Ειδησεογραφικό site

«Σφαγή» στη Γαλλική Βουλή: Φωνές, αποδοκιμασίες και διχόνοια

59

Ενώ τη Δευτέρα βουλευτές και γερουσιαστές της Γαλλίας είχαν τραγουδήσει μαζί τον εθνικό ύμνο, η πολεμική επανήλθε στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής μετά το μακελειό, με φωνές, αποδοκιμασίες και βρισιές.

Την Τρίτη, στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, οι βουλευτές δεν άφησαν καμία ελπίδα στην εθνική ομοψυχία. Ολα άρχισαν όταν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς πήρε το λόγο και δήλωσε:

«Προχωράμε πολύ γρήγορα, στην ανάλυση και στην δράση».
Στην αίθουσα πέφτει σιωπή και τότε πετάγεται ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης (LR) και λέει:
«Πολύ αργά!».
Αμέσως ένα κύμα διαμαρτυρίας σηκώνεται από τα έδρανα του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος.
Ο Μανουέλ Βαλς επανέρχεται:
«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής για μια ακόμη φορά στις δυνάμεις της αστυνομίας και ασφάλειας, οι οποίοι επιχείρησαν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, καθώς και στους στρατιώτες, τους πυροσβέστες, τις υπηρεσίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κρατούν τη Δημοκρατία ζωντανή». Ολοι οι βουλευτές μαζί, σοσιαλιστές και αντιπολίτευση, χειροκροτούν. Αλλά όταν οι σοσιαλιστές βουλευτές σηκώνονται όρθιοι, η αντιπολίτευση παραμένει καθιστή.
«Θα κάνω τα πάντα για να διατηρηθεί η εθνική ομοψυχία. Ας φανούμε άξιοι, ας σταθούμε στο ύψος του γαλλικού λαού για να κατανικήσουμε την τρομοκρατία», συνεχίζει ο Βαλς, αλλά τα λεγόμενά του γίνονται δεκτά με γιουχαίσματα από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, ο πρωθυπουργός κατηγορεί την Δεξιά για ευθύνες στο δράμα που συγκλονίζει τη Γαλλία.
«Μιλήσατε για το παρελθόν, εγώ δεν πιστεύω ότι αυτό ενδιαφέρει τους Γάλλους. Θα μπορούσα κι εγώ να μιλήσω γι’αυτούς που διέλυσαν τα αστυνομικά σώματα (εννοεί τον Σαρκοζί). Θα μπορούσα να σας πω γι’αυτούς που μείωσαν τα σώματα ασφαλείας κατά 13.000 θέσεις». Ακολουθούν νέες φωνές από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Στη συνέχεια, έρχεται η σειρά της υπουργού Δικαιοσύνης, Κριστίν Τομπιρά, να πάρει το λόγο. Αλλά πριν προλάβει να ξεκινήσει να μιλάει, οι βουλευτές της Δεξιάς αρχίζουν να χτυπούν τα έδρανα.
Ενας συντηρητικός βουλευτής σηκώνεται να μιλήσει και κατηγορεί όσους δίνουν εύκολα τη γαλλική υπηκοότητα.
«Θέλω να σας θυμίσω ότι στους δρόμους του Παρισιού και στο Μπατακλάν υπήρχαν ξένοι, Γάλλοι με ξένη καταγωγή» απάντησε σε έντονο τόνο ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνεται σύγχιση ανάμεσα στην υπηκοότητα και την τρομοκρατία. Ολοι οι σοσιαλιστές βουλευτές σηκώνονται όρθιοι για να χειροκροτήσουν.


Οταν ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζαν Γκλαβανί πήρε το λόγο και δήλωσε ότι όσοι υπονομεύουν την εθνική ομοψυχία «θα ριχτούν στα σκουπίδια της Ιστορίας». Η φράση προκάλεσε έντονη πολεμική και διαμαρτυρίες από την πλευρά του συντηρητικού κόμματος.
Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ επίσημα έχει διακοπεί η προεκλογική εκστρατεία για τις περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν στις 6 Δεκεμβρίου. Οι περισσότεροι υποψήφιοι στις μεγάλες περιφέρειες (οι Γάλλοι βουλευτές μπορούν να είναι και δήμαρχοι και περιφερειάρχες) πήραν το λόγο στην ταραγμένη αυτή συνεδρίαση της βουλής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.