Ειδησεογραφικό site

Συνεδριάζει η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

39

Με επίκεντρο τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 17 Δεκεμβρίου, συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, στη συνεδρίαση αναμένεται να εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια. Ένα από αυτά περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο να κατορθώσει η κυβέρνηση να εκλέξει Πρόεδρο και να οριστεί ημερομηνία εκλογών σε «ουδέτερο» χρόνο, άτι που ήδη έχει αναφερθεί ως πιθανότητα από τον Γ. Σταθάκη πριν από μερικές εβδομάδες.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση με την οποία η κυβέρνηση «πάτησε το κουμπί» για την ενεργοποίηση της αλυσίδας πολιτικών εξελίξεων που ξεκινά με την εκλογή Πρόεδρου φέρνουν την αξιωματική αντιπολίτευση προ των διλημμάτων, τα οποία ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωνε τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο κεντρικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος, επικράτησε αιφνιδιασμός, καθώς η ανακοίνωση τους βρήκε σχεδόν όλους στην εκδήλωση εις μνήμην του Γιάννη Μπανιά. Εκεί, στον προθάλαμο της εκδήλωσης έγινε και η πρώτη σύσκεψη, καθώς παρευρίσκονταν σχεδόν σύσσωμη η Πολιτική Γραμματεία.

Η πρώτη αντίδραση ήταν ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη ορίσει ημερομηνία εκλογών» και ακολούθησε μία επίσημη ανακοίνωση, με την εκδήλωση βεβαιότητας ότι δεν εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται ότι θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις (π.χ. συνάντηση Τσίπρα – Κουβέλη, επαφές με ανεξάρτητους βουλευτές, κλπ.) προκειμένου να επιχειρηθεί η συγκέντρωση 121 ψήφων που θα μπλοκάρουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτό είναι και το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη να κινούνται στην λογική ότι «Πρόεδρος δεν βγαίνει και άρα πάμε σε εκλογές», όμως στο βάθος, μία αγωνία είναι αισθητή – και εκδηλώνεται στον τρόπο με τον οποίο ακόμη και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ασκήσει πίεση στους ανεξάρτητους κυρίως βουλευτές από το βράδυ της Κυριακής και την συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Η αγωνία έγκειται στο ότι αν και εφόσον η κυβέρνηση κατορθώσει να εκλέξει Πρόεδρο, όλη η στρατηγική στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την πολιτική του παρέμβαση τους τελευταίους μήνες, καταρρέει και θα πρέπει να αναζητηθούν αναπροσαρμογές και ελιγμοί άμεσου εφαρμογής.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του διακρίνεται πίσω από το ενδεχόμενο μη εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Όπως ήδη εκτιμούν τα περισσότερα στελέχη, το κόμμα για αυτό το σκηνικό θα πρέπει να προετοιμάζεται και υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται ότι θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Βασικό στοιχείο της αντιπαράθεσης σε αυτήν την περίπτωση θα είναι η σκληρή κόντρα με την κυβέρνηση και οι δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα.

Επειδή όμως, με βάση και την απόφαση του Eurogroup, πιθανολογείται ότι τα μέτρα που θα συνοδεύουν την νέα συμφωνία δεν θα έχουν τεθεί προς ψηφοφορία στην Βουλή τις προσεχείς εβδομάδες και πάντως όχι έως ότου στηθούν (αν στηθούν) εθνικές κάλπες, ο νικητής των εκλογών εκτιμάται ότι θα είναι και αυτός που θα παραλάβει και την «καυτή πατάτα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.