Ειδησεογραφικό site

Στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής ο Σαμαράς – Συνάντηση με Μέρκελ

48

Με τη συμμετοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως προέδρου πλέον της Κομισιόν, οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των«28» συναντώνται στις Βρυξέλλες σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

 

Η ουκρανική κρίση με ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, θα συζητηθούν πρώτα κατά την έναρξη της συνόδου στις 18.00 (ώρα Ελλάδος). Η διαπραγμάτευση για τα υψηλά αξιώματα στην ΕΕ θα ακολουθήσει περίπου μιάμιση ώρα αργότερα στο δείπνο των «28».

Θεωρείται πιθανό οι «28» να αποφασίσουν να προχωρήσουν στην τρίτη φάση κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας που αφορούν στο οικονομικό πεδίο εξαιτίας του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στην ανατολική Ουκρανία.

Εξετάζεται «πάγωμα» χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, βάσει προσχεδίου του κειμένου συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει.

Αναχώρησε η τρόικα-Ικανοποιημένη η κυβέρνηση

Για τον Σεπτέμβριο παραπέμπονται τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα, η οποία αναχωρεί από τη χώρα μας, μετά την τελευταία σημερινή της συνάντηση με συναρμόδιους υπουργούς.

Η κυβέρνηση δείχνει ικανοποιημένη για την τροπή που πήρε η «επίσκεψη προεπισκόπησης» όπως την είχε χαρακτηρίσει από την αρχή καθώς ήταν σύντομη και το κλιμάκιο δεν πρόλαβε να χαλάσει το οικονομικό και πολιτικό κλίμα με τις απαιτήσεις του.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι ο σχεδιασμός του θα ξετυλιχθεί κανονικά και ήδη τα μέλη του κυβερνητικού επιτελείου σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών επεξεργάζονται το πακέτο των φοροελαφρύνσεων και των φιλολαικών μέτρων που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο, αρχής γενομένης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μέσα στη δέσμη μέτρων είναι η μείωση του πετρελαίου θέρμανσης, η μείωση της έκτακτης εισφοράς το 2015, ο περιορισμός του κόστους παραγωγής για τους αγρότες, η μείωση στο ΦΠΑ επιλεγμένων κλάδων όπως έγινε με την εστίαση. Με βάση αυτά, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα αποκτήσει αξιοπιστία και η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό του οδικού χάρτη για τη μόνιμη και μακροπρόθεσμη μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση -από την πλευρά της- δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές επιβαρύνσεις από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. «Ανοικτά» είναι το ασφαλιστικό όπως και το εργασιακό. Η Τρόικα επιμένει στην πλήρη κατάργηση κάθε εργασιακής προστασίας, ενώ η κυβέρνηση μέχρι τώρα το αρνείται. «Αγκάθι» είναι και τα κόκκινα δάνεια που σχετίζονται με τις τράπεζες και επηρεάζουν και τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Με το πακέτο των μέτρων που θα παρουσίασει η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα συγκρατήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια θα περιορίσει το πολιτικό κόστος και θα ελέγξει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις του φθινοπώρου που θα κινηθούν γύρω από την προεδρική πλειψηφία και τις πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι ο σχεδιασμός του δεν έχει αλλάξει και ότι θα προκηρύξει εκλογές μόνο αν τις προκαλέσει η αντιπολίτευση και αφού εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια.

Ακόμη κι έτσι όμως, τα πράγματα μόνο εύκολα δεν θα είναι για την κυβέρνηση καθώς ήδη έχουν αρχίσει και φθάνουν τα εκκαθαριστικά για τις δηλώσεις του 2013 ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό θα επιφέρει και νέες μειώσεις στις συντάξεις από το 2015. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει τις αποκρατικοποιήσεις. Ενώ υπαναχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ,μετά το πολιτικό κόστος που προκάλεσε η «μικρή ΔΕΗ» θα προχωρήσει -όπως είχε προγραμματίσει- το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, που είναι το επόμενο πεδίο σύγκρουσης με την αντιπολίτευση.

Την πορεία των οικονομικών πραγμάτων στη χώρα και τις προοπτικές του φθινοπώρου θα συζητήσει ο πρωθυπουργός με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες που πραγματοποιείται σήμερα. Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να προετοιμάσει το έδαφος για το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει και να θέσει ξανά την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος, το οποίο θα χρησιμοποιήσει σαν «όπλο» στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

Συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ

Στο περιθώριο της σύλληψης του Νίκου Μαζιώτη και της ανακοίνωσης της τριμερούς ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε διμερή συνάντηση αργά το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση και με το νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, η οποία έλαβε χώρα λίγο πριν ξεκινήσει η άτυπη κρίσιμη σύνοδος κορυφής για να «μοιραστούν τα χαρτοφυλάκια της νέας Κομισιόν, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Αθήνα, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που άπτονται των ευρωπαϊκών εξελίξεων και της οικονομικής πολιτικής.

Κυβερνητικό στέλεχος, σε κατ΄ ιδίαν συνομιλία, σημείωσε ότι η τρόικα κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα εξέτασε την πορεία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε τις απόψεις της τόσο για τις υστερήσεις όσο και για τα θετικά και άκουσε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς  για τη συνέχεια.

«Επί της ουσίας κυβέρνηση και τρόικα έχουν πλέον σαφή εικόνα για τις θέσεις της άλλης πλευράς» συνέχισε το ίδιο στέλεχος, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά είναι να καταστήσει κοινωνό των θέσεών της τόσο τη νέα ηγεσία της Κομισιόν όσο και τους ηγέτες των κρατών-μελλών, αρχής γενομένης με την κ. Μέρκελ.

Τα «όπλα» της κυβέρνησης παραμένουν οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο και ειδικότερα η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο οποίος στο πρώτο εξάμηνο του έτους εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 712 εκατομμυρίων ευρώ, και η απόφαση της να υλοποιήσει, εντός των χρονοδιαγραμμάτων τα προαπαιτούμενα, δίνοντας παράλληλα βάρος στην επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, έναν τομέα ο οποίος μπορεί να φέρει «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία και δουλειές στην ελληνική κοινωνία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.