Ειδησεογραφικό site

«Στον αέρα» η συνεδρίαση για το δημοψήφισμα

42

Το «μπαλάκι» στους εκατό βουλευτές του Α’ Θερινού Τμήματος αποφάσισε να πετάξει η πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων προκειμένου να αποφασίσουν αν τα επτά διαφορετικά αιτήματα για δημοψήφισμα μπορούν να αθροιστούν σε μια παραδεκτή κατά το Σύνταγμα πρόταση.

Υπό αυτά τα δεδομένα – και εφόσον δεν ανατραπεί έως αύριο ο σχεδιασμός της κυβέρνησης –  τότε το πρωί Παρασκευής οι βουλευτές του τμήματος θα κληθούν για  συζήτηση και λήψη απόφασης για το αν:

– Μπορούν να αθροιστούν τουλάχιστον 120 υπογραφές των διαφορετικών προτάσεων
– το νομοσχέδιο ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα
– το νομοσχέδιο ρυθμίζει δημοσιονομικά θέματα

Ωστόσο, η σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με την συγκεκριμένη απόφαση απειλεί να τινάξει στον αέρα την αυριανή συνεδρίαση. Ήδη το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του προανήγγειλε ότι δεν θα λάβει μέρος. Το ίδιο αναμένεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως η ΔΗΜΑΡ – εάν έως το τέλος της ημέρας δεν αποσύρει την πρότασή του.

Το βασικό επιχείρημά τους αναφέρει ότι δεν δικαιούται να λάβει την συγκεκριμένη απόφαση το θερινό τμήμα. Από την πλευρά της συγκυβέρνησης ωστόσο, σημειώνουν ότι ανάλογη διαδικασία είχε ακολουθηθεί το 2008 όταν η τότε αντιπολίτευση είχε καταθέσει σχετικό αίτημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν νομιμοποιούμε την διαδικασία για το δημοψήφισμα

«Αντισυνταγματική» χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στο Α Θερινό τμήμα της Βουλής την τύχη του δημοψηφίσματος ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης και προαναγγέλλει την αποχή των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την συνεδρίαση. «Η ΚΟ  του ΣΥΡΙΖΑ,  από κοινού με την ΠΓ του κόμματος, ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της ΚΟ  για τη μη νομιμοποίηση της αυριανής διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό τμήμα με θέμα την έγκριση η όχι ως «παραδεκτής»,   της πρότασης που σύμφωνα με το  Σύνταγμα υπεβλήθη,  για δημοψήφισμα σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ»,  από περισσότερους των αναγκαίων των 120 βουλευτών» αναφέρει ο κ. Βούτσης και προσθέτει «Η κυβερνητική  απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».

ΚΚΕ: δεν συμμετέχουμε στην συνεδρίαση για το δημοψήφισμα

Την αποχή της από την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Α Θερινού τμήματος της Βουλής κατά την οποία θα αποφασιστεί η τύχη του δημοψηφίσματος αποφάσισε η ΚΟ του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση του Περισσού αναφέρεται ότι «Οι βουλευτές του ΚΚΕ με επιστολή στον πρόεδρο της βουλής ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση των νόμων που έχουν οδηγήσει στην απελευθέρωση της ενέργειας και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ,  συμπεριλαμβανομένου και του ψηφισθέντα νόμου «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως «μικρή ΔΕΗ»». Αναφορικά δε με το ζήτημα της ομοιογένειας και της συνάθροισης των προτάσεων σημειώνεται  ότι «Παρ΄όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα» . Τονίζουν τέλος πως «Το ΚΚΕ υποστηρίζει oτι η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκλιση της Oλομέλειας της βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Συνεπώς οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία».

Φ. Κουβέλης: Δε νομιμοποιούμε τις υπογραφές της Χρυσής Αυγής

Σε δηλώσεις με τις οποίες ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί να συναθροιστεί η πρόταση της ΔΗΜΑΡ με αυτή της ΧΑ προχώρησε ο κ. Φώτης Κουβέλης μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις αρκετών βουλευτών του. Ο πρόεδρος του κόμματος σημειώνει ότι: «Από την πρώτη στιγμή, κατέστησα σαφές ότι η Δημοκρατική Αριστερά, στη διαδικασία υποβολής της πρότασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογισθούν και, δι αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών. Για μας, υπέρτερη δημοκρατική υποχρέωση είναι η απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος. Κανείς βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν πρόκειται να επιτρέψει στη Χρυσή Αυγή να καταστεί παράγοντας της διεξαγωγής ή μη της κορυφαίας, όσο και αναγκαίας δημοκρατικής διαδικασίας, όπως είναι το δημοψήφισμα».

Αποχή από τη συνεδρίαση του Α’ Θερινού τμήματος αποφάσισαν οι ΑΝΕΛ

Αποχή από τη συνεδρίαση του Α’ Θερινού Τμήματος της Βουλής αποφάσισε η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τη συμμετοχή και του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Νίκου Νικολόπουλου.

«Αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η αυριανή συνεδρίαση του Α’ Θερινού Τμήματος είναι μία συνεδρίαση παρωδία που παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής. Δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας την συνεδρίαση. Καλούμε το σύνολο της αντιπολίτευσης του δημοκρατικού τόξου να καταγγείλει από κοινού ενώπιον του ελληνικού λαού τη δημοκρατική εκτροπή» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.