Ειδησεογραφικό site

Παπαδήμος: «Κλειδί» η οικονομική και πολιτική ενοποίηση για την απασχόληση-Τα χειρότερα έχουν περάσει

43

Επιτάχυνση της δημοσιονομικής και πολιτικής ενοποίησης στην ευρωζώνη και εφαρμογή πολιτικών τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας για την βραχυχρόνια αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ύφεσης μέχρι να γίνουν ορατά τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων, είναι μερικές από τις προτάσεις για τη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη, που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής.

Την επιστημονική διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε λόγο για την ανάγκη επαναξιολόγησης των πολιτικών που εφαρμόζονται μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρώπη.

Όπως είπε, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί τόσο ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και ως προς την εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, σημειώνοντας τους μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης, σε σύγκριση και με τις ΗΠΑ από το 2007 μέχρι σήμερα και τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, ειδικά στους νέους.

Όπως είπε ο Λουκάς Παπαδήμος, στην περιφέρεια της Ευρωζώνης η πτώση του ΑΕΠ και η άνοδος της ανεργίας είναι ασυνήθιστα μεγάλες, προσθέτοντας πως παρά το θετικό μομέντουμ και τη βελτίωση του κλίματος τα τελευταία τρίμηνα, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανισότητες και ανισορροπίες μεταξύ των χωρών μελών.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δομικές αδυναμίες της Ένωσης που εμποδίζουν τη διάχυση της ανάκαμψης, προσθέτοντας ότι η συσσώρευση χρεών στο Νότο και οι κεφαλαιακές εκκρεμότητες στον τραπεζικό κλάδο δεν επιτρέπουν την ανάληψη των αναγκαίων δράσεων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως εξήγησε ο Λουκάς Παπαδήμος, από τη μία πλευρά οι δημοσιονομικές ανισορροπίες εμποδίζουν την εφαρμογή επεκτατικών πολιτικών από τα κράτη που τις έχουν ανάγκη για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, ενώ από την άλλη οι αδυναμίες των τραπεζών στερούν από την πραγματική οικονομία χρηματοδοτικούς πόρους.

«Τα χειρότερα έχουν περάσει» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση προστασίας του ευρώ, όπως ο ESM, το δημοσιονομικό σύμφωνο και η τραπεζική ένωση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.