Ειδησεογραφικό site

Ο «ροκάς» Σόιμπλε και ο «κλασικός» Στουρνάρας-Ολα όσα αποκάλυψαν για τις μουσικές τους προτιμήσεις

62

Πιο αποκαλυπτικοί από ποτέ -σε προσωπικό επίπεδο- ήταν χθες ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συζήτησης που οργανώθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο πολιτιστικής εκδήλωσης αφιερωμένης στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στις πτυχές της συζήτησης που είχαν σχέση με τον πολιτισμό, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ζει με την μουσική και ανέφερε ότι, όταν εργάζεται στο σπίτι του ακούει κλασική μουσική, όταν βρίσκεται με φίλους ελληνική λαϊκή και όταν βρίσκεται σε πάρτι, μουσική ροκ, όπως τους Beatles, τους Who και τους Rolling Stones.

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε ότι προτιμά την κλασική μουσική, αλλά σημείωσε ότι ακούει και ροκ μουσική της γενιάς του. Υπενθύμισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι χθες το βράδυ Rolling Stones έπαιζαν σε σκηνή του Βερολίνου, αλλά ο ίδιος δεν μπόρεσε να βρεθεί εκεί.

Αναφερόμενος στο αγαπημένο του μουσικό όργανο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για το βιολί, αν και αναγνώρισε ότι το πιάνο είναι πιο πολύπλευρο όργανο. Στην ερώτηση όμως τι θα ήθελε ο ίδιος να μάθει να παίζει, εάν είχε χρόνο, απάντησε «ντραμς», ενώ ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ενθουσιάζεται για κομμάτια των Ραχμάνινοφ, Σοπέν και Μπετόβεν για πιάνο και μίλησε για το μπουζούκι, το οποίο, όπως είπε, ήταν ένα παρεξηγημένο όργανο, αλλά μπόρεσε και επέζησε διαχρονικά, ενώ έχουν γραφτεί πολύ ωραία τραγούδια και μουσική για αυτό. «Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Χατζηδάκις, είναι εξαιρετικοί συνθέτες που πήραν παλιούς ήχους μπουζουκιού και τους έκαναν, ας το πούμε έτσι, πιο αποδεκτούς σήμερα. Μεγαλώσαμε με τη μουσική αυτή. Από τη μια πιάνο και από την άλλη μπουζούκι, θα έλεγα, λοιπόν», πρόσθεσε και αποκάλυψε ότι ο ίδιος είναι επίτιμο μέλος της χορωδίας «Ευτέρπη», στην γειτονιά του πατρικού του σπιτιού – χωρίς ωστόσο να τραγουδάει δημοσίως – και δήλωσε ότι, εάν μπορούσε να είναι ένας διάσημος διευθυντής ορχήστρας, θα ήθελε να είναι ο Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν, ενώ αγαπημένη του φωνή είναι αυτή της Μαρίας Κάλλας. Ο κ. Σόιμπλε συμφώνησε, αλλά ως διευθυντή ορχήστρας προτίμησε τoν Κλαούντιo Αμπάντο.

Απαντώντας σε ερώτηση πόσα χρήματα ξοδεύει προσωπικά για δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να θυμηθεί το ακριβές ποσό, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα οικονομικά του σπιτιού, από τότε που έγινε υπουργός, τα διαχειρίζεται η σύζυγός του. «Με όλη μου την οικογένεια προσπαθούμε να ζήσουμε μετρημένα, καθώς είμαστε αρκετοί. Η κόρη μου έχει παντρευτεί, ζει τώρα μαζί μας στο σπίτι, άρα λοιπόν προσπαθούμε και κάνουμε οικονομία. Από τότε που έγινα υπουργός, τα οικονομικά του σπιτιού τα έχω αφήσει στην γυναίκα μου. Δεν μπορώ να σας πω το ακριβές νούμερο τώρα. Αλλά παλεύουμε κι εμείς», σημείωσε και, αναφερόμενος στον ρόλο του πολιτισμού στην Ευρώπη, τόνισε ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο αριθμοί. «Ο Homo Sapiens δεν είναι Homo Economicus», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει πάρα πολλά στον τομέα του πολιτισμού και οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για αυτό. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι χρειάστηκε να γίνουν περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό σε όλους τους τομείς -και στον πολιτισμό – , αλλά διευκρίνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να μην γίνονται μεγάλες περικοπές στην παιδεία. «Η Ελλάδα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, δυστυχώς και αναγκαστήκαμε και κόψαμε σημαντικά κονδύλια και από τον πολιτισμό», τόνισε, αλλά ανέφερε ότι η αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των ευρημάτων που εξήγγειλε ο πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να αποφέρει σημαντικό εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά στα δικά του έξοδα για τον πολιτισμό, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε αστειευόμενος ότι με τον μισθό του υπουργού Οικονομικών μπορεί να καλύψει την επίσκεψή του δυο-τρεις φορές τον μήνα σε κάποια συναυλία ή παράσταση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.