Ειδησεογραφικό site

Στις συμπληγάδες υπουργείου Οικονομικών και ΓΓΔΕ οι πολίτες

Με μια ανακοίνωση που σημαίνει πολλά περισσότερα από όσα λέει, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί να απαντήσει στα επικριτικά δημοσιεύματα για την εγκύκλιο Σαββαΐδου με βάση την οποία, για τον υπολογισμό των εκπτώσεων που θα υπάρξουν στο ΕΝΦΙΑ, πρέπει να συνυπολογίζονται σαν οικογενειακό εισόδημα και το ΕΚΑΣ, το επίδομα ανεργίας, το πολυτεκνικό επίδομα κλπ που λαμβάνουν χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ περιορίζεται να θυμίσει τα όρια εισοδήματος που προβλέπει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ για τον υπολογισμό των εκπτώσεων, χωρίς να εξηγεί γιατί πρέπει να τις χάνει όποιος τα ξεπερνά κατά τι, επειδή συνυπολογίζεται το ΕΚΑΣ ή κάποια προνοιακά επιδόματα.

Με τον τρόπο αυτό, η ΓΓΔΕ δείχνει ότι εμμένει να εφαρμόζει το νόμο που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών και ότι «ο νόμος αλλάζει μόνο με νόμο», δηλαδή ότι η κυβέρνηση και η Βουλή πρέπει να εξαιρέσουν τα επιδόματα αυτά από το να θεωρούνται σαν κανονικό εισόδημα, ώστε να μη χάνουν τις εκπτώσεις οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ περιορίζεται να αναφέρει τα εξής «διευκρινιστικά» (χωρίς να μπαίνει όμως στην ουσία του ζητήματος που είναι ο συνυπολογισμός των επιδομάτων):

α) Προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για  φορολογούμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό  εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι  150 τ.μ.

Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.

β) Επιπλέον,  χορηγείται  έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ  για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Οι  απαλλαγές  αυτές θεσμοθετήθηκαν με γνώμονα τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και στοχεύουν στην ανακούφιση των ανέργων, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, της πλειονότητας των πολυτέκνων και αναπήρων και γενικότερα όλων των πολιτών οι οποίοι διαπιστωμένα έχουν οικονομική αδυναμία πληρωμής φόρου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.