Ειδησεογραφικό site

«Πράσινο φως» από ΣτΕ για το τζαμί στον Βοτανικό

58

«Ναι» στην ανέγερση του ισλαμικού Τεμένους επί της Ιεράς Οδού στην περιοχή του Βοτανικού, λέει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η χρηματοδότηση ανέρχεται στο ποσό του 1.100.000 ευρώ όπου περιλαμβάνεται και η αμοιβή τεχνικού συμβούλου που ανέρχεται στις 153.750 χιλιάδες ευρώ.

Η ανέγερση του Τεμένους αποσκοπεί στην κάλυψη των θρησκευτικών πεποιθήσεων των Μουσουλμάνων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ κατά πλειοψηφία έκρινε συνταγματικούς τους νόμους 3512/2006 και 4014/2011 για την κατασκευή, διοίκηση, διαχείριση και συντήρηση του ισλαμικού τεμένους, ανεξάρτητα αν την απασχόλησε μόνο η υπουργική απόφαση του 2011 για τη χρηματοδότηση των πάσης φύσεως δαπανών κατασκευής του επίμαχου τεμένους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι οι νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν την κατασκευή κλπ, του τεμένους δεν παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας εκδηλώσεως των θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά εξασφαλίζουν για τους μουσουλμάνους της Αττικής τη συνταγματικά προβλεπόμενη ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Παράλληλα, συχνά στην απόφαση της Ολομέλειας γίνεται αναφορά στην αιτιολογική έκθεση του νόμου 3512/2006, που επικαλείται την αναγκαιότητα ανέγερσης του τεμένους στον Βοτανικό και τις δεσμεύσεις της χώρας από τις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα, που αναφέρονται στην ακώλυτη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν καταθέσει προσφυγή ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αθηνά» δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού, πέντε κάτοικοι του Βοτανικού και της Αττικής.

Παρέμβαση υπέρ της κατασκευής του τεμένους είχε κάνει ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλής, η οποία όμως απορρίφθηκε, καθώς δεν νομιμοποίησε εμπρόθεσμα τον δικηγόρο του.

Σημειώνεται ότι ενώπιον του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ εκκρεμούν αιτήσεις που πρόκειται να συζητηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με εισηγήτρια την πάρεδρο Ουρανία Νικολαράκου, και αφορούν τον διαγωνισμό για την κατασκευή του ισλαμικού τεμένους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.