Ειδησεογραφικό site

Ντάισελμπλουμ για Ελλάδα: «Έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε» – Σόιμπλε: Οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν στην ανάπτυξη

59

«Το πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους και έχουμε ακόμη δουλειά» δήλωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

O κ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι, πριν από λίγες ημέρες η ομάδα εργασίας του Eurogroup (euroworking group) άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του Μαΐου, ύψους 1 δισ. ευρώ, βάσει της αξιολόγησης της τρόικας. «Δεν είναι η τελευταία δόση του προγράμματος» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους».

Εξάλλου, σχετικά με το ζήτημα της ευελιξίας των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι υπάρχει, ήδη, επαρκής ευελιξία, τόσο από προληπτικής, όσο και από διορθωτικής πλευράς.

Ο ίδιος τόνισε ότι, οι χώρες οι οποίες κινούνται εντός των κριτηρίων του Συμφώνου, έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκε σε αρκετά κράτη-μέλη μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να διορθώσουν τυχόν ανισορροπίες.

Συνεχίζοντας, ο κ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να εξαγοράσουν περισσότερο χρόνο, μόνο αν υλοποιούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό. «Θέλουμε να δούμε τις μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται, όχι να μένουν μόνο στις υποσχέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια να αξιολογήσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σόιμπλε: Οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν στην ανάπτυξη

Κάθε συζήτηση περί αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης «ξέκοψε» σήμερα, με δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας προ της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε έστειλε μήνυμα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Όπως είπε, η ανάπτυξη είναι εφικτή μόνο μέσω των μεταρρυθμίσεων και δεν υπάρχει περιθώριο για τη μη εφαρμογή τους.

Επίσης, επέμεινε στη θέση της Γερμανίας ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν επιθυμεί αλλαγές στο Σύμφωνο».

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό ενδιαφέρον στο Eurogroup στρέφεται στην έγκριση της εκταμίευσης της υπο-δόσης του ενός δισ. ευρώ, ενώ ο Γκίκας Χαρδούβελης θα προσπαθήσει να… ανιχνεύσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων του για φοροελαφρύνσεις και αλλαγές στην οικονομική πολιτική.

Αν και η εκταμίευση της δόσεως θεωρείται «τυπική διαδικασία» μετά το πράσινο φως που δόθηκε την Πέμπτη από το Euroworking Group, ο κ. Χαρδούβελης θα έχει το πρώτο ουσιαστικό «τετ-α-τετ» με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και θα κάνει και την πρώτη «σφυγμομέτρηση» για τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται (μετεκλογικά) πλέον στην ΕΕ για το μέλλον της λιτότητας στην ευρωζώνη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.