Ειδησεογραφικό site

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «κρούσματα υπέρβασης εξουσίας» από αστυνομικούς και δικαστικούς

30

Τα «κρούσματα υπέρβασης εξουσίας από αστυνομικούς και δικαστικούς», καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας, ότι συγκεκριμένες ενέργειες «θέτουν σε κίνδυνο βασικά πολιτικά δικαιώματα».

Όπως σημειώνεται, «τις τελευταίες μέρες, σειρά κρουσμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας θέτουν υπό αμφισβήτηση βασικά πολιτικά δικαιώματα, δημιουργώντας έντονη ανησυχία και ερωτήματα, κατά πόσο τμήματα της εκτελεστικής εξουσίας έχουν αφομοιώσει μια κυβερνητική πολιτική που διακηρύττει τον σεβασμό των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

Παράλληλα, το Τμήμα Δικαιωμάτων της Κουμουνδούρου ζητά από την κυβέρνηση «να μεριμνήσει και για τις περιπτώσεις εκείνες όπου καταγγέλλεται καταχρηστική κράτηση», αναφερόμενο στις περιπτώσεις του Νίκου Ρωμανού και της συντρόφου του Γεράσιμου Τσάκαλου.

Η ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Δεν είναι «πρώτη φορά»: Κρούσματα υπέρβασης εξουσίας από αστυνομικούς και δικαστικούς θέτουν σε κίνδυνο βασικά πολιτικά δικαιώματα

Τις τελευταίες μέρες, σειρά κρουσμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας θέτουν υπό αμφισβήτηση βασικά πολιτικά δικαιώματα, δημιουργώντας έντονη ανησυχία και ερωτήματα, κατά πόσο τμήματα της εκτελεστικής εξουσίας έχουν αφομοιώσει μια κυβερνητική πολιτική που διακηρύττει τον σεβασμό των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων:

Σήμερα Δευτέρα 8/6, η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε προσαγωγές 39 ατόμων έξω από τα κεντρικά γραφεία των ΕΛΠΕ, όπου συγκεντρωμένοι σκόπευαν να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας για το θάνατο των τεσσάρων εργατών.

Το Σάββατο 6/6, και έπειτα από κλήση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, περιπολικό της Άμεσης Δράσης παρενέβη στο σημείο όπου ομάδα αλληλέγγυων πολιτών μοίραζε υλικό συμπαράστασης στους απεργούς της Vodafone, έξω από κατάστημα της εταιρείας στους Αμπελοκήπους, και αστυνομικοί κατέγραψαν τα στοιχεία των συγκεντρωμένων. Νωρίτερα, εξάλλου, μέσα από το ίδιο κατάστημα, άγνωστοι φωτογράφιζαν μέλη αριστερής οργάνωσης που συμμετείχαν στο μοίρασμα των φυλλαδίων.

Στο βαθμό που κινείται στον αντίποδα των αυταρχικών «κεκτημένων» της προηγούμενης κυβέρνησης στα ζητήματα ασφάλειας και δικαιωμάτων, η κυβέρνηση χρειάζεται να προλαμβάνει παρόμοια κρούσματα αυθαιρεσίας –και, ως προς τα προαναφερθέντα κρούσματα, να μεριμνήσει για την απόδοση ευθυνών και τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.
Σεβόμενη, εξάλλου, τη διάκριση των λειτουργιών, η κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει και για τις περιπτώσεις εκείνες όπου καταγγέλλεται καταχρηστική κράτηση. Συγκεκριμένα:

Στις 2/6, ο ανακριτής Ε. Νικόπουλος απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης της Εύης Στατήρη, συζύγου του κρατουμένου Γεράσιμου Τσάκαλου. Η Στατήρη κρατείται επί τέσσερις μήνες, με σαθρό κατηγορητήριο, ενώ η ίδια καταγγέλλει ότι η κράτησή της οφείλεται στη σχέση της με τον Τσάκαλο. Υπενθυμίζουμε ότι η Βουλή ψήφισε μόλις πρόσφατα τροπολογία του υπ. Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονται από τις κατηγορίες συγκατηγορούμενοι για πράξεις που τελέστηκαν «στην εκπλήρωση ενός ηθικοκοινωνικού συγγενικού καθήκοντος».

Ο ίδιος ανακριτής απέρριψε και το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να αποφυλακιστεί, μολονότι έχει περάσει το 1/3 των μαθημάτων του εξαμήνου του ΤΕΙ στο οποίο φοιτά. Με βάση την τροπολογία του προηγούμενου υπ. Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, τον Δεκέμβριο του 2014, σε περιπτώσεις όπως αυτή του Ρωμανού, ο κρατούμενος μπορεί να χρησιμοποιεί το «βραχιολάκι» για να παρακολουθεί μαθήματα της σχολής. Με βάση δε την ίδια τροπολογία, για την αποφυλάκιση του Ρωμανού δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ανακριτή, καθώς την απόφαση λαμβάνει το συμβούλιο των φυλακών. Είναι ενδεικτικό, τέλος, ότι η απόρριψη της αίτησης Ρωμανού συνδέεται με την εκκρεμότητα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που προβλέπει τις προϋποθέσεις χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας με «βραχιολάκι» – είναι όμως ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης που, με πρόσφατη δήλωσή του, διευκρίνισε ότι η ΚΥΑ δεν είναι απαραίτητη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.