Ειδησεογραφικό site

Σοβαρές καταγγελίες από Πανούση… κατόπιν εορτής

115

panoysisΤης Στέλλας Νοβάκη

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Πανούσης απειλεί το success story του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ οι σχέσεις του πρώην υπουργού με το Μαξίμου, τον Αλέξη Τσίπρα και την Κουμουνδούρου δεν ήταν κρυστάλλινες.

Σήμερα, πιο πολύ ποτέ, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης όχι μόνο προκαλεί αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση, αλλά φαίνεται ότι οι καταγγελίες του περί σύνδεσης ΣΥΡΙΖΑ και τρομοκρατίας «τρομοκρατούν» περισσότερο από κάθε άλλη φορά το κυβερνών κόμμα και την κυβέρνηση.

Οι σοβαρότατες καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι «πολιτικοί που έχουν σχέση με τρομοκράτες απειλούν τη ζωή μου» προκαλούν το κοινό αίσθημα περί ασφάλειας, ωστόσο γίνονται κατόπιν εορτής. Δεν είναι μόνο ότι ακολούθησε λάθος διαδικασία, αλλά και το ότι η αντίδρασή του απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό περιστατικό γίνεται καθυστερημένα. Ωστόσο, με αμιγώς επικοινωνιακό τρόπο, ο πρώην υπουργός «χτυπάει» πάνω στο αγκάθι που πάντα ήθελε να βγάλει από πάνω του ο ΣΥΡΙΖΑ: τον συσχετισμό του με οποιονδήποτε τρόπο με την τρομοκρατία.

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Το Μαξίμου φαίνεται ότι διαπιστώνει, έστω και με καθυστέρηση, τις διαστάσεις που προσλαμβάνουν οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση για τις απειλές σε βάρος της ζωής του και για εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες, με αποτέλεσμα να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσανακόπουλος, κατέθεσαν μήνυση στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, μετά τις καταγγελίες του Γιάννη Πανούση.

Οι υπουργοί ζητούν να ερευνηθούν εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα παραβίασης απορρήτου μυστικών εγγράφων και υπηρεσιών, υπεξαγωγή εγγράφων κ.λπ.

ΚΑΥΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Η πολιτική διαδρομή του Γιάννη Πανούση χαρακτηρίστηκε από τον ευθύ τρόπο διατύπωσης της γνώμης του, χωρίς αμφισημίες, και από το περιεχόμενο αυτής της γνώμης: για την κυβέρνηση, για την Αριστερά, για τα πρόσωπα και τα γεγονότα που τη συνέθεταν κάθε φορά. Ποτέ άλλοτε εν ενεργεία πολιτικός και μάλιστα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου δεν έχει μιλήσει με τόση σαφήνεια χωρίς να κρύβεται πίσω από «διαρροές» και «κύκλους» για την «Αριστερά του Τίποτα», όπως είχε κάνει με πρωτοσέλιδο άρθρο του, καταγγέλλοντας και πάλι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο εννέα σελίδων που κατέθεσε ο πρώην υπουργός στον εισαγγελέα, με το οποίο παραθέτει όλο το παρασκήνιο των απειλών που δέχτηκε, έλαβε διάφορους χαρακτηρισμούς, με κορυφαίο το «αστυνομικό μυθιστόρημα» που ετοιμάζει να κυκλοφορήσει, όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος. Επί της ουσίας ο Γιάννης Πανούσης προχωρά σε καταγγελίες διατυπωμένες έτσι που ουδείς μπορεί να του ζητήσει να τις αποδείξει δημοσίως, αφήνοντας ένα θολό τοπίο πάνω στο θέμα των σοβαρών καταγγελιών του. Κάτι που κάνει ακόμη πιο έντονο το ερώτημα γιατί όλες αυτές τις καταγγελίες δεν τις θεωρούσε σοβαρές, όπως τώρα, όσο βρισκόταν στον θώκο της εξουσίας; Γιατί τότε προτίμησε να σιωπήσει για όλα εκείνα που καταγγέλλει σήμερα; Μάλιστα, ως υπουργός είχε την ευκαιρία να έχει στα χέρια του ένα υλικό παρακολούθησης προσώπων, όπως ο Πάνος Λάμπρου, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Το υλικό αυτό δεν έφτασε ποτέ στη δικαιοσύνη επί υπουργίας του, αλλά προτίμησε να το παραδώσει ως απλός πολίτης. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτικός φεύγοντας από το υπουργείο του παίρνει στο σπίτι του υλικό από το υπουργείο του όπως ένα στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ, σχέδια του υπουργείου Άμυνας για την άμυνα της χώρας κ.λπ.

Σχέσεις «οργής» με την Κουμουνδούρου

 Ο κ. Πανούσης θεωρείται και δικαίως ως ο «ειδικός» σε θέματα εγκληματικότητας και τρομοκρατίας. Είναι καθηγητής Εγκληματολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης με εκατοντάδες δημοσιεύσεις περί εγκληματολογίας και σπουδαία ακαδημαϊκά βιβλία. Στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε να γίνει υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ λίγο καιρό πριν είχε δηλώσει ότι δεν θα πολιτευτεί ξανά. Ήταν πάντα ο αντισυμβατικός πολιτικός από τότε που ήταν βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Είχε δηλώσει ότι δεν θεωρεί λύση τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και είχε καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ ως βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είχε ζητήσει πολλές φορές την περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης και τα προνόμια των βουλευτών. Από τις πρώτες δηλώσεις του ως υπουργός ήταν ότι «είμαι ο μόνος υπουργός Δημόσιας Τάξης που δεν διορίστηκε από τις ΗΠΑ», ενώ δεν δίστασε πολλές φορές να αφήσει σαφείς αιχμές για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα το άρθρο του «Η Αριστερά του Τίποτα». Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, «Αριστερά και μάλιστα κυβερνώσα Αριστερά σημαίνει ισοελευθερία, δικαιώματα, κοινωνική πολιτική, δημόσιο έλεγχο, δικαιοσύνη».

Παρά το γεγονός ότι η επιστήμη του βασίζεται στα σταθερά και απόλυτα στοιχεία, η πορεία του στην πολιτική, την οποία ποτέ δεν θεώρησε κεκτημένο του, δεν ήταν… σταθερή. Ασπάστηκε τις ιδέες του ΚΚΕ Εσωτερικού, όμως από το 1978 έως το 1989 ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Το 1988-1989, με το σκάνδαλο Κοσκωτά, κάνει επίσημη δήλωση αποχώρησης. Η οριστική απομάκρυνση από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ έγινε το 2001-2002, όταν και δήλωνε «ανεξάρτητος κομματικά». Η νέα προσέγγιση με την πολιτική έρχεται όταν εξελέγη βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον «βάζει» στο υπουργικό συμβούλιο χωρίς ποτέ, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, να καταφέρει να ενσωματωθεί.

Τα σχόλια είναι κλειστά.