Ειδησεογραφικό site

Κατηγορηματικός ο Ομπάμα: Οι αυτονομιστές κατέρριψαν το Boeing- Διεθνή ανεξάρτητη έρευνα για την κατάρριψη του αεροπλάνου ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας

79

 Ένα 24ωρο μετά την αεροπορική τραγωδία που βύθισε στο πένθος εκατοντάδες οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους στη μοιραία πτήση MH17 του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έκανε λόγο για κατάρριψη του αεροσκάφους από πύραυλο των αυτονομιστών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα εξήγησε ότι υπάρχουν ενδείξεις για κατάρριψη του μοιραίου Boeing από πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή, στην οποία διατηρούν τον έλεγχο φιλορώσοι αυτονομιστές.

Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, βρέφη που δεν είχαν σχέση με την κρίση στην Ουκρανία έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και έδωσε στη δημοσιότητα την ταυτότητα του Αμερικανού επιβάτη που έχασε τη ζωή του.

«Ο Κουίν Λούκας Σάνσμαν σκοτώθηκε και οι προσευχές μας είναι με την οικογένειά του», πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι συνομίλησε με τους ηγέτες της Μαλαισίας και της Ουκρανίας για την απίστευτη τραγωδία.

«Αυτό δεν είναι το πρώτο αεροσκάφος που καταρρίπτεται, καθώς ένα ακόμα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο κατερρίφθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες», συμπλήρωσε ο Ομπάμα κάνοντας λόγο για «παγκόσμια τραγωδία».

Επισήμανε ότι πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα και κάλεσε Ρώσους, φιλορώσους και Ουκρανούς να συμφωνήσουν για εκεχειρία καθώς οι ερευνητές πρέπει να βρεθούν στο σημείο της τραγωδίας.

Τόνισε, μάλιστα, πως οι ΗΠΑ θα παρέχουν όποια βοήθεια είναι απαραίτητη και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες των χωρών.

«Θα διασφαλίσουμε ότι η αλήθεια θα λάμψει. Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε ότι το απίστευτο γεγονός τονίζει την κρίση που υπάρχει ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», τόνισε.

Προειδοποίησε, μάλιστα, τη Ρωσία, ότι πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να αποκλιμακωθεί η κρίση με την Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν τη Ρωσία να κάνει το επόμενο βήμα για την εκτόνωση της κατάστασης, αλλά, όπως είπε «η ρωσική πλευρά δε βαδίζει σε αυτό το μονοπάτι».

Τόνισε, δε, ότι «δεν είναι ώρα για προπαγάνδα ούτε για παιχνίδια», καθώς «πρέπει να δούμε τι έγινε».

Επανήλθε και στη διπλωματική λύση της κρίσης ανάμεσα στις δύο πλευρές, δηλώνοντας ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να ενισχύει βίαιους αυτονομιστές και να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Προειδοποιώντας για νεότερες κυρώσεις, αν δεν συμμορφωθεί η Ρωσία, πρόσθεσε πως υπάρχει κλιμάκωση της κρίσης παρά τις προσπάθειες της ουκρανικής κυβέρνησης και τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

«Μια ομάδα αυτονομιστών δεν μπορεί να καταρρίπτει μαχητικά αεροσκάφη χωρίς κατάλληλα όπλα και αυτά προέρχονται από τη Ρωσία. Δεν ξέρουμε ακόμα τη φύση του πυραύλου που έριξε το αεροσκάφος, καθώς μόνο συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα μπορούν να ρίξουν ένα αεροπλάνο, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η βία ενισχύεται από τη ρωσική πλευρά», τόνισε ο Ομπάμα.

Διεθνή ανεξάρτητη έρευνα για την κατάρριψη του αεροπλάνου ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας

Στη διεξαγωγή ενδελεχούς ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για την κατάρριψη της πτήσης MH70 των Μαλαισιανών Αερογραμμών καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας με ψήφισμα που υιοθετήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση στα Ηνωμένα Έθνη, ζητώντας από όλες τις πλευρές να εγγυηθούν την πρόσβαση των ερευνητών στο σημείο της συντριβής.

Εμπειρογνώμονες από τον ΟΑΣΕ και το Κίεβο αναμένονται στη ζώνη της συντριβής εν μέσω αλληλοκατηγοριών φιλορώσων-ουκρανικής κυβέρνησης για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους που κόστισε 298 ζωές οδηγώντας σε σημείο καμπής την ουκρανική κρίση.

Ηγέτες των αυτονομιστών στο Ντοντέσκ δήλωσαν ότι οι εμπειρογνώμονες έχουν φθάσει ήδη στην επαρχία και επίκειται η άφιξή τους στη ζώνη όπου συνετρίβη το απόγευμα της Πέμπτης το Boeing 777-200ΕR, το οποίο εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ.

Οι Μαλαισιανές Αερογραμμές έχουν ταυτοποιήσει την εθνικότητα όλων των θυμάτων πλην τεσσάρων. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν Ολλανδοί (189), 29 Μαλαισιανοί, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός. Η εθνικότητα των υπόλοιπων δεν είναι ακόμη γνωστή.

Αρκετές αναφορές υποστηρίζουν ότι πολλοί από τους επιβάτες, ενδεχομένως μέχρι και εκατό, ταξίδευαν με τελικό προορισμό τη Μελβούρνη για να πάρουν μέρος στο 20ο παγκόσμιο συνέδριο για το AIDS.

Έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 181 σοροί από το σημείο της συντριβής και πιθανότατα θα μεταφερθούν στην κοντινή πόλη Χάρκοβο που ελέγχεται από την κεντρική κυβέρνηση.

Στο διπλωματικό πεδίο, εξηγήσεις από τη Ρωσία ζητά η Δύση μετά την κατάρριψη-σοκ της πτήσης ΜΗ17 κατηγορώντας ανοιχτά το Κρεμλίνο για την προμήθεια όπλων στους αυτονομιστές στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας.

Σε έκτακτη συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα που κατατέθηκε από τη Βρετανία, το οποίο καλεί στη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και την απόδοση της «απαιτούμενης ευθύνης» για την κατάρριψη. Η Ρωσία καθυστέρησε για αρκετές ώρες την υιοθέτηση προκειμένου να εξετάσει περαιτέρω το κείμενο.

Η Ουκρανία έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη διερεύνηση των γεγονότων, ωστόσο υπάρχει προηγούμενο ευρύτερης διεθνούς έρευνας η οποία αυτή τη στιγμή κρίνεται απαραίτητη εξαιτίας των φόβων φαλκίδευσης στοιχείων εν μέσω του εμφυλίου στο ουκρανικό έδαφος.

Τα αναπάντητα ερωτήματα 

Όλοι οι 298 επιβαίνοντες στο Boeing 777 της πτήσης Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ που καταρρίφθηκε την Πέμπτη πάνω από την εμπόλεμη Ουκρανία θεωρούνται νεκροί. Τα δεδομένα για την πτήση είναι λίγα, τα στοιχεία ελάχιστα ακόμη -μέχρι και η έρευνα είναι εμπρηστικό ζήτημα λόγω του βάρους της στην ουκρανική κρίση- αλλά τα κεντρικό ερώτημα ένα: Ποιος ευθύνεται;

Το αεροσκάφος ήταν ένα Boeing 777-200ΕR που είχε απογειώθηκε από το Άμστερνταμ στις 12:15. H ΙΑΤΑ αναφέρει ότι η πορεία που θα ακολουθούσε το αεροσκάφος περνούσε μεν πάνω από τις «θερμές» περιοχές της Ουκρανίας, αλλά δεν ήταν απαγορευμένη για πτήσεις.

Το αεροπλάνο πετούσε κανονικά σε ύψος περίπου 33.000 ποδιών, υψηλότερα δηλαδή από τη ζώνη την οποία οι ουκρανικές αρχές έχουν αποκλείσει ως επικίνδυνη.

Η τελευταία επαφή καταγράφηκε στις 16:15 στην περιοχή πάνω από το Ντονέτσκ, ελάχιστα χιλιόμετρα ανατολικά του.

Το σκάφος διαλύθηκε στον αέρα και τα συντρίμμια του διασκορπίστηκαν σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων στο έδαφος. Και τα δύο μαύρα κουτιά έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με τις αναφορές μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Το κεντρικό ερώτημα είναι η αιτία της πτώσης. Όλες οι πλευρές θεωρούν σίγουρο ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε, αλλά εδώ υπεισέρχεται το πολιτικά κρισιμότατο ζήτημα του βάρους της ευθύνης στην ουκρανική κρίση -Κίεβο και φιλορώσοι αλληλοκατηγορούνται, χωρίς ακόμη να είναι σε θέση να παρουσιάσουν κανένα στοιχείο.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε σε ιστότοπο που πρόσκειται στους φιλορώσους ενόπλους φέρεται να δείχνει την ώρα της πρόσκρουσης τμήματος του αεροσκάφους. Τα όσα δείχνει δεν φαίνονται, σε μία πρώτη ανάγνωση, να αντιφάσκουν με τα όσα είναι ήδη γνωστά.

Πέραν αυτών, οι εκτιμήσεις και εικασίες -που συνήθως περισσεύουν σε τέτοιες περιπτώσεις- μπλέκονται με την πολιτική διάσταση του ζητήματος και οι γραμμές μεταξύ υποθέσεων, βάσιμων εκτιμήσεων ή και σκόπιμα ψευδών αναφορών θολώνουν εύκολα.

Αναφέρεται, επί παραδείγματι, ότι η μορφή και τα χρώματα του αεροπλάνων θα έμοιαζαν σε παρατηρητή επί εδάφους με εκείνα ρωσικών αεροσκαφών.

Εμπειρογνώμονες που επικαλείται το Associated Press εκτιμούν ότι η κατάρριψη μπορεί να έγινε με πύραυλο SA-17, ο οποίος μπορεί θεωρητικά να φτάσει και το διπλάσιο ύψος από εκείνο στο οποίο βρισκόταν το αεροσκάφος. Τα μέσα αυτά είναι διαθέσιμα σε όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, δηλαδή και στον ουκρανικό στρατό, και στους φιλορώσους (και φυσικά ακόμη και στις ρωσικές στην άλλη πλευρά της κοντινής μεθορίου).

Τα ηχητικά αποσπάσματα

Το πρωί της Παρασκευής, η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών δημοσίευσε τρία ηχητικά αποσπάσματα που υποστηρίζει ότι είναι υποκλαπείσες συνομιλίες φιλορώσων ενόπλων που τους δείχνουν ως υπεύθυνους. Η γνησιότητά τους δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα και ηγετικά στελέχη των ενόπλων αρνήθηκαν, όπως αναμενόταν, την γνησιότητά τους.

Οι συνομιλίες έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο σύμφωνα με την εφημερίδα the Guardian,ενώ η αυθεντικότητά τους δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες υπέκλεψαν συνομιλίες ανάμεσα στον διοικητή των φιλορώσων αυτονομιστών Ιγκορ Βέζλερ (Μπες), το ρώσο συνταγματάρχη Βασίλ Μικολάιοβιτς Γκεράνιν και τον στρατιωτικό διοικητή των Κοζάκων Μίκολα Κοζίτσιν που συζητούν την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Στην πρώτη συνομιλία ο Ιγκορ Μπέζλερ φέρεται να λέει στον Γκεράνιν: «Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο».

Σε άλλη συνομιλία, κάποιος ονόματι «Γκρεκ» και κάποιος «ταγματάρχης» συζητούν την κατάρριψη του αεροπλάνου με τον τελευταίο να δηλώνει με βεβαιότητα ότι πρόκειται για πολιτικό, και όχι για στρατιωτικό, αεροσκάφος. Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνομιλητή του, ο «ταγματάρχης» λέει ότι στα συντρίμμια δεν έχουν βρεθεί όπλα, αλλά μόνο μη στρατιωτικά αντικείμενα και ότι το μοναδικό επίσημο έγγραφο είναι «η ταυτότητα ενός φοιτητή από την Ινδονησία…».

Σε άλλη συνομιλία ένας αυτονομιστής φέρεται να συνομιλεί με τον διοικητή των Κοζάκων Μίκολα Κοζίτσιν για να του πει ότι «τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν πολιτικό αεροσκάφος».

«Επεσε έξω από το Χράμποβο… υπάρχουν πολλά πτώματα γυναικών και παιδιών…στην τηλεόραση λένε ότι ήταν ένα ουκρανικό, μεταγωγικό Antonov-26, αλλά η ταμπέλα λέει ‘Malaysia Airlines’. Τι γύρευε πάνω από την Ουκρανία;» , λέει ο συνομιλητής και ο Κοζίτσιν απαντά: «Μετέφερε κατασκόπους. Γιατί στο διάολο πετάνε, εδώ γίνεται πόλεμος».

Η στιγμή της πτώσης του Μπόινγκ

Ερασιτεχνική κάμερα κατέγραψε τη στιγμή της πτώσης του Μπόινγκ, που τυλίγεται στις φλόγες. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, μόλις άκουσαν την έκρηξη νόμισαν πως πρόκειται για βομβαρδισμό.


Η στιγμή της πτώσης του Μπόινγκ 777 από allthewebnews

Πηγή: in.gr-tanea-protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.