Ειδησεογραφικό site

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναζητεί τους γονείς του Ρωμανού

45

Την πληροφορία ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης αναζητεί τους γονείς του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού προκειμένου να τους παράσχει πληροφορίες, επιβεβαίωσε πριν λίγα λεπτά ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Σε συνομιλία του με τους συντάκτες που καλύπτουν το δικαστικό ρεπορτάζ, ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν έχει καταφέρει να συνομιλήσει με τους γονείς του Νίκου Ρωμανου, επειδή -όπως υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης- δεν απαντούν στα τηλέφωνα.

Νωρίτερα το protothema.gr είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται να συναντηθεί εντός της ημέρας με τους γονείς του Νίκου Ρωμανού προκειμένου να οριστικοποιηθεί η τροπολογία με την οποία επιχειρείται να δοθεί λύση στο θέμα και να σταματήσει ο 21χρονος την απεργία πείνας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σήμερα ότι ήδη ετοιμάζεται νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου οι υπόδικοι και οι κατάδικοι να μπορούν να σπουδάζουν, εφόσον έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μέσω αλληλογραφίας και τηλεδιάσκεψης.

Όπως είπε ο κ. Αθανασίου, το νομοθετικό πλαίσιο θα κατατεθεί στη Βουλή μετά την επιστροφή του υπουργού Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδου από την Κίνα. Επιθυμία του υπουργού Δικαιοσύνης -όπως ο ίδιος δήλωσε- είναι να κατατεθεί εσπευσμένα στη Βουλή.

Ο κ. Αθανασίου ξεκαθάρισε για το θέμα του Ρωμανού ότι το συμβούλιο των φυλακών ήταν δέσμιο του νομοθετικού πλαισίου και δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο από αυτό που έκανε (δηλαδή να μην δώσει άδεια).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κάθε δύο ώρες, ενημερώνεται από τους αρμόδιους γιατρούς του ΕΣΥ για την υγείας του Ρωμανού και όπως είπε ο κ. Αθανασίου ο απεργός πείνας δεν παρουσιάζει καρδιακό πρόβλημα, αλλά έχει ορθοστατική υπόταση και έχει χάσει δέκα κιλά.

Νομοθετική διάταξη

Από το απόγευμα της Τρίτης πληροφορίες ανέφεραν πως η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική διάταξη, ώστε να επιτραπεί τελικά στον Ρωμανό να παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα στη σχολή που έχει περάσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης με τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέα Λοβέρδο και Χαράλαμπο Αθανασίου, συμφώνησαν πως εάν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απορρίψει το αίτημα του Ρωμανού -όπως και έγινε σήμερα το πρωί- τότε η λύση θα δοθεί δια της νομοθετικής οδού.

Όλα αυτά, έπειτα από τα σοβαρά επεισόδια με τις 12 συλλήψεις που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στα Εξάρχεια και ενώ οι γιατροί του 21χρονου στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» αναφέρουν ότι η υγεία του είναι σε οριακή κατάσταση.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ αδύναμος και με χαμηλή αρτηριακή πίεση, ο Νίκος Ρωμανός δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας, προσπερνώντας την οποιαδήποτε πιθανότητα να κάνει πίσω και «απαντώντας» με αγώνα ως τη νίκη ή αγώνα ως το θάνατο.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που εξέδωσε σήμερα, υπό τον τίτλο «Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες» υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι αν το κράτος τον «δολοφονήσει» με την στάση του, «ο κύριος Αθανασίου και η παρέα του θα μείνουν στην ιστορία ως μια συμμορία δολοφόνων, ηθικοί αυτουργοί σε βασανισμό και δολοφονία πολιτικού κρατουμένου».

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ακόμα από tokarfi.gr: Επιστολή Ρωμανού: Δεν δέχομαι να μου χορηγηθεί ορός – Tο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε το αίτημα του

Τα σχόλια είναι κλειστά.