Ειδησεογραφικό site

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το πάρτι των πολυεθνικών

55

Του Θοδωρή Καλούδη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τα έβαλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται εντός Ευρώπης.

Σύμφωνα με το ρεπορταζ, ο κ. Παπαδημούλης αποκαλύπτει ότι οι πολυεθνικοί κολοσσοί φοροδιαφεύγουν μέσω ενός πολυπλόκαμου συστήματος ενδοομιλικών συναλλαγών και δεν αποδίδουν φόρους. Δηλαδή, πολύ απλά, κλέβουν τα κράτη σε μία συγκυρία που απειλείται το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, το βασικότερο ιστορικό χαρακτηριστικό της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέροντας μάλιστα ονομαστικά τρεις πολυεθνικές εταιρείες (Apple, Starbucks, FIAT) και ζήτησε να πληροφορηθεί αν έχουν καρποφορήσει έρευνες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής, αλλά και ποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να πάρει η Κομισιόν για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του κ.Παπαδημούλη και πλήρως εναρμονισμένη με την αφύπνιση σοβαρών Ευρωπαϊκών κρατών (Ιταλία, Γαλλία) και τη νομική δράση που έχουν αναλάβει κατά της ανεξέλεγκτης τακτικής των πολυεθνικών εταιριών, που κατέχουν ισχυρή ή δεσπόζουσα θέση στις εθνικές αγορές.

Θα περίμενε βέβαια κάποιος την ίδια ευαισθησία που επιδεικνύει ο ευτωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο να επεδείκνυε ο ίδιος και το κόμμα του και στην Ελλάδα, όπου οι πολυεθνικές κάνουν πάρτι εις υγείαν των κορόϊδων φορολογούμενων και με το ανάλγητο κράτος να παίζει την τυφλόμυγα. Διότι δεν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ -αλλά και τα άλλα κόμματα, κυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα- να μη γνωρίζουν ή να μην έχουν ακούσει κάτι για το όργιο της φοροαποφυγής των πολυεθνικών και της μεταφοράς των κερδών τους στα μητροπολιτικά κέντρα. Μια μελέτη των λογιστικών δεδομένων των εταιριών αυτών, θα αποκάλυπτε τη μεγάλη ληστεία εις βάρος του δημοσίου και θα οδηγούσε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που και την ισονομία απέναντι στις εθνικές επιχειρήσεις θα επέβαλε και τα δημόσια έσοδα θα ενίσχυε.

Δεν είμαι κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας πολυεθνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αρκεί να δρουν έντιμα και με τους ίδιους όρους που βιώνουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι πολυεθνικές αλωνίζουν και κερδοσκοπούν στην Ελλάδα – όπως πιστεύει ο κ. Παπαδημούλης ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη- ας πάρει τώρα πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες, εκθέτοντας όσους για χρόνια έκαναν τον τόπο ξέφραγο αμπέλι. Εκτός και αν η μαγκιά είναι για το Ευρωκοινοβούλιο μόνο, αφου στην Ελλάδα η διαπλοκή ίσως να αγγίζει και την Αριστερά…

Αναδημοσίευση από 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.