Ειδησεογραφικό site

ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα στο ΚΚΕ με στόχο τη στήριξη Δούρου – Σακελλαρίδη

59

Ενόψει της τελικής αναμέτρησης σε Αθήνα και Αττική, όπου διεξάγονται κορυφαίες πολιτικές μάχες, ξεδιπλώνονται νέες τακτικές και υπάρχουν σύνθετες κινήσεις για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη στήριξη σε κάθε υποψήφιο. Το αδιαμφισβήτητο άνοιγμα που επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας στο ΚΚΕ, με έμφαση στους ψηφοφόρους του κόμματος, εντάσσεται σε μία ξεκάθαρη στρατηγική στήριξης και των δικών του υποψηφίων, της Ρένας Δούρου στην Αττική και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην Αθήνα. Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας χθες στην Πάτρα επέλεξε να επικεντρώσει σε μεγάλο βαθμό την παρέμβασή του στη στήριξη του Κώστα Πελετίδη, που είναι διεκδικητής του δήμου Πατρέων στη δεύτερη Κυριακή και στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Η επιλογή δεν είναι βέβαια συγκυριακή. Έτσι κι αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει πάγια τη συνεργασία με το ΚΚΕ ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ η Κουμουνδούρου είχε αποσαφηνίσει από καιρό ότι στον δεύτερο γύρο έχει ξεκάθαρα δύο εππιλογές: Όπου υπάρχει υποψήφιος του ΚΚΕ θα τον στηρίξει και όπου προκύψει υποψήφιος της Χρυσής Αυγής θα τον πολεμήσει, υποστηρίζοντας τον αντίπαλό του, ανεξάρτητα από πού προέρχεται – ακόμη δηλαδή και από τη ΝΔ.

Ωστόσο η κίνηση με τον κ. Πελετίδη έχει μία επιπλέον στόχευση: Οι ψηφοφόροι που επέλεξαν στην Αττική τον εκλεκτό του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη (έλαβε 10,66%) και στην Αθήνα τον Νίκο Σοφιανό, υψηλόβαθμο στέλεχος του περισσού (έλαβε ποσοστό 7,41%) να κατευθυνθούν στη δεύτερη Κυριακή προς τη Ρένα Δούρου και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Τα ποσοστά που έλαβαν οι δύο υποψήφιοι του ΚΚΕ είναι υψηλότερα από εκείνα που πήρε το κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και άρα υπάρχουν στις τάξεις των ψηφοφόρων αυτών πολλοί που έχουν προτιμήσει σε άλλες περιπτώσεις τον ΣΥΡΙΖΑ ή είναι έτσι κι αλλιώς υπέρ της άποψης ότι η αριστερά πρέπει να συνεργάζεται. Αυτούς τους ψηφοφόρους θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι μπορεί να γείρουν την πλάστιγγα στις μονομαχίες Δούρου – Σγουρού και Σακελλαρίδη – Καμίνη. Άλλωστε είναι οι ψηφοφόροι των Παφίλη και Σοφιανού είναι και η μεγαλύτερη δεξαμενή για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο γύρο.

Άκαμπτο το ΚΚΕ

Πάντως το ΚΚΕ και ο ίδιος ο κ. Πελετίδης δεν φάνηκε να συγκινούνται από τα ανοίγματα της Κουμουνδούρου επιμένοντας μονότονα στην απόρριψη οποιασδήποτε συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πελετίδης μάλιστα, έκανε την εξής δήλωση πριν την ομιλία του κ. Τσίπρα:

«Επειδή κάποιοι σπεύδουν να συνδέσουν την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Πάτρα, με στήριξη στο β’ γύρο του ψηφοδελτίου της Λαϊκής Συσπείρωσης και με προφανή αντάλλαγμα, είτε τη στήριξη των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες περιοχές ή δήμους, είτε την άμβλυνση της κριτικής μας απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ δεν κάνει παζάρια. Με συνέπεια αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική, τις κυβερνήσεις που την εφαρμόζουν, την ΕΕ και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη ενσωμάτωσης και ο ίδιος ο πρόεδρός του δίνει τα διαπιστευτήριά του στο μεγάλο κεφάλαιο, δίνει όρκους πίστης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τα λαϊκά στρώματα της Πάτρας να κάνουν επιλογή ελπίδας και προοπτικής στο Δήμο της Πάτρας, στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για το λαό και τη χώρα μας. Όποιος και όποια δυσανασχετεί, αντιτάσσεται στα μέτρα της ΕΕ και των κομμάτων που την στηρίζουν, προσβλέπει σε πολιτική προς όφελος του λαού, ανεξάρτητα από τι ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή, είναι ανάγκη να δώσει δύναμη στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.