκπροσωπεί τον κ. Τζιτζικώστα, πρότεινε να μετατεθεί κατά μία ημέρα η εκδήλωση και να γίνει την Πέμπτη 19 του μηνός. Ο εκπρόσωπος, ωστόσο, του νυν προέδρου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος επιφυλάχθηκε για τη νέα ημερομηνία, αργά το βράδυ γνωστοποίησε στους ομολόγους ότι ο κ. Μεϊμαράκης έχει προγραμματίσει για τη συγκεκριμένη ημέρα την κεντρική του εκδήλωση το Λεκανοπέδιο Αττικής και δεν μπορεί να την ακυρώσει.

Κατόπιν τούτου, η αίσθηση που επικρατούσε σε παρατηρητές των τεκταινομένων στη Συγγρού ήταν ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερη προθυμία από όλες τις πλευρές» για να γίνει η Συνδιάσκεψη και άρα «είναι πολύ πιθανό να ναυαγήσει και πάλι» η επιδίωξη να βρεθούν στο ίδιο βήμα οι τέσσερις υποψήφιοι και να αντιπαραθέσουν τις απόψεις τους για το παρόν και το μέλλον του κόμματός τους αλλά και της χώρας.

Εξάλλου, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων στις επαφές που είχαν δεν βρήκαν κοινή συνισταμένη παρά μόνο στο ακροατήριο που θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη διαδικασία και το οποίο θα αποτελείται από όσους προβλέπεται στο Καταστατικό ότι συμμετέχουν στις Εθνικές Συνδιασκέψεις και είναι περί τα 1.500 στελέχη (μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, βουλευτές, πολιτευτές και νομαρχιακές επιτροπές).

Εκτός από την ημερομηνία, διαφωνίες κατεγράφησαν και στην τηλεοπτική κάλυψη των εργασιών της Συνδιάσκεψης, καθώς οι εκπρόσωποι των κυρίων Γεωργιάδη και Μητσοτάκη επέμειναν σε απευθείας μετάδοση ενώ ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαράκη ήταν της άποψης ότι πρέπει να δοθούν μόνον αποσπάσματα.

Δεν έγινε, τέλος, καθόλου λόγος για τη διαδικασία διαλόγου που θα ακολουθηθεί, αν δηλαδή οι υποψήφιοι θα κάνουν παράλληλους μονολόγους ή αν θα δοθεί η δυνατότητα να συνομιλούν μεταξύ τους ή να απευθύνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο και, ενδεχομένως, να δέχονται ερωτήματα από το κοινό.

Με δεδομένη τη μείζονα διαφωνία για τον χρόνο διεξαγωγής, όλα τα υπόλοιπα ζητήματα έμειναν σε εκκρεμότητα για την επόμενη συνάντηση των τεσσάρων εκπροσώπων η οποία θα γίνει εφόσον από όλες τις πλευρές επιδειχθεί ειλικρινής βούληση για να βρεθεί κοινή συνισταμένη στην ημερομηνία διεξαγωγής της Συνδιάσκεψης.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.