Ειδησεογραφικό site

Στέφανος Κορκολής στο «Κ»: Η έμπνευση έρχεται… αδιάκριτα & ακαθόριστα

88

Της Πέννυς Κροντηρά

«Η ενασχόλησή μου με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και η προσωπική επαφή μαζί του έδωσαν καινούριο νόημα στη ζωή μου» τονίζει ο καταξιωμένος και διεθνούς φήμης σολίστ Στέφανος Κορκολής. Το «παιδί θαύμα», όπως είχε χαρακτηριστεί, καθώς από την ηλικία των τεσσάρων ετών είχε την ικανότητα να αναπαράγει στο πιάνο με μεγάλη ευκολία κομμάτια κλασικής μουσικής, ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου απέκτησε το δίπλωμα πιάνου και αμέσως μετά ταξίδεψε στο Παρίσι, για να συνεχίσει τις σπουδές του, με υποτροφία του γαλλικού κράτους. Ο ταλαντούχος συνθέτης, πιανίστας και ερμηνευτής έχει κυκλοφορήσει 30 δίσκους, έχει συνθέσει 300 τραγούδια, έχει δημιουργήσει 30 συμφωνικά έργα και έχει πραγματοποιήσει 5.000 εμφανίσεις.

Τι αποτελεί για εσάς πηγή έμπνευσης;

Σίγουρα δεν είναι εικαστική. Τι εννοώ με αυτό; Ότι δεν με εμπνέει ένα ηλιοβασίλεμα ή ένα ωραίο τοπίο. Η έμπνευση μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή, γι’ αυτό και καμιά φορά την ονομάζω αδιάκριτη. Η πηγή της έμπνευσής μου είναι ακαθόριστη, νομίζω ότι η συναισθηματική φόρτιση είναι αυτή που μπορεί να με οδηγήσει στο πιάνο ή σε ένα κομμάτι χαρτί, ώστε να γράψω μια μελωδία. Καμιά φορά μου έρχεται και την ώρα που κοιμάμαι μια μελωδική γραμμή και εκεί έχω το δίλημμα στο να σηκωθώ να πάω στο πιάνο και να καταγράψω την ιδέα ή να συνεχίσω τον ύπνο μου.

Ποια συναισθήματα σας γεννά ο ήχος των πλήκτρων ενός πιάνου;

Το συναίσθημα της απόλυτης ελευθερίας. Διότι ο ήχος και η μουσική είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να το περιορίσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Ποια η γνώμη σας για τη σύγχρονη μουσική βιομηχανία;

Μα δεν υπάρχει. Βιοτεχνία να έλεγα; Μαγαζάκι γωνία; Δυστυχώς το διαδίκτυο και τα μέσα που διαθέτει κατέλυσαν όλο αυτό που κάποτε ονομάζαμε μουσική βιομηχανία. Υπάρχουν πάντως κάποιες «ρομαντικές» εξαιρέσεις, όπως η εταιρεία που συνεργάζομαι, Panik Platinum Records, η οποία αντιστέκεται στους καιρούς και αναδεικνύει νέους ανθρώπους με τον παλιό καλό τρόπο του παρελθόντος.

Τι δίνει δύναμη στη ζωή σας;

Το να προστατεύω. Η προστασία στους ανθρώπους που πραγματικά αγαπώ.

Έχετε μετανιώσει για κάτι στη ζωή σας;

Το να μετανιώνεις για κάτι το οποίο δεν μπορείς να αλλάξεις είναι ανώφελο. Το να μαθαίνεις όμως από τα λάθη σου είναι σίγουρα χρήσιμο.

Τι συμβουλεύετε τα νέα παιδιά;

Θεωρώ ότι μέρος της νέας γενιάς βρίσκεται κάτω από ένα τεράστιο ερωτηματικό. Το χειρότερο ίσως ερωτηματικό είναι: «Τι θα κάνω;». Οι ευθύνες είναι μεγάλες από όλους τους παλαιότερους και δεν εννοώ τις ευθύνες των γονιών, εννοώ τις ευθύνες του κράτους που με τις διάφορες αστοχίες του έφτασε την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη. Με αποτέλεσμα παιδιά τα οποία έχουν παλέψει μαζί με τους γονείς τους στο να σπουδάσουν για ένα καλύτερο μέλλον να βρίσκονται σε απόγνωση, είτε δουλεύοντας σε δουλειές που είναι εκτός του αντικειμένου των σπουδών τους, είτε αντιμετωπίζοντας το δίλημμα της μετανάστευσης. Κάτι που προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο, το να έχουμε δηλαδή ένα δεύτερο μεταναστευτικό κύμα μέσα σε τόσο μικρό ιστορικά χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και μια μερίδα πολύ νέων παιδιών που δυστυχώς, κατά παρότρυνση κυρίως των δικών τους ανθρώπων, προσπαθούν να εισβάλουν στον χώρο της showbiz, κυρίως στο τραγούδι, χωρίς να έχουν καμιά φορά ούτε το στοιχειώδες ταλέντο. Άρα η μόνη συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον νέο άνθρωπο, αν μου ζητούσε τη γνώμη μου, αν και δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές, θα ήταν να πεισμώσει κόντρα στις καταστάσεις που τον θέλουν καθηλωμένο. Κοινώς να μην το βάζει κάτω.

Πώς βιώνετε την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κρίση;

Όπως ο κάθε μέσος πολίτης. Με ανησυχία, θυμό, υπομονή, που όμως εξαντλείται, και όλα αυτά τα καθόλου ευχάριστα συναισθήματα.

Ποιο τραγούδι σας έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας και γιατί;

Δικαίως αναφέρεστε στο θέμα τραγούδι, επειδή έγινα γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως μέσα από τα τραγούδια μου. Κάθε μουσικό δημιούργημά μου είναι κάτι που βγαίνει μέσα από την ψυχή μου και είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω ποιο κομμάτι της ψυχής μου είναι το καλύτερο. Παρ’ όλα αυτά σίγουρα υπάρχουν ισχυρότερες και σημαντικότερες στιγμές από κάποιες άλλες. Όσον αφορά τα τραγούδια, καταλυτικό ρόλο παίζει και ο στίχος και, ως γνωστόν, δεν είμαι στιχουργός. Άρα εκεί πρέπει να «χωρέσω» και την ψυχή του εκάστοτε στιχουργού στη μουσική μου και όλα αυτά με τον, κατά τη γνώμη μου, απαράδεκτο όρο της εποχής μας των τρεισήμισι λεπτών που απαιτούν τα Μέσα για να επικοινωνήσουν στον κόσμο το τραγούδι σου. Θεωρώ, λοιπόν, πως είναι πολύ δύσκολο μέσα σε περιορισμένο χρόνο να περιγράψεις την ψυχή σου ώστε να ακουμπήσει τις ψυχές των άλλων. Γιατί το τραγούδι αυτό είναι. Παρ’ όλα αυτά πιο πολύ νιώθω δεμένος με τα ορχηστρικά έργα, τα οποία δεν δεσμεύονται από τον στίχο και αποτελούν απόλυτη κατάθεση της ψυχής μου.

Πως νιώθετε για την εμπιστοσύνη που σας δείχνει ο Μίκης Θεοδωράκης; Πείτε μας λίγα λόγια για τη σχέση σας με αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο.

Η σχέση μου με τον Μίκη Θεοδωράκη δεν μπορεί να περιγραφεί με λίγα λόγια. Η ενασχόλησή μου με το έργο του αλλά και η προσωπική επαφή μαζί του έδωσαν καινούριο νόημα στη ζωή μου. Ακούγεται ίσως υπερβολικό, αλλά είναι έτσι ακριβώς όπως το λέω.

Πείτε μας τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σας στη μουσική σκηνή του «Half Note»…

Καθαρά μια «μπουατίστικη» παρουσία όπου δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ μουσικών και ακροατών. Τραγούδια και μουσικές από όλο το φάσμα της μουσικής που μου αρέσει. Επίσης, είμαι πολύ χαρούμενος που θα έχω κοντά μου ταλαντούχους ανθρώπους της νέας γενιάς, όπως η Σοφία Μανουσάκη, η οποία πρόσφατα ερμήνευσε συγκλονιστικά Μίκη Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του ίδιου του συνθέτη, και η οποία μέσα σε ενάμιση χρόνο, που ξεκίνησε την καριέρα της, πήρε τον πρώτο της χρυσό δίσκο τραγουδώντας τραγούδια του μεγάλου μουσουργού. Επίσης, για πρώτη φορά θα έχουμε κοντά μας τον Παναγιώτη Τσαφαρά, έναν πολύ νέο τραγουδιστή με πολύ μέλλον, κατά τη γνώμη μου. Ένα πιάνο δύο υπέροχες φωνές, ένα σαξόφωνο-φλάουτο με τον Βασίλη Δεφίγγο και μια μεγάλη παρέα από όλους εσάς, με σκοπό να αφεθούμε στη μαγεία της μουσικής.

 * Ο Στέφανος Κορκολής θα εμφανίζεται στο «Half Note Jazz Club» από την Παρασκευή 20 έως και τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου

Τα σχόλια είναι κλειστά.