Ειδησεογραφικό site

Παπανδρέου: Η διεθνής κοινότητα να συνδράμει την Ιορδανία για τους Σύρους μετανάστες

50

Συναντήσεις με τον ηγέτη της Ιορδανίας και άλλους αξιωματούχους είχε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε τη Δευτέρα στην Ιορδανία.

Ο κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Οργάνωσης για την ενίσχυση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις ανθρωπιστικές συνέπειες του πολέμου στη Συρία, συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ, υπουργούς και τον πρόεδρο του Ιορδανικού Κοινοβουλίου, αλλά και τον μητροπολίτη Φιλαδελφείας, Βενέδικτο.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Αμμάν, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις εξελίξεις στην περιοχή και για τις επιπτώσεις από την κρίση στη Συρία, στις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα την Ιορδανία.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τον «ρόλο-κλειδί» που διαδραματίζει η Ιορδανία για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και εξήρε τη συμβολή του βασιλιά Αμπντάλα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πολιτικών και ανθρωπιστικών προβλημάτων που δημιούργησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει αποφασιστικά την Ιορδανία στο τιτάνιο έργο της παροχής βοήθειας στους 1.200.000 πρόσφυγες που έχουν προέλθει από τη Συρία, εκ των οποίων περίπου το 17% βρίσκεται σε στρατόπεδα υποδοχής και το υπόλοιπο 83% φιλοξενείται σε πόλεις και χωριά, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγάλη πίεση στις υπάρχουσες υποδομές καθώς και στις υπηρεσίες παιδείας και υγείας της χώρας.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιορδανίας, Χουσεΐν Αλ Ματζαλί, ο κ. Παπανδρέου συζήτησε διεξοδικά τα θέματα ασφαλείας που προκαλεί η αστάθεια στην περιοχή, ενώ με τον υπουργό Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας, Δρ. Ιμπαρήμ Σαΐφ, αντάλλαξε απόψεις για τη σημασία μιας αποτελεσματικής διεθνούς ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας σε περιπτώσεις ανάλογων κρίσεων με μεγάλη χρονική διάρκεια.

Ο κ. Παπανδρέου είχε λεπτομερή ενημέρωση για τον τρόπο υποδοχής και υποστήριξης των προσφύγων, από τον επικεφαλής του UNHCR, ‘Αντριου Χάρπερ, καθώς επίσης και από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και τον υπεύθυνο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Mercy Corps.

Ακόμα, παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο μητροπολίτης Φιλαδελφείας, Βενέδικτος, όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ορθόδοξες κοινότητες στην περιοχή αλλά και η συμβολή της θρησκευτικής διπλωματίας στην ειρήνη.
Επιπλέον, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Νάσερ Τζούντεχ, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον πόλεμο στη Συρία.

Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιορδανικού Κοινοβουλίου, ‘Ατεφ Ταραουνέχ, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με την Ελλάδα καθώς είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος που αναμένεται να προωθηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τέλος ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον προσφυγικό καταυλισμό Αλ ‘Αζρακ, ο οποίος θεωρείται πρότυπος σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο στο επίπεδο της κατασκευής όσο και σε αυτό της λειτουργίας του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.