Ειδησεογραφικό site

Σήμα κινδύνου για τη ρευστότητα στην αγορά

37

Το μήνυμα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη προς τα μέλη του Ecofin, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της 8ης Ιουλίου, ήταν σαφές: «Η ελληνική οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στρεσάρονται συνεχώς τα τέσσερα τελευταία χρόνια, σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο.

Τώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέλει να αυξήσει το στρεσάρισμα στο τετράγωνο. Εάν επιμείνει, τότε ο κίνδυνος είναι να ενταφιάσει την οικονομία σε μια στιγμή που δείχνει να σταθεροποιείται».

Κοινή είναι η αίσθηση στην ελληνική πλευρά ότι, εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υιοθετήσει υπερβολικά αυστηρές παραδοχές στα τεστ αντοχής και προκύψουν νέες μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες, θα οξυνθούν τα προβλήματα ρευστότητας στην οικονομία και θα υπονομευθούν οι προοπτικές ανάκαμψης.

Κατά συνέπεια, για τον κ. Χαρδούβελη το διακύβευμα των stress tests δεν είναι το εάν θα περισσέψουν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ώστε να καλυφθεί τυχόν χρηματοδοτικό ή δημοσιονομικό κενό, αλλά η ίδια η προσπάθεια σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.