Ειδησεογραφικό site

Σε ρόλο «ξεναγού» ο Βρετανός όμηρος των τζιχαντιστών (Βίντεο)

77

Μπορεί στα παλαιότερα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ο Βρετανός δημοσιογράφος, Τζον Κάντλι, ο οποίος απήχθη στη Συρία το 2012, να εμφανιζόταν ντυμένος με την πορτοκαλί στολή φυλακισμένου, να έδειχνε ταλαιπωρημένος και καταβεβλημένος, όμως, σε νέα πλάνα εμφανίζεται… μεταμορφωμένος.

Ξεκούραστος, χαμογελαστός, φρεσκοξυρισμένος, ντυμένος με νεανικά ρούχα και με περιποιημένα μαλλιά, ο Τζον Κάντλι πρωταγωνιστεί σε ένα νέο 8λεπτο βίντεο όπου αναλαμβάνοντας τον ρόλο του… ξεναγού, περιγράφει την ευημερία που επικρατεί στην Μοσούλη χάρη στη διοίκηση των τζιχαντιστών.

Το χαμόγελο παραμένει ύποπτα στο πρόσωπό του καθόλη τη διάρκεια του βίντεο, με τίτλο «Μέσα από τη Μοσούλη», ενώ τα πλάνα είναι μονταρισμένα αριστοτεχνικά, σαν να πρόκειται για αποστολή δημοσιογράφου σημαντικού διεθνούς δικτύου.

Ο Κάντλι στο πλαίσιο της προπαγάνδας του ΙΚ, διαφημίζει τις παροχές της τρομοκρατικής οργάνωσης στου πολίτες της Μοσούλης, ενώ καταγράφεται να οδηγεί αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, να επισκέπτεται το παζάρι της πόλης, ακόμα και νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται μικρά παιδιά.

«Τα ΜΜΕ περιγράφουν τη ζωή στο ΙΚ σαν να πρόκειται για μία κοινωνία σε κατάθλιψη», αναφέρει ο Κάντλι, επισημαίνοντας πως τίποτα τέτοιο δεν ισχύει και παρουσιάζοντας την πόλη να σφύζει από ζωή με καταστήματα ανοιχτά και ανθρώπους να περπατούν στους δρόμους της Μοσούλης.

«Δεν πρόκειται για μία πόλη όπου ζει κανείς με φόβο όπως τα δυτικά ΜΜΕ θέλουν να μεταφέρουν. Είναι μία κανονική πόλη, υπάρχουν πολλά φώτα neon», προσθέτει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει πως παρότι οι βόμβες πέφτουν σαν βροχή, αναφερόμενος στην επιχείρηση του διεθνούς συνασπισμού κατά θέσεων τζιχαντιστών, η παροχή ρεύματος στο νοσοκομείο της πόλης εξακολουθεί και τονίζει πως οι γιατροί έχουν στη διάθεσή τους ό,τι χρειάζονται.

Παράλληλα, ενώ οδηγεί τη μοτοσικλέτα ενός αστυνομικού με τον τελευταίο ως συνεπιβάτη, διευκρινίζει πως χάρη στο ΙΚ η πόλη είναι ασφαλής και πως σημειώνονται ελάχιστες δολοφονίες.

Κλείνοντας το προπαγανδιστικό βίντεο, ο Κάντλι απευθύνεται σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της διεθνούς συμμαχίας αναφέροντας: «Κάντε κάτι, είστε ανίκανοι».

Τα σχόλια είναι κλειστά.