Ειδησεογραφικό site

Τειρεσίας: Αλλαγές στους κανόνες

45

Την αναμόρφωση των κανόνων της Τειρεσίας, όπου καταγράφονται οι κακοπληρωτές αλλά και οι καλοπληρωτές, εξετάζει η κυβέρνηση, με στόχο την επιστροφή στο «πράσινο» επιχειρήσεων και νοικοκυριών που σήμερα βρίσκονται στο «κόκκινο» αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις.

Στόχος η υιοθέτηση ενός πιο ελαστικού πλαισίου και η επανένταξη «κόκκινων» επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματικών και νοικοκυριών στην κατηγορία των αξιόχρεων.

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών με το 35% των δανείων να βρίσκεται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης, δηλαδή εμφανίζει καθυστέρηση στην αποπληρωμή του άνω των 90 ημερών, στην πράξη περισσότεροι από το 50% των δανειοληπτών έχουν κάποια στιγμή εμφανιστεί στα συστήματα προειδοποίησης της Τειρεσίας. Με τα ισχύοντα δεδομένα για όλους αυτούς δεν μπορεί να εγκριθεί κανένα νέο δάνειο σημειώνουν στελέχη τραπεζών. Προσθέτουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια αλλά και το ζήτημα με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που λόγο της κρίσης έχουν χαρακτηριστεί ως κακοπληρωτές. Είναι κρίσιμο, τονίζει στέλεχος τράπεζας, για την αναθέρμανση της τραπεζικής αγοράς, να μπορέσουν οι τράπεζες να δώσουν πίστωση και σε νοικοκυριά που λόγω της κρίσης έχουν βρεθεί στο «κόκκινο».

Ωστόσο η αλλαγή των κανόνων της Τειρεσίας δεν σημαίνει ότι οι κακοπληρωτές θα λάβουν συγχωροχάρτι. Όπως τονίζουν οι τράπεζες η ελαστικοποίηση των όρων πρέπει να αφορά μόνον όσους συνεργάζονται και έχουν δείξει έμπρακτα την υπευθυνότητά τους. Δεν θα αφορά σε καμία περίπτωση όλους όσους είδαν την κρίση σαν ευκαιρία για να αποφύγουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή προσπαθούν να μοιραστούν της ζημιές – απώλειες που έχουν υποστεί με το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση τους συνεπείς δανειολήπτες και καταθέτες (οι οποίοι επωμίζονται σήμερα το κόστος των «κόκκινων» δανείων).

Για παράδειγμα δανειολήπτης που υπέστη μεγάλη μείωση εισοδημάτων και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αλλά έχει προχωρήσει σε ρύθμιση την οποία ακολουθεί με συνέπεια θα μπορούσε σταδιακά να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση σε νέα πίστωση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.