Ειδησεογραφικό site

Παραδέχεται το αδιέξοδο η κυβέρνηση αλλά υπόσχεται συμφωνία μεχρι το τέλος της εβδομάδας

38

Tsakalwtos_Tsipras

Πριν ακόμη ολοκληρωθεί το σημερινό Eurogroup και με δεδομένη την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να μην δώσουν, προς το παρόν, το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των δύο δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση, με σημείωμά της, εξέφρασε αισιοδοξία για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Στο σημείωμα της κυβέρνησης αναφέρεται συγκεκριμένα:

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του  Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Επισημαίνεται ότι διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η κυβερνητική πλευρά επιχειρεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες για μη εκταμίευση της δόσης και για ρήξη με τους εταίρους, καθώς παραμένουν «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση, με κύρια τους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας, τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην Παιδεία και τα γενόσημα φάρμακα.

Επίσης, αποκαλύπτουν ενδεχομένως τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να προβεί σε νέες υποχωρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση των εταίρων για την εκταμίευση της υποδόσης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο Eurogroup θα υπάρξει αναφορά σε πρόοδο της Ελλάδας και θετικό κλίμα. Αναμένουν επίσης να προεξοφληθεί ότι όλες οι εκκρεμότητες θα κλείσουν εντός της εβδομάδας και ότι η δόση των δύο δισ. ευρώ και τα δέκα δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ειναι έτοιμα προς εκταμίευση, αμέσως μόλις βρεθεί λύση.

Η Αθήνα αναμένεται να αξιοποιήσει τη μικρή αυτή παράταση, προκειμένου να επιδιώξει μία πολιτική λύση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποιος την Κυριακή είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα επιδιώξει να θέσει το ζήτημα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 11ης-12ης Νοεμβρίου, η οποία ως επίσημο και μοναδικό θέμα στην ατζέντα θα έχει το προσφυγικό.

Τέλος, συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για αύριο κάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το πρωί της Τρίτης και θα εξετάσει τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, έπειτα και από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Άγνωστο είναι, πάντως, εάν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμερίζονται την αισιοδοξία της Αθήνας. Επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της ευρωζώνης, που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, το Reuters μετέδωσε ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει εντός της εβδομάδας, όμως επισήμως οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης ήταν μάλλον συγκρατημένοι στις δηλώσεις τους.

Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σημείωσαν μεν την πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα μας, τόνισαν ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν, ώστε η Αθήνα να λάβει το «πράσινο φως» για τη δόση των δύο δισ. ευρώ -κάτι που δεν πρόκειται να γίνει σήμερα.

Δεν παρέλειψαν, δε, να προειδοποιήσουν για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι η ανακεφαλαιοποίησή τους πρέπει να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup. «Η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει την επόμενη δόση των δύο δισ. ευρώ. Δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ωστόσο θα ακούσουμε τι έχει να πει η ελληνική πλευρά» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, ενώ έσπευσε να υπενθυμίσει ότι προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προειδοποίησε για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ότι «ο χρόνος είναι περιορισμένος και πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, ιδιαίτερα στον τομέα της τραπεζικής διακυβέρνησης, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Υπάρχουν θετικά μηνύματα, έχει γίνει δουλειά και έχουν γίνει αρκετά για τις τράπεζες, υπάρχουν όμως ακόμα ανοιχτά μέτωπα και οι διαφορετικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων, υπογράμμισε ο Ολλανδός πολιτικός. Δεν προβλέπεται να εκταμιευθεί σήμερα η επόμενη δόση για την Αθήνα, πρόσθεσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.