Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς:Σήμερα βγαίνουμε από την κρίση-Γιούνκερ: Ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στην β’ εθνική-Aν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ θα είχε γίνει Αργεντινή

53

 Θερμό μήνυμα στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση έφερε μαζί του ο νέος προέδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μίλησε στα γαλλικά και σε πολύ προσωπικό τόνο για τον έλληνα πρωθυπουργό αποκαλώντας τον φίλο και αδερφό.

Τόνισε ότι όσο ήταν πρόεδρος του Eurogroup, στην χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης, αγωνίστηκε σαν λιοντάρι για δύο πράγματα: αφενός να πείσει τους έλληνες αξιωματούχους να αλλάξουν πορεία και να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου να πείσει τους υπόλοιπους εταίρους ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στην β’ εθνική» συμπλήρωσε ο κ. Γιούνκερ δανειζόμενος μια φράση του Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό γιατί «δεν δίστασε να τον προτείνει ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

«Aν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ  θα είχε γίνει Αργεντινή»

«Δεν θα εκφράσω την γνώμη μου για το κούρεμα του χρέους, θα λάβω υπόψη μου παρόμοιες υποθέσεις, πάντως δεν είναι μέρος των σκέψεών μου» απάντησε σε σχετική ερώτηση, ενώ για τις διαστάσεις τις τραπεζικής κρίσης στην Πορτογαλία είπε: «Έχουμε διανύσει τεράστια απόσταση, αλλά δεν έχουμε φθάσει στο τέρμα της κρίσης. Δεν έχουμε βγει από το τούνελ ολοκληρωτικά, αλλά έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτα γεγονότα, αλλά, αν είμαστε προσεκτικοί, θα είμαστε και προετοιμασμένοι. Όσον αφορά στην Ελλάδα και την Αργεντινή, δεν μπορεί να γίνει παραλληλισμός, αλλά αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ, θα είχαμε δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και η Ελλάδα θα είχε γίνει Αργεντινή».

Αναφορικά με το θέμα του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει ο νέος έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο κ. Γιούνκερ αρχικώς ανέφερε ότι δεν μπορεί ακόμη να αποκαλύψει ποιο θα είναι, ενώ στην συνέχεια σημείωσε: «Δεν θα απογοητευτείτε».

Διευκρινιστικά ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο θα είναι ένα από τα ενδιαφέροντα της Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι θέσεις της Ελλάδας έχουν ήδη ενσωματωθεί στο πρόγραμμα Γιούνκερ.

Η Ελλάδα σήμερα βγαίνει από την κρίση

Ανοίγοντας την συνέντευξη Τύπου ο έλληνας πρωθυπουργός εξήρε την συμβολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με θερμά λόγια μίλησε για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο άνδρες αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ο κ. Γιούνκερ στήριξε την Ελλάδα όταν πύκνωναν οι φωνές για απομάκρυνση από το ευρώ. Αυτό δεν το ξεχνάμε. Του το αναγνωρίζουμε όλοι», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Τον κ. Γιούνκερ σήμερα τον αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη ως το πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Κομισιόν. Τιμή για μας που πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν η Αθήνα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας τις δηλώσεις του. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σχέση του με τον κ. Γιούνκερ, τον οποίο όπως ανέφερε τον γνωρίζει προσωπικά από παλιά. «Έχαιρε από τότε της εκτίμησης όλων για την πείρα του αλλά κυρίως για την προσφορά στο ευρωπαϊκό ιδεώδες», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου «τον γνωρίσαμε όλοι όταν η κρίση έφτανε στο αποκορύφωμά της. Τότε έδειξε τρεις αρετές: τόλμη να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, διορατικότητα να βλέπει μπροστά από τις εξελίξεις και ικανότητα να ενώνει».

«Είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν πουν αναδείχθηκε με την ψήφο των πολιτών. Αυτό προσδίδει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς πρόσθετη δημοκρατική νομιμοποίηση», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στην πολιτική της Ευρώπης, σημείωσε πως «οφείλει να λαμβάνει υπόψη από δω και εμπρός όχι μόνο τους αριθμούς αλλά και την κοινωνική συνοχή. Το πρόγραμμα που παρουσιάζει ο κ. Γιούνκερ ως νέος πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει πολλές από τις δικές μας αγωνίες για την οικονομική ανάπτυξη, που πρέπει να είναι προτεραιότητα από δω και στο εξής».

«Η Ελλάδα μετά από μια κοπιαστική προσπάθεια, σήμερα βγαίνει από την κρίση με τις πολύ οδυνηρές θυσίες των Ελλήνων αλλά και με χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Σαμαράς, για να προσθέσει πως η Ελλάδα πιάνει πια όλους τους στόχους της, βγαίνει από την ύφεση και μπαίνει στη νέα εποχή με ανταγωνιστικότητα και χωρίς εσωστρέφεια. «Συζητήσαμε για τη νέα εποχή με τον κ. Γιούνκερ… δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, αν μην αφήσουμε να επαναληφθεί ξανά μια τέτοια κρίση, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιστρέψουμε στα ελλείμματα…».

Τα σχόλια είναι κλειστά.