Ειδησεογραφικό site

Σημίτης: Ελάχιστα πιθανό ένα νέο κούρεμα

70

Έντονη εσωστρέφεια στην Ελλάδα και τις ευρωεκλογές «βλέπει» ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος δεν αναμένει σύντομα νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους και θεωρεί ελάχιστα πιθανό ένα δεύτερο κούρεμα.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους» στην αγγλική του έκδοση στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα να έχει λόγο, επιχειρήματα και συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών Βορρά – Νότου, που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο.

Μέσα από αυτή τη συζήτηση θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στις θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που μας αφορούν, αφού το κεντρικό ερώτημα θα είναι πώς θα εξασφαλιστεί μελλοντικά η σύγκλιση και η συνοχή, τόνισε ο κ. Σημίτης.

Όσον αφορά δε στις ευρωεκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε τον κίνδυνο του έντονου ευρωσκεπτικισμού, που κινδύνευσε στην Αγγλία να καταλάβει την πρώτη θέση αλλά δείχνει ευτυχώς να υποχωρεί, ενώ έκανε αναφορά σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου μια έντονη εσωστρέφεια «δεν επιτρέπει στη συζήτηση να λάβει πιο ουσιαστικές διαστάσεις γύρω από τα μεγάλα ευρωπαϊκά διλήμματα».

«Τα εκατομμύρια άνεργοι, η θεαματική πτώση εισοδημάτων, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και η δραματική μείωση των πόρων για τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας ήταν αποτέλεσμα της ανέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς και της πολιτικής λιτότητας που ακολούθησε. Χρειάζεται λοιπόν και στο ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πλαίσιο κανόνων, που θα διασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη», σχολίασε ο κ. Σημίτης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.