Ειδησεογραφικό site

Σοκ: Δεκαπλάσιες καρκινογόνες ουσίες σε ηλεκτρονικά τσιγάρα

28

Ένα ακόμη πλήγμα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αυτή τη φορά από την Ιαπωνία, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα μπορεί να περιέχουν έως δέκα φορές μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων καρκινογόνων ουσιών σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα. Ο επικεφαλής δε της ερευνητικής ομάδας προειδοποίησε πως πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι «οι κατασκευαστές πουλάνε τέτοια προϊόντα για διπλή χρήση» δηλαδή παράλληλα με τον καπνό ή ως «προθάλαμο» καπνίσματος για τους νέους.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, μετά από εντολή του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακάλυψαν πως στον ατμό αρκετών εξ αυτών μερικές καρκινογόνες ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι στον καπνό των συμβατικών τσιγάρων.

«Σε ένα είδος ηλεκτρονικού τσιγάρου η ερευνητική ομάδα βρήκε υπερδεκαπλάσιο επίπεδο καρκινογόνων ουσιών από ό,τι σε ένα κανονικό τσιγάρο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ναόκι Κουνουγκίτα. Όπως συμπλήρωσε, οι μεγαλύτερες ποσότητες φορμαλδεΰδης παράγονται, όταν υπερθερμαίνεται το σύρμα που εξατμίζει το υγρό στο εσωτερικό του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Ιαπωνίας με επικεφαλής τον Ναόκι Κουνουγκίτα υπέβαλε τη σχετική έκθεση στο υπουργείο Υγείας της χώρας. Όπως είπαν οι ερευνητές, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι τα αβλαβή προϊόντα που ο πολύς κόσμος νομίζει.

Οι αυστηρές συστάσεις του Π.Ο.Υ.

Τον Αύγουστο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων σε νέους, προειδοποιώντας ότι αποτελούν «σοβαρή απειλή» και για τα έμβρυα ενώ ζήτησε να απαγορεύεται η χρήση τους σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, περισσότεροι από 250.000 νέοι, που ποτέ δεν είχαν καπνίσει κανονικό τσιγάρο, χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό τσιγάρο πέρυσι.

Οι υποστηρικτές των ηλεκτρονικών τσιγάρων επιμένουν πάντως ότι αποτελούν μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα, τα οποία περιέχουν ένα συνδυασμό τοξικών χημικών ουσιών και αερίων που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Από την άλλη, οι αντίπαλοι των ηλεκτρονικών τσιγάρων αντιτείνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται εδώ και λίγα μόνο χρόνια, συνεπώς είναι ακόμη αβέβαιη η μακροπρόθεσμη επίπτωσή τους στην υγεία των χρηστών.

Στο μεταξύ -και όσο μαίνεται η διαμάχη για τα υπέρ και τα κατά- οι καπνοβιομηχανίες εξαγοράζουν εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών τσιγάρων, ανησυχώντας μήπως μείνουν έξω από μια παγκόσμια αγορά συνεχώς διευρυνόμενη, που ήδη αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.