Ειδησεογραφικό site

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης

44

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται ένας ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης, μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, που το Μαξίμου ερμηνεύει ως διπλό μήνυμα των πολιτών: Αφενός να εξαντληθεί η κυβερνητική θητεία και αφετέρου να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις σε επίπεδο κυρίως πολιτικής αλλά και προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατέληξε στην απόφαση για ανασχηματισμό από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, όταν το αποτέλεσμα, με βάση τις μετρήσεις που γινόταν, είχε αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται. Όπερ και εγένετο, καθώς η κάλπη των ευρωεκλογών φαίνεται ότι του δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένεται μια – ενδεχομένως ακόμα και – οβιδιακή μετάλλαξη της κυβέρνησης, με στόχο να τής δοθεί ένας νέος αέρας, καθώς η πίεση απο τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κλιμακωθεί με ορίζοντα την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας στις αρχές του 2015. Οι πληροφορίες λένε ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να αξιοποιηθούν στελέχη που στήριξαν το εγχείρημα της Ελιάς, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και στελέχη της ΝΔ που δέχτηκαν να μπουν στις αυτοδιοικητικές μάχες, παρότι είχαν εξαρχής λίγες πιθανότητες επιτυχίας, όπως οι Σταύρος Καλαφάτης, Άρης Σπηλιωτόπουλος και Γιώργος Κουμουτσάκος.

Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, βέβαια, είναι αυτό του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν ένας ή και περισσότεροι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού (ακούγονται οι Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης), ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας είτε θα παραμείνει στο ΥΠΟΙΚ έχοντας την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για το καυτό ζήτημα του χρέους είτε θα αναλάβει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές μπορεί να επεκταθούν ακόμα και σε επίπεδο περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο κ. Σαμαράς εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει μια σημαντική «ένεση» στο επίπεδο των προσώπων που βρίσκονται πολύ κοντά του, με διεύρυνση, και εδώ, προς το Κέντρο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.