Ειδησεογραφικό site

Πολιτικό κεφάλαιο η Αυτοδιοίκηση για την επανεκκίνηση της παράταξης

80

Του Σταύρου Αρναουτάκη, περιφερειάρχη Κρήτης

Ύστερα από μια πρωτόγνωρη για τη χώρα περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας το πολιτικό σύστημα φαίνεται έτοιμο να αναγεννηθεί μέσα από τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών αλλά και ριζικών ανακατατάξεων και μεταβολών της φυσιογνωμίας των κομμάτων.
Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο και με δεδομένο τον κίνδυνο για την περαιτέρω ενίσχυση ακραίων και αντιδημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων η προσπάθεια για τη δημιουργία της μεγάλης Κεντροαριστεράς δεν είναι εύκολη.
Οι δυσκολίες που με σφοδρότητα επανέρχονται στο προσκήνιο αποτελούν τα επιγενόμενα μιας ανέξοδης λαϊκιστικής πολιτικής που χάραξαν δυνάμεις της Αριστεράς αλλά και της Δεξιάς, αγνοώντας την κρισιμότητα των στιγμών για τη χώρα.
Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της. Σαράντα χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, οι διάσπαρτες κινήσεις του ίδιου χώρου οφείλουν στην ιστορία τους αλλά και στον ελληνικό λαό να αποκτήσουν ξανά κοινό βηματισμό.
Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ φαντάζει αναγκαία για τον τόπο η δημιουργία ενός ισχυρού, δημοκρατικού και προοδευτικού πολιτικού σχηματισμού. Μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς, με παρακαταθήκη την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, αλλά απόλυτα ανανεωμένη και απαλλαγμένη από τα νοσηρά χαρακτηριστικά που απέκτησε στη διαδρομή και οδήγησαν στη σημερινή απαξίωση.
Ο διάλογος για τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να είναι απαλλαγμένος από κάθε μικροπολιτική αντίληψη. Πρέπει να είναι ένας διάλογος στη βάση της ιδεολογικής μας ταυτότητας, στη βάση ενός εθνικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση και την αποκατάσταση της πολιτικής και κοινωνικής δημοκρατίας. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι σε αυτόν το διάλογο καθοριστικό ρόλο θα παίξει και ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στις εκλογές του περασμένου Μαΐου το πολιτικό κεφάλαιο του χώρου της Κεντροαριστεράς κατέγραψε σημαντικές δυνάμεις σε δήμους και περιφέρειες. Το κεφάλαιο αυτό πρέπει να αποτελέσει τη σταθερά πάνω στην οποία θα γίνει η εκκίνηση του πολιτικού εγχειρήματος.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Η κρίση που βιώνουμε, επιβάλλει σε όλους μας να αλλάξουμε. Χρειαζόμαστε, όσο ποτέ, μια μεγάλη, μια πραγματική μεταρρύθμιση στις σχέσεις της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες. Από τη σκοπιά της Αυτοδιοίκησης η Κεντροαριστερά πρέπει να δώσει τη μάχη για τη χρηματοδότηση του κράτους πρόνοιας, για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα και την κρατική χειραγώγηση.
Το επόμενο διάστημα οφείλουμε να πατήσουμε σε αυτά που μας ενώνουν. Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, παραμερίζοντας διχαστικές ρητορικές και διλήμματα, για να δώσουμε μια νέα πνοή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Η ανασύσταση της Κεντροαριστεράς δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο πολιτικές ομάδες. Είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας. Γιατί η Ελλάδα ύστερα από καιρό μπορεί να συζητήσει για το μέλλον των γενιών που έρχονται. Σε αυτή την πορεία η Κεντροαριστερά πρέπει να είναι παρούσα.

Φουλάρει για συνέδριο με ανοιχτές πληγές

Στον τελευταίο γύρο για το κρίσιμο συνέδριο του Σεπτεμβρίου, οπότε θα κριθεί η συνοχή της ΔΗΜΑΡ, εισέρχεται η Αγ. Κωνσταντίνου έχοντας ανοιχτά όλα τα μέτωπα που αφορούν την παραμονή του Φ. Κουβέλη στην ηγεσία και το θέμα των συμμαχιών κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι διεργασίες εντείνονται και οι πληροφορίες για αναζήτηση εναλλακτικής ηγετικής λύσης από την πλευρά των διαφωνούντων του Σπ. Λυκούδη πληθαίνουν, ενώ το χορό των σχετικών δηλώσεων ακολουθεί και ο Γ. Πανούσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Χρ. Μαχαίρας, έκλεισε το θέμα προσωρινά, λέγοντας ότι «ο κ. Κουβέλης απολαμβάνει τη μεγάλη εμπιστοσύνη όχι μόνο των μελών και στελεχών της ΔΗΜΑΡ, αλλά και ενός μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης».
Η διπλή πρωτοβουλία διαλόγου προς το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει προς το παρόν παγώσει, αφού τις τελικές αποφάσεις για τις συμμαχίες θα λάβει το συνέδριο, με φόντο όμως και το θέμα της προεδρικής εκλογής και του ενδεχομένου υποψηφιότητας του κ. Κουβέλη.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τηρεί σιγή ιχθύος για τις πραγματικές προθέσεις του και οι τοποθετήσεις με τις οποίες η στάση του «συναρτάται όχι με το τώρα αλλά με το κλίμα εκείνης της περιόδου και τις ασκούμενες πολιτικές» περισσότερο επιχειρούν να θολώσουν τα νερά παρά να αποκαλύψουν αποφάσεις.
Ορισμένοι εκτιμούν ότι η Αγ. Κωνσταντίνου ήδη φλερτάρει με την Κουμουνδούρου, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η επαναπροσέγγιση Κουβέλη-Τσίπρα περνά μέσα από τη διάλυση της ΔΗΜΑΡ και τους έντονους κραδασμούς από την αριστερή πτέρυγα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.