Ειδησεογραφικό site

Γιώργος Ρωμανός: Δεν βρέθηκε λύση στο πρόβλημα – Το παιδί μου θα συνεχίσει την απεργία

42

«Δεν βρέθηκε λύση στο πρόβλημα» δήλωσε ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, Γιώργος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Θα το ξανασυζητήσουν για να βρουν λύση. Αυτό που ζητώ είναι να γίνει δεκτό το αίτημα του παιδιού μου. Το παιδί μου θα συνεχίσει την απεργία. Είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε για τίποτα» τόνισε ο κ. Ρωμανός.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου

 

 

 

Πρόταση του δασκάλου του Ρωμανού να τον συνοδεύει ο ίδιος στο ΤΕΙ

Τη φυσική παρουσία του Νίκου Ρωμανού στο ΤΕΙ Αθήνας ζητεί με επιστολή του ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου των φυλακών Αυλώνα Πέτρος Δαμιανός, προτείνοντας να τον συνοδεύει ο ίδιος στη σχολή του και διαβεβαιώνοντας πως μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Όπως εξηγεί, ο απεργός πείνας ήταν μαθητής του εντός των φυλακών νέων του Αυλώνα και για τον λόγο αυτόν απευθύνει ανοιχτή πρόταση – έκκληση «αποκλειστικά ως δάσκαλος», να τον συνοδεύει, για να του δοθεί η δυνατότητα με τη φυσική παρουσία του, να παρακολουθεί τα μαθήματα και τα εργαστήρια.

«Ας αφήσουμε την ιδιαίτερη σχέση του δάσκαλου με τον μαθητή του να λύσει το πρόβλημα. Ας επιτρέψουμε την εμπιστοσύνη του δάσκαλου προς τον μαθητή του και την εμπιστοσύνη του μαθητή προς τον δάσκαλο του να εγγυηθούν την επιστροφή του Νίκου Ρωμανού στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού. Μετά από 20 χρόνια στην εκπαίδευση νέων στη φυλακή, μπορώ να εγγυηθώ μια »επιστροφή»», συμπληρώνει ο κ. Δαμιανός στην επιστολή.

Aντιπαράθεση στη Βουλή

Στο επίκεντρο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό βρέθηκε το Σαββατοκύριακο η κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας. Η αντιπαράθεση για την υπόθεση επεκτάθηκε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Στο θέμα αναφέρθηκε τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, στις ομιλίες τους που έκλεισαν την πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στις εκκλήσεις κυβερνητικών παραγόντων για συναίνεση είπε:

«Από τον ΣΥΡΙΖΑ σε τι ακριβώς ζητάτε συναίνεση; Σε ένα κράτος που παριστάνει το λιοντάρι στον 20χρονο απεργό πείνας και υποκύπτει στις πιέσεις της Τρόικας;».

«Υμνήσατε ένα απεργό πείνας», απάντησε σχετικά ο Αντώνης Σαμαράς όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και πρόσθεσε: «Αλλά ξεχνάτε ότι ο νεαρός έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με καλάσνικοφ».

Πέραν όμως των δύο αρχηγών, στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν, επίσης, αρκετοί βουλευτές το Σαββατοκύριακο, ιδίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Ζαχαριάς αναφέρθηκε στις καταγγελίες για υποχρεωτική σίτιση του Ρωμανού, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει κάθε τέτοια εντολή ή σκέψη και πρόσθεσε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα συνιστά βασανισμό.

Στην ίδια γραμμή και η Αννα Χατζησοφιά η οποία τόνισε: «Δεν θέλουμε ο Νίκος Ρωμανός να γίνει κανενός είδους σύμβολο. Δεν θέλουμε να γίνει λάβαρο. Δεν θέλουμε να φωνάζουμε αύριο «ο Νίκος Ρωμανός ζει». Θέλουμε ο Νίκος Ρωμανός να ζήσει. Για αυτό αγωνιζόμαστε. Γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Χατζησοφιά.

Στο θέμα αυτό, όμως, αναφέρθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μπιάνης, ο οποίος ζήτησε να δοθεί λύση για ανθρωπιστικούς λόγος και συμπλήρωσε πως «ένα μοιραίο γεγονός μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα στην κοινωνική προσπάθεια και ενότητα».

Την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, την Κυριακή, για το θέμα του Νίκου Ρωμανού μίλησαν τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και ο υπουργός Παιδείας.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου στην παρέμβασή του ευχήθηκε ο απεργός πείνας «όποια και αν είναι η στόχευσή του για το μέλλον, όποια και είναι τα όνειρά του, ό,τι και αν επιθυμεί να κάνει, ακόμα και αν αυτό είναι να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μισώντας το κράτος, μισώντας το σύστημα, ακόμα και εμένα προσωπικά, να συνειδητοποιήσει ότι αυτά μπορεί να τα πράξει μόνο ζωντανός και υγιής».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αντέκρουσε τις κατηγορίες ότι η ελληνική πολιτεία εκδικείται τον Νίκο Ρωμανό και υπογράμμισε: «Μια απλή ανάγνωση στον σωφρονιστικό κώδικα, όμως, αρκεί για να κατανοήσει κανείς ότι ο επιτυχών δεν δικαιούται αυτόματα εκπαιδευτική άδεια. Δικαιούται να τη ζητήσει όμως και υπάρχει το δικαστικό συμβούλιο να εξετάσει αν με βάση τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε περίπτωση και τον νόμο μπορεί να τη δώσει». Πρόσθεσε, δε, ότι «ο Νίκος Ρωμανός είχε ελάχιστες πιθανότητες να λάβει εκπαιδευτική άδεια ιδίως από τη στιγμή που είναι υπόδικος για άλλα αδικήματα, όχι γιατί το θέλει η κυβέρνηση αλλά επειδή έτσι ορίζει ο νόμος».

Τέλος, ο κ. Αθανασίου αναρρωτήθηκε: «Θέλετε έναν υπουργό Δικαιοσύνης που να τηλεφωνεί στους, κατά το σύνταγμα, αδέσμευτους δικαστικούς λειτουργούς και να επιβάλει αποφάσεις που επιθυμεί ο ίδιος ή ζητεί η κοινή γνώμη; Αυτήν τη δημοκρατία θέλουμε;».

Το θέμα σχολίασε και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέδρος ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άμεσης εξεύρεσης λύσης. Ο κ. Λοβέρδος είπε τα παρακάτω: «Κι αυτό το παιδί πρέπει να πάρει τις ευκαιρίες του. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται. Αν πάθει κάτι κακό αυτό το παιδί το κρίμα στον λαιμό όσων ολιγώρησαν. Όσοι κατακρίνουν αυτήν τη θέση, να σκεφτούν πως στην αγκαλιά του παιδιού αυτού, σε ηλικία 16 ετών, πέθανε ο συνομήλικος φίλος του. Αυτές είναι οι πάγιες απόψεις μου. Κι όσοι θέλουν να με αμφισβητήσουν, παραπέμπονται στην κοινή ερώτηση Κουβέλη- Λοβέρδου για τη νοσηλεία του Σάββα Ξηρού το 2006».

Πάντως το θέμα έγινε και αντικείμενο αντιπαράθεσης μετάξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά πως αν η κυβέρνηση θέλει να πει ότι το κράτος δεν εκβιάζεται, να μην το κάνει στην περίπτωση του Ρωμανού, αλλά της Τρόικας. Παίρνοντας τον λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως ο Νίκος Ρωμανός δεν είναι πολιτικός κρατούμενος, αλλά ποινικός και σημείωσε πως αν ππάθει κάτι «υπεύθυνοι θα είναι αυτοι που του φουσκώνουν τα μυαλά».

Τα σχόλια είναι κλειστά.