Ειδησεογραφικό site

Πονοκέφαλος το προσφυγικό για την κυβέρνηση – Φόβοι «Ευρώπης φρουρίου» μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι

42

 

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Ευρώπη μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι επιχειρεί να αξιολογήσει η ελληνική κυβέρνηση, φοβούμενη ότι θα ενισχυθούν οι ακραίες φωνές που θέλουν να εκμεταλλευτούν την τραγωδία για να αλλάξουν την πολιτική για το προσφυγικό.

Η Αθήνα αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επικρατήσει η άποψη της μετατροπής της Ευρώπης σε φρούριο και να εγκαταλειφθεί η πολιτική της υποδοχής και διαχείρισης των μεταναστών με ανθρωπιστική προσέγγιση. Αυτό μπορεί να σημάνει τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, χωρίς συνεργασία με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και χωρίς καμία προοπτική και βοήθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες για τη συνολική διαχείριση του προβλήματος.

«Η τρομοκρατία θα έχει νικήσει αν αλλάξει η Ευρώπη και από Ευρώπη των αξιών γίνει Ευρώπη φρούριο» είναι η χαρακτηριστική φράση του αρμόδιου υπουργού για το μεταναστευτικό Γ. Μουζάλα, ενώ τη θέση αυτή θα υποστηρίξει σε όλες τις συνομιλίες του με ξένους παράγοντες  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως έδειξε και στο σαββατιάτικο μήνυμα συμπαράστασης και στήριξης προς τη γαλλική κυβέρνηση για την τρομοκρατική επίθεση.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα εισακουστούν φωνές του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι επιθέσεις στο Παρίσι δεν θα πρέπει να προκαλέσουν ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα της υποδοχής των προσφύγων». Ο κ. Γιούνκερ είχε τονίσει ότι «οι δράστες των τρομοκρατικών ενεργειών στο Παρίσι ήταν εγκληματίες, δεν αναζητούσαν άσυλο, δεν θα πρέπει να μπλέκουμε τις διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη» θέση με την οποία ταυτίζεται απολύτως η Αθήνα.

Την ίδια ώρα και σχετικά με τον τζιχαντιστή που πέρασε μέσω Λέρου στο Παρίσι, η κυβέρνηση υποστηρίζει προς τους ευρωπαίους εταίρους οι διαδικασίες κινήθηκαν εντός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης ενημέρωσε προς τούτο τους πρεσβευτές των ευρωπαϊκών χωρών το απόγευμα της Κυριακής.

Σε κάθε περίπτωση όμως το Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα μπαίνει στο μικροσκόπιο των εταίρων και οι κινήσεις τους πρέπει να είναι προσεκτικές. Κυρίως δε με την καταγραφή των προσφύγων, αλλά και τον έλεγχο των συνόρων. Είναι πολύ πιθανό μέσα σε αυτό το κλίμα να υπάρξουν νέες ισχυρές πιέσεις για τους ελέγχους και τις περιπολίες στο Αιγαίο με βάση τις σκέψεις που ήδη υπάρχουν για κοινές δράσεις με την τουρκική πλευρά. Επιπλέον κυβερνητικοί παράγοντες  δεν αποκλείουν να ζητηθεί από την Αθήνα η αυστηροποίηση της κατασταλτικής πολιτικής, ως μέσο για την αποτροπή κινήσεων των τζιχαντιστών, αλλά και η πιο στενή συνεργασία με ξένες μυστικές δυνάμεις στο έδαφος της χώρας, θέματα που μόνο εύκολα διαχειρίσιμα δεν είναι για την λογική της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη «σκιά» των τρομοκρατικών χτυπημάτων η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Ξεχωριστή σημασία αποκτά το επικείμενο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, υπό το πρίσμα όχι μόνο της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια, αλλά και μετά τα νέα δεδομένα που προκαλεί το τρομοκρατικό χτύπημα των τζιχαντιστών στο Παρίσι.

Έτσι, αποκτά αναπόφευκτα νέα δυναμική το πάγιο ελληνικό αίτημα για δημιουργία «hot spots» στο έδαφος της Τουρκίας για αντιμετώπιση του προσφυγικού στην πηγή του και πρωτίστως εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Τουρκίας γίνονται υπό τη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στο Παρίσι και μετά τις σκηνές φρίκης από το μπαράζ των τρομοκρατικών  χτυπημάτων, πυροδοτώντας τόσο την εθνικιστική συζήτηση για κλειστά σύνορα, αλλά την ίδια ώρα αναβαθμίζει αυτόματα την ελληνική πρόταση για ταυτοποίηση των προσφύγων στην Τουρκία, με απευθείας πτήσεις προς την κεντρική Ευρώπη.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού, αλλά και των αρμοδίων υπουργών στην Τουρκία στις 17-18 Νοεμβρίου, δεν προβλέπεται να αναβληθεί. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννη Μουζάλα, θα έχουν κρίσιμες συναντήσεις στη γειτονική χώρα, με κύρια αποστολή  τους να βάλουν φρένο στις ροές των χιλιάδων προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο, κάνοντας ένα παραπάνω βήμα για τη λύση του ευρωπαϊκού προβλήματος, το οποίο λαμβάνει άλλες διαστάσεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Το γεγονός ότι δύο ύποπτοι τζιχαντιστές είχαν περάσει από τη Λέρο και στη συνέχεια μετακινήθηκαν στο Παρίσι αλλάζει τα δεδομένα για την επίλυση του ζητήματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις την Τετάρτη στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό Νταβουτογλου και τον πρόεδρο Ερντογάν, μεταφέροντας το ελληνικό αίτημα για λύση μέσω της Τουρκίας, θέση η οποία υποστηρίχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.