Ειδησεογραφικό site

Περιθώριο για διόρθωση λαθών στο Ε9 έως το τέλος Νοεμβρίου

32

Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2014 προκειμένου να υποβάλουν εμπρόθεσμα διορθωτικές δηλώσεις για την ακίνητη περιουσία τους, σε περίπτωση που έχουν υποπέσει σε λάθη κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε9, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την αναστάτωση που προκλήθηκε από την εγκύκλιο της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων για υπολογισμό του ενιαίου φόρου των ακινήτων με επιβάρυνση για το φορολογούμενο που έχει δηλώσει ασαφή στοιχεία.

Προκειμένου να μην δημιουργείται αδικαιολόγητη σύγχυση στους φορολογουμένους, από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επισημαίνονται τα εξής:

-Οι φορολογούμενοι, όπως είναι γνωστό, είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία των ακινήτων τους, προκειμένου η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να πραγματοποιηθεί με βάση την περιουσιακή τους κατάσταση την 01/01/2014. Ιδιαίτερα φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου φόρου, λήφθηκε μέριμνα ώστε ο χρόνος να είναι επαρκής.

– Σε κάθε περίπτωση, αν ορισμένοι φορολογούμενοι δεν μερίμνησαν να συμπληρώσουν έγκαιρα τα στοιχεία όπως κατ’ επανάληψη είχε ζητηθεί, με αποτέλεσμα να διενεργηθεί εκκαθάριση με βάση παραδοχές ή να μην απεικονίζεται η ορθή περιουσιακή τους κατάσταση, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εμπρόθεσμων και χωρίς κυρώσεις διορθωτικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014.

Τονίζεται, επίσης, ότι έχει ήδη υλοποιηθεί πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ώστε για ορισμένες περιπτώσεις να μειωθεί η επιβάρυνση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.