Ειδησεογραφικό site

Παρέμβαση Σαμαρά για τον ΕΝΦΙΑ-Εντολή να επανέλθει η αποτίμηση των αξιών γης στα περυσινά επίπεδα-Χαρδούβελης: Άμεση εφαρμογή σε 4.000 οικισμούς

47

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, «αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εργάζεται για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις εξωφρενικές αποτιμήσεις γης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιφέρειας».

Η εντολή του πρωθυπουργού, σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι «να επανέλθει η αποτίμηση αυτών των αξιών στα περυσινά επίπεδα».

Αξίζει να επισημανθεί, στο σημείο αυτό, ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επιχείρησε προ μηνός να αποτρέψει τα χειρότερα, όταν στα μέσα Ιουλίου (ένα μήνα αφότου ανέλαβε και δέκα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων), κατέθεσε εσπευσμένα τροπολογία στη Βουλή, για να αλλάξουν καθοριστικές διατάξεις και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με εξωφρενικούς φόρους οι ιδιοκτήτες -ειδικά στην περιφέρεια.

Εκ του αποτελέσματος, όμως, δεν αποτράπηκε να σταλούν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ ύψους… 15.000-25.000 ευρώ (!) σε κατοίκους ορεινών χωριών, όπως πχ στη Ζάκυνθο, επειδή τα ακίνητά τους πήραν σαν τιμές βάσης της αξίας τους, τη χαμηλότερη τιμή της πρωτεύουσας του νησιού!

Τα λάθη που εντόπισε και πρόλαβε να διορθώσει ο κ. Χαρδούβελης, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην χρεωθούν φόρο σαν να είχαν χτίσει… πολυκατοικίες, κάτοικοι της υπαίθρου με ακίνητα «εντός οικισμού», αλλά εκτός των περιοχών «αντικειμενικού προσδιορισμού» των αξιών ακινήτων. «Υπάρχουν 4.000 οικισμοί στη χώρα όπου τα ακίνητα βρέθηκαν να παίρνουν τιμές από τις κοντινές πόλεις» παραδέχτηκε ο κ. Χαρδούβελης.

Η επιλογή των κατάλληλων λύσεων μόνο εύκολη δεν είναι, αλλά στο υπουργείο έχει προταθεί, μεταξύ άλλων, να διορθωθεί η Αρχική Βασική Αξία Γης για περιοχές εντός οικισμού, αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος, παίρνοντας σαν τιμή τη χαμηλότερη σε αστική περιοχή της χώρας.

Η όποια λύση επιλεγεί όμως, εξετάζεται, ώστε να μην τινάξει στον αέρα το στόχο είσπραξης των 3,2 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ.

Χαρδούβελης: Επιστρέφει στα περσινά επίπεδα η αποτίμηση αξιών σε 4.000 οικισμούς

Εφαρμόζεται άμεσα η εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με την παρέμβασή του για τα προβλήματα που προέκυψαν από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, όπως ανέφερε το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε 4.000 οικισμούς που βρίσκονται εκτός αντικειμενικής αποτίμησης αξιών, θα επανέλθει η αποτίμηση των αξιών αυτών στα περσινά επίπεδα.

Ακόμη, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ανακοίνωσε την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για 400.000 επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις αυτές που θα υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς θα είναι εκείνες που έχουν δηλώσει ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα γίνουν ανταγωνιστικότερες, ενώ παράλληλα θα απελευθερωθεί ανθρώπινο δυναμικό στις εφορίες, ώστε οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών να στραφούν προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η υπαγωγή σε αυτό το καθεστώς θα είναι προαιρετική, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, και συμπλήρωσε πως η διάταξη δεν είναι κάτι ξένο στην ΕΕ.

Ακόμη, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι παραμένει υποχρεωτική η δημοσίευση προκηρύξεων Δημοσίου και ΟΤΑ στον περιφερειακό Τύπο, «εισακούοντας» έτσι τις διαμαρτυρίες που υπήρξαν για το θέμα αυτό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.