Ειδησεογραφικό site

Στη νέα λίστα μέτρων για την επόμενη δόση: Ασφαλιστικό και φόροι

38

Στα επόμενα και πιο δύσκολα μέτρα οδηγεί η διαδρομή από την έγκριση της υποδόσεως των 2 δισ. ευρώ σήμερα, μέχρι να έρθουν και …τα υπόλοιπα.

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας -λόγω της απειλής τρομοκρατικού κτυπήματος- στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν απόψε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, καθώς οι τεχνοκράτες του Euro Working Group πιστοποίησαν προχθές ότι η Ελλάδα υιοθέτησε και εφάρμοσε -χωρίς ουσιαστικές παρεκλίσεις τουλάχιστον- τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα και τις συμφωνηθείσες παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, «η εντατική εργασία σε όλα τα επίπεδα απέδωσε» και πρόσθεσε: «Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την τυπική έγκριση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου». Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. του ESM αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δηλαδή το Eurogroup.

Ωστόσο, στη σημερινή συνεδρίασή τους οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την εκταμίευση των κεφαλαίων ύψους έως 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, που θα απελευθερώσει άλλο 1 δισ. ευρώ δανειακής βοήθειας.

Η δανειακή βοήθεια για τις τράπεζες θα αποδεσμευθεί μόλις ξεκαθαρίσουν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δηλαδή στο τέλος Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου, και εκτιμάται ότι τελικά θα είναι μικρότερη των 10 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα όμως, άρχισαν να μπαίνουν ήδη οι βάσεις για τα επόμενα προαπαιτούμενα. Φεύγοντας  από την Αθήνα την Παρασκευή, το κουαρτέτο άφησε μια λίστα με τα μέτρα που θα πρέπει να έχουν ωριμάσει στις ερχόμενες 10-15 μέρες, οπότε στη συνέχεια θα επιστρέψει για να τα εποπτεύσει.

Στη λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα, δεσπόζουσα θέση έχει το νέο Ασφαλιστικό. Ωστόσο «βαρύ» είναι και το κεφάλαιο με τις φορολογικές αλλαγές. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, μόνον από την αλλαγή αυτή, αναμένονται επιπλέον έσοδα άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ άλλα τόσα υπολογίζεται να αποδώσουν οι αλλαγές στους φόρους ενοικίων που ήδη σχεδιάζονται.

Τις αντοχές  της κυβέρνησης όμως θα δοκιμάσουν ξανά, μεταξύ άλλων, και η  αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες,η  αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια και ο νέος ΕΝΦΙΑ. Το σχέδιο συμπληρώνουν η νέα φορολογική κλίμακα και η ενσωμάτωση σε αυτήν της εισφοράς αλληλεγγύης.

Στα μέτρα που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από αυτήν την εβδομάδα περιλαμβάνονται:

1.νέο Φορολογικό νομοσχέδιο:  θα περιλαμβάνει περικοπές και καταργήσεις φοροαπαλλαγών, νέες φορολογικές κλίμακες για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, ενοίκια, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων, ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις φορολογικές κλίμακες καθώς και αύξηση της φορολογίας των αγροτών.

Ήδη στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει οι 630 φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει στην ελληνική φορολογική νομοθεσία (οι 123 αφορούν τα εισοδήματα τα νοικοκυριών) και «κοστίζουν» περί τα 3,1 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προκύπτει και από το κείμενο του σχετικού τόμου που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή μαζί με το νέο κρατικό προϋπολογισμό.

Αλλαγές σχεδιάζονται και στη φορολογία των ακινήτων. Τα αφορολόγητα όρια αγορών, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων θα μειωθούν σημαντικά, ενώ και οι συντελεστές θα αναπροσαρμοστούν. Το σχέδιο προβλέπει και αντικατάσταση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) από έναν Φόρο Περιουσίας, που θα θα επεκταθεί και στις περιουσίες Ελλήνων στο εξωτερικό, με στόχο να εισπραχθούν και πάλι άλλα 2,65 δισ. ευρώ το 2016.

2.Το ασφαλιστικό:  προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω μεταρρύθμιση πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, στο τραπέζι μπαίνουν επώδυνες για χιλιάδες συνταξιούχους –και όχι μόνον τους «μελλοντικούς»- καθώς ήδη υπάρχει δέσμευση για περικοπή δαπανών το 2016 κατά 1,8 δισ. ευρώ.

3. Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο:  πρέπει να κατατεθεί το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου στη Βουλή και προβλέπεται η αποσύνδεση του ύψους του μισθού από τον βαθμό του κάθε υπαλλήλου και η επανακατάταξη όλων των υπαλλήλων σε μισθολογικά κλιμάκια με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους με ταυτόχρονο «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων.
Θα διατηρηθούν τέσσερα επιδόματα που αποδίδονται στους δημοσίους υπαλλήλους και αφορούν στην οικογενειακή παροχή, το επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα θέσης ευθύνης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να «ξεπαγώσει» τις μισθολογικές ωριμάνσεις, αλλά υπάλληλοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας θα δουν τις αποδοχές τους να «παγώνουν» για τα επόμενα χρόνια λόγω της διατήρησης της προσωπικής διαφοράς.

Στόχος των αλλαγών θα είναι το «άνοιγμα» της ψαλίδας μεταξύ υπαλλήλων με υψηλά προσόντα και εργαζομένων με χαμηλότερα, μέσω της διαφοράς ωρίμανσης των μισθών.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι για τις κατηγορίες υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα υπάρχουν 13 μισθολογικά κλιμάκια, τα οποία θα αποδίδουν ωριμάνσεις στους βασικούς μισθούς ανά τριετία, ενώ για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 19 μισθολογικά κλιμάκια που θα αποδίδουν αυξήσεις ανά διετία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.