Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς: Πολλές αλλαγές, θα διορθώσουμε τις αδικίες-Βενιζέλος: Νέα μέτρα λιτότητας αποκλείονται

56


Την πρώτη του ομιλία έκανε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στο νέο υπουργικό συμβούλιο όπου έβαλε τους στόχους και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

«Το νέο κυβερνητικό σχήμα συμβολίζει νέα μέρα και νέα φάση για την μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης των τελευταίων ετών. Επιτελέστηκε πολύ σύντομα σημαντικό έργο. Κάποιοι μικρόψυχοι μόνο αρνούνται ότι πέτυχε η κυβέρνηση. Ότι πετύχαμε οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβερνητική συνεργασία αλλά και στους βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση στις πολύ δύσκολες αποφάσεις. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό και αυτό το πιστώνεται η χώρα που είναι πιο αξιόπιστη και δυνατή και αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό έργο και αυτό αντανακλά σε όλα τα πρόσωπα που την υπηρέτησαν. Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Κάθε υπουργός προσέφερε πολλά και κέρδισε πολλά, στον καθένα που αγωνίστηκε έδωσε ένα πολιτικό κεφάλαιο που θα αξιοποιηθεί.
Σήμερα βρισκόμαστε σε μία νέα μέρα και σε νέα φάση της εξόδου από την κρίση. Στόχος είναι να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και πάνω από όλα να πετύχουμε την ανάπτυξη δίχως να κυλήσουμε στην ύφεση και στα ελλείμματα», συνέχισε προσθέτοντας ότι «τα ελλείμματα θα αποτελούν παρελθόν. Από εδώ και μπρος μόνο μπροστά και αυτό πρέπει αν το νιώσουν όλο και περισσότεροι Έλληνες. Αυτό σημαίνει ότι ενώ ο στόχος και η κατεύθυνση μένουν ίδια πρέπει να κάνουμε τομές και να διορθώσουμε αδικίες. Θα γίνουν αλλαγές θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς, θα διορθώσουμε και θα επιταχύνουμε εκείνα που μπορούμε να προγραμματίσουμε για το μέλλον. Από τις αρχές Ιουλίου θα αρχίσουν ο συμψηφισμός των οφειλών του ΦΠΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ασφαλιστικού κόστους στον αγροτικό τομέα. Έτσι θα έχουμε την πρώτη μικρή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Επίσης προγραμματίστηκε ο οδικός χάρτης για την μείωση των φορολογικών βαρών. Θα τα συζητήσουμε αυτά με το νέο υπουργό Οικονομικών και θα ανακοινωθούν μέσα στο Φθινόπωρο. Χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα. Επίσης θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευσή για την βιωσιμότητα του χρέους. Με την επιτυχή έκβαση θα ανακοινωθεί επισήμως βιώσιμο. Αυτό θα το κάνει η σημερινή κυβέρνηση».

Ο κ. Σαμαράς, ακόμη, τόνισε ότι «η ανεργία έχει σταματήσει να ανεβαίνει και τους τελευταίους μήνες μειώνεται. Τώρα πρέπει να επιταχύνουμε την δημιουργία θέσεων εργασίας. Τονίζω την αίσθηση συνέχειας που πρέπει να υπάρχει στο κυβερνητικό έργο. Σήμερα οι αποδώσεις των πενταετών ομολόγων της Ελλάδας βρέθηκαν κάτω από 5%. Το κόστος δανεισμού μειώνεται συνεχώς. Τονίζω δε και την αίσθηση αλλαγών που πρέπει να υπάρχει. Σε όσους μπαίνετε στην κυβέρνηση εύχομαι να δώσετε την ώθηση στην κυβερνητική προσπάθεια. Αναλαμβάνεται έργο δύσκολο, θέλει δουλειά και συλλογική προσπάθεια αλλά βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε η Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες. Πάμε να εξαντλήσουμε την τετραετία, σοβαρότητα, πολύ δουλειά και λίγες κουβέντες, συντονισμός που θα ελέγχεται από το Μαξίμου και υπευθυνότητα απέναντι στον πολίτη. Σας θέλω μάχιμους 24 ώρες 365 ημέρες το χρόνο».

«Θα προχωρήσουμε σε αλλαγές στην διοίκηση του δημοσίου ώστε οι αποφάσεις να φθάνουν από την κορυφή με ταχύτητα στην βάση και να επιλύονται τα προβλήματα των πολιτών. Δεν παραμελούμε κανένα πρόβλημα του πολίτη και δεν ξεχνάμε καμία από τις δεσμεύσεις μας. Σε όλα αυτά θα δώσουμε εξετάσεις απέναντι στους πολίτες. Θα πρέπει ο κάθε πολίτης να νιώσει την βελτίωση και να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία. Τις επόμενες ημέρες θα δεχθούμε στην Ελλάδα φίλους μεγάλους ηγέτες κρατών», επισήμανε.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Κάποιοι επιμένουν στην μιζέρια και την απαισιοδοξία, χαίρονται και κερδοσκοπούν στις δοκιμασίες και εκνευρίζονται με τα επιτέυγματα, παρακαλούν να συμβούν τα χειρότερα. Δεν τους πέρασε και τους αφήνουμε να βράζουν στο ζουμί τους εμείς προχωράμε μπροστά».

Βενιζέλος: Νέα μέτρα λιτότητας αποκλείονται

Ο ελληνικός λαός επέλεξε σταθερότητα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και πρόσθεσε: «Βασιζόμασε σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Δείξαμε ότι αποκλείονται νέα μέτρα λιτότητας. Το πρωτογενές πλεόνασμα μετατρέπεται σε κοινωνικό μέρισμα και σε αναπτυξιακό εφαλτήριο. Στόχος είναι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Το χρέος αυτό έχει κουρευτεί κατά 180 δις ευρώ, περίπου 80% του ΑΕΠ.

Ό,τι θα γίνει θα είναι με παραμετρικές αλλαγές που σημαίνουν μείωση δίχως να ανοίγουμε μέτωπα με αλλά κοινοβούλια. Πρέπει και οι εταίροι μας να καταλάβουν ότι αλλάξαμε φάση. Το θέαμα μίας διαρκούς παρουσίας της Τρόικας στην Αθήνα δυσκολεύει τις προσπάθειες. Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και όσοι περιμένουν έναν νέο μνημόνιο θα απογοητευθούν.

Προτεραιότητά μας είναι τώρα η αποκατάσταση αδικιών και η προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης να συμβάλλει στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και συναίνεση στα βασικά».

Τα σχόλια είναι κλειστά.