Ειδησεογραφικό site

Στα πέναλτι προκρίθηκε η Ολλανδία και θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή στα ημιτελικά του Μουντιάλ

71

Η Ολλανδία μπορεί να έζησε τον ίδιο «εφιάλτη» με την Ελλάδα, όμως, τελικά το δικό της όνειρο απέναντι στην απίστευτη Κόστα Ρίκα, είχε «happy end». Οι «Οράνιε» πήραν την πρόκριση για τα ημιτελικά του Μουντιάλ, αποκλείοντας την «παρέα» του Κάμπελ με 4-3 στα πέναλτι (0-0 κ.α. και παράταση), ευστοχώντας σε όλες τις εκτελέσεις από την άσπρη βούλα.

Τεράστια «μαγκιά» από τον προπονητή των Ολλανδών, Λουίς Φαν Γκάαλ, ο οποίος στο 120′ τόλμησε την αλλαγή του βασικού τερματοφύλακα, Σίλεσεν, βάζοντας τον αναπληρωματικό Κρουλ, θεωρώντας τον καλύτερο στις αποκρούσεις πέναλτι.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε, όταν ο πορτιέρο της Νιούκαστλ, αν και μπήκε «κρύος», έπιασε το δεύτερο πέναλτι του Ρουίς και το τελευταίο του Ουμάνια. Ετσι, η Ολλανδία θα συναντήσει την Αργεντινή στα ημιτελικά, καθώς η «Αλμπισελέστε» είχε περάσει στην 4άδα αποκλείοντας το Βέλγιο με γκολ του Ιγκουαΐν.

Με τον Μέμφις Ντεπάι για πρώτη φορά στο βασικό σχήμα, η Ολλανδία πήρε από την αρχή τα ηνία του αγώνα, ενώ στην άλλη πλευρά ο Χόρχε Λουίς Πίντο επέλεξε τη… συνηθισμένη (και αναμενόμενη) τακτική, με κλειστή άμυνα και τον Τζόελ Κάμπελ μόνο του μπροστά, να προσπαθεί να «χτυπήσει» στις αντεπιθέσεις.

Το πρώτο 20λεπτο ήταν αναγνωριστικό, αλλά στη συνέχεια οι παίκτες του Λουίς Φαν Γκάαλ «ανέβασαν στροφές» και πλησίασαν για πρώτη φορά το γκολ στο 22΄, όταν ο Φαν Πέρσι βρέθηκε μόνος του στην περιοχή, αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει τον Κέιλορ Νάβας, ενώ στη συνέχεια της φάσης του σουτ του Σνάιντερ μπλόκαρε (με διπλή προσπάθεια) ο τερματοφύλακας της Λεβάντε.

Στο 29΄, σε μία από τις λίγες περιπτώσεις που οι Κοσταρικανοί ανέβηκαν μπροστά, ο Ντεπάι βγήκε στην αντεπίθεση, όμως και αυτός νικήθηκε από τον Νάβας, ο οποίος στο 39΄ πραγματοποίησε νέα σπουδαία επέμβαση, αυτή τη φορά σε απευθείας φάουλ του Σνάιντερ που κατευθυνόταν στο «Γ» της εστίας του.

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε 0-0, με τους «οράνιε» να έχουν 62% κατοχή μπάλας και να απειλούνται ουσιαστικά μόνο σε μία φάση, στο 34΄, όταν το γυριστό σουτ του Μπόρχες απομάκρυναν οι αμυνόμενοι πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου, σταδιακά όμως η Κόστα Ρίκα ισορρόπησε το παιχνίδι και σε κάποιες περιπτώσεις βγήκε απειλητικά μπροστά, με τον Κάμπελ να κόβεται τελευταία στιγμή στο 61΄ από τον Μάρτινς Ιντι και τον Γκονζάλες να αστοχεί σε κεφαλιά στο 65΄.

Ο Πίντο απέσυρε τον εξουθενωμένο Κάμπελ, ενώ ο Φαν Γκάαλ, αν και έβλεπε την ομάδα του να μην μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, έκανε μόλις μία αλλαγή ως το τέλος της κανονικής διάρκειας.

Η Ολλανδία πίεσε πολύ στο τελευταίο δεκάλεπτο, όμως δεν είχε την τύχη με το μέρος της: στο 82΄, πάλι σε φάουλ του Σνάιντερ (μάλιστα από πλάγια θέση), η μπάλα χτύπησε στο δεξί δοκάρι και απομακρύνθηκε, ενώ δύο λεπτά αργότερα, μετά από φάουλ του Ρόμπεν και σύγχυση στα καρέ της Κόστα Ρίκα, ο Φαν Πέρσι σούταρε με δύναμη, αλλά ο Νάβας είπε και πάλι «όχι».

Στο 89΄ ο Φαν Πέρσι δεν βρήκε τη μπάλα στη σέντρα «διαβήτη» του Σνάιντερ και φτάσαμε στο αποκορύφωμα, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων: συρτή σέντρα του Μπλιντ από αριστερά, η μπάλα πέρασε από πολλά πόδια και στρώθηκε -πάλι- στον Φαν Πέρσι, ο Νάβας αυτή τη φορά ήταν εξουδετερωμένος, όμως το σουτ του επιθετικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκρουσε πάνω στη γραμμή ο Τεχέδα, η μπάλα βρήκε και στην εσωτερική πλευρά του οριζόντιου δοκαριού και βγήκε εκτός εστίας.

Από τη στιγμή που η μπάλα δεν… έλεγε να μπει στα δίχτυα, η παράταση ήταν το φυσιολογικό επακόλουθο. Ο Κέιλορ Νάβας έκανε ακόμη μία απόκρουση, σε κεφαλιά του Φλάαρ στο 94΄, αλλά η ολλανδική πίεση ήταν σε γενικές γραμμές σπασμωδική (αν και συνεχής).

Μάλιστα η Κόστα Ρίκα έχασε σημαντική ευκαιρία στο 117΄, με τον Σίλεσεν να αποκρούει με τα πόδια το σουτ του Ουρένια, για να ολοκληρωθεί το έξτρα ημίωρο με ακόμη ένα δοκάρι για τους «οράνιε» στο 119΄, στο φαλτσαριστό σουτ του Σνάιντερ από το ύψος της περιοχής.

Ο Φαν Γκάαλ κράτησε μία αλλαγή για να βάλει τον Τιμ Κρουλ αντί του Σίλεσεν κάτω από τα δοκάρια για τη διαδικασία των πέναλτι. Δικαιώθηκε απόλυτα ο πολύπειρος τεχνικός, καθώς ο τερματοφύλακας της Νιούκαστλ απέκρουσε τις εκτελέσεις των Ρουίς και Ουμάνια και, καθώς οι συμπαίκτες του ήταν απόλυτα εύστοχοι, χάρισε στην Ολλανδία την πρόκριση στα ημιτελικά.

Η σειρά των πέναλτι:

0-1 Μπόρχες

Φαν Πέρσι 1-1

απόκρουση Ρουίς

Ρόμπεν 2-1

2-2 Γκονζάλες

Σνάιντερ 3-2

3-3 Μπολάνιος

Κάιτ 4-3

απόκρουση Ουμάνια

Διαιτητής: Ραβσάν Ιρμάτοφ (Ουζμπεκιστάν)

Κίτρινες: Μάρτινς Ιντι, Χούντελααρ – Ντίας, Ουμάνια, Γκονζάλες, Ακόστα

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Λουίς φαν Γκάαλ): 1. Γιάσπερ Σίλεσεν (120΄ 23. Τιμ Κρουλ), 2. Ρον Φλάαρ, 3. Στεφάν ντε Φράι, 4. Μπρούνο Μάρτινς Ιντι (106΄ 19. Κλάας Γιαν Χούντελααρ), 5. Ντάλεϊ Μπλιντ, 9. Ρόμπιν Φαν Πέρσι, 10. Γουέσλι Σνάιντερ, 11. Αριεν Ρόμπεν, 15. Ντιρκ Κάιτ, 20. Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ, 21. Μέμφις Ντεπάι (76΄ 17. Τζερεμάιν Λενς)

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (Χόρχε Λουίς Πίντο): 1. Κέιλορ Νάβας, 2. Τζόνι Ακόστα, 3. Τζιανκάρλο Γκονζάλες, 4. Μάικλ Ουμάνια, 5. Σέλσο Μπόρχες, 7. Κρίστιαν Μπολάνιος, 9. Τζόελ Κάμπελ (66΄ 21. Μάρκος Ουρένια), 10. Μπράιαν Ρουίς, 15. Ζούνιορ Ντίας, 16. Κρίστιαν Γκαμπόα (79΄ 8. Ντέιβ Μάιρι), 17. Γιέλτσιν Τεχέδα (97΄ 22. Χοσέ Κουμπέρο)

MVP της αναμέτρησης ο… Νάβας!

Με μία σειρά σπουδαίων αποκρούσεων στην κανονική διάρκεια του αγώνα και στην παράταση, ο Κέιλορ Νάβας αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του προημιτελικού του Μουντιάλ, μεταξύ Ολλανδίας και Κόστα Ρίκα, που έγινε στην «Αρένα Φόντε Νόβα» του Σαλβαδόρ.

Ο τερματοφύλακας της Λεβάντε ήταν σε ακόμη ένα παιχνίδι καταπληκτικός και κράτησε το 0-0, αλλά αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να κάνει και κάποια απόκρουση στα πέναλτι, όπως είχε συμβεί στο ματς του προηγούμενου γύρου με την Ελλάδα, κι έτσι η ομάδα του ηττήθηκε με 4-3 και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.

Ο ίδιος πάντως κέρδισε σε τρία (διαδοχικά) παιχνίδια το βραβείο του MVP και αναμφίβολα είναι από τους πρωταγωνιστές του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Με Ιγκουαΐν στα ημιτελικά η Αργεντινή, μετά από 24 χρόνια

Με γκολ του Γκονζάλο Ιγκουαϊν στο 8ο λεπτό η Αργεντινή κέρδισε με 1-0 το Βέλγιο στη Μπραζίλια και πέρασε στους «4» του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το 1990, όπου θα αντιμετωπίσει το νικητή της αναμέτρησης Ολλανδία-Κόστα Ρίκα.

Τα δεδομένα του προημιτελικού ανατράπηκαν πολύ γρήγορα, καθώς μόλις στο 8ο λεπτό ο Γκονζάλο Ιγκουαϊν άνοιξε το σκορ. Μια μπαλιά που προοριζόταν για τον Ντι Μαρία, έφτασε στον επιθετικό της Νάπολι, ο οποίος με απευθείας σουτ έξω από την περιοχή αιφνιδίασε τον Κουρτουά. Το γρήγορο γκολ ήταν ένα σοκ για τους Βέλγους.

Η «Αλμπισελέστε» έκανε το αυτονόητο, άφησε χώρους και προσπάθησε να εκμεταλλευθεί τις αντεπιθέσεις, αλλά σε μία από αυτές χτυπήθηκε από την ατυχία. Στο 33΄ ο Μέσι πέρασε μαγική πάσα στον Ντι Μαρία, το σουτ κόντραρε στον Κομπανί, αλλά ο άσος της Ρεάλ τραυματίστηκε και αποχώρησε.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» έχασαν την καλύτερη ευκαιρία τους στο 42΄, με την κεφαλιά του Μιραλάς να περνά ελάχιστα άουτ, μετά από σέντρα του Φερτόνγκεν.

Θα περίμενε κανείς ότι το Βέλγιο θα άλλαζε τακτική στο β΄ ημίχρονο. Όμως, ήταν η Αργεντινή που ήλεγχε σε απόλυτο βαθμό το παιχνίδι και έφτασε δύο φορές κοντά στο γκολ που, με βάση την εικόνα του αγώνα, θα ήταν καθοριστικό.

Στο 51΄ από προσπάθεια του Ιγκουαϊν και κόντρα στο πόδι του Βαν Μπούιτεν η μπάλα έφυγε λίγο έξω από το δεξί δοκάρι του εξουδετερωμένου Κουρτουά. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Γκονζάλο Ιγκουαϊν με μία καταπληκτική ατομική προσπάθεια, άδειασε τον Κομπανί, βρέθηκε σε θέση βολής, κεραυνοβόλησε τον Κουρτουά, αλλά η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι.

Όσο για τους Βέλγους, οι διορθωτικές κινήσεις του Βίλμοτς στο 60΄ δεν έφεραν αποτέλεσμα. Η ανάπτυξη ήταν άναρχη και η δημιουργικότητα εξαντλήθηκε σε μακρινές μπαλιές και σέντρες με στόχο (κυρίως) τον Φελαϊνί, τον Λουκάκου, αλλά και τον Βαν Μπούιτεν που ανέβαινε συχνά στο ύψος της περιοχής.

Εν τέλει, η πρόκριση ήλθε μάλλον πιο εύκολα απ΄ ό,τι θα περίμενε ο Αλεχάντρο Σαμπέγια και οι παίκτες του, με τον Μέσι μάλιστα να χάνει απίστευτο τετ-α-τετ με τον Κουρτουά στις καθυστερήσεις. Από σήμερα, όμως, και μέχρι τον ημιτελικό της Τετάρτης (με Ολλανδία ή Κόστα Ρίκα) στο Σάο Πάουλο, η αγωνία είναι δεδομένη για την κατάσταση του Άνχελ Ντι Μαρία που αποχώρησε τραυματίας.

Διαιτητής: Νίκολα Ριτσόλι (Ιταλία)
Κίτρινες: Μπίλια – Αζάρ, Αλντερβάιρελντ

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Αλεχάντρο Σαμπέγια): 1. Σέρχιο Ρομέρο, 2. Εζέκιελ Γκαράι, 4. Πάμπλο Ζαμπαλέτα, 23. Χοσέ Μπασάντα), 15. Μάρτιν Ντεμικέλις, 6. Λούκας Μπίλια, 14. Χαβιέρ Μασεράνο, 22. Εζέκιελ Λαβέτσι (71΄ 18. Ροντρίγκο Παλάσιο), 7. Άνχελ Ντι Μαρία (33΄ 8. Εντσο Πέρες), 9. Γκονζάλο Ιγκουαΐν (81΄ 5. Φερνάντο Γκάγκο), 10. Λιονέλ Μέσι

ΒΕΛΓΙΟ (Μαρκ Βίλμοτς): 1. Τιμπό Κουρτουά, 2. Τόμπι Αλντερβάιρελντ, 4. Βενσάν Κομπανί, 15. Ντάνιελ Βαν Μπούιτεν, 5. Γιαν Φερτόνγκεν, 6. Αχελ Βίτσελ, 11. Κέβιν Μιραλάς (60΄ 14. Ντρις Μέρτενς), 8. Μαρουάν Φελαϊνί, 10. Εντέν Αζάρ (75΄ 22. Νασέρ Σαντλί), 7. Κέβιν Ντε Μπράιν, 17. Ντιβόκ Οριγκί (60΄ 9. Ρομελού Λουκάκου)
Σε αναμετρήσεις για την προημιτελική φάση του Μουντιάλ 2014:

Γαλλία – Γερμανία 0-1
Βραζιλία – Κολομβία 2-1
Αργεντινή – Βέλγιο 1-0
Ολλανδία – Κόστα Ρίκα 0-0 (4-3 στα πέναλτι)

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
08/07/2014 – Μπέλο Οριζόντε
Βραζιλία – Γερμανία (23:00)

09/07/2014 – Σάο Πάολο
Ολλανδία – Αργεντινή (23:00)

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ
12/07 (23:00) στη Μπραζίλια

ΤΕΛΙΚΟΣ
13/07 (22:00) στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Τα σχόλια είναι κλειστά.