Ειδησεογραφικό site

Στις φλόγες η ΔΗΜΑΡ-Εκτός Ψαριανός-Μάρκου, παραιτήθηκε ο Παπαδόπουλος-Βολές Λυκούδη κατά Κουβέλη-Ψαριανός: Ό,τι πει ο Ιούλιος Καίσαρας

99

Το… χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου ολοκληρώθηκε σήμερα, καθώς ο Φώτης Κουβέλης διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ τον Γρηγόρη Ψαριανό.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση, καθώς ο κ. Ψαριανός αρνήθηκε να υπογράψει το κείμενο, με το οποίο το κόμμα ζητά δημοψήφισμα για τη «μικρή» ΔΕΗ.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ενέργεια αποτέλεσε μόνο την αφορμή για το διαζύγιο, καθώς οι συνεχείς διαφοροποιήσεις του κ. Ψαριανού για κορυφαία πολιτικά ζητήματα, η ανοικτή αμφισβήτηση που είχε εκφράσει για την παραμονή του κ. Κουβέλη στην ηγεσία της Αγιου Κωνσταντίνου, αλλά και οι προσεγγίσεις του με τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και το «Ποτάμι», τον είχαν οδηγήσει σε πλήρη σύγκρουση με το κόμμα.

Ψαριανός: Δεν ενημερώθηκα επισήμως, αλλά ό,τι πει ο Ιούλιος Καίσαρας

«Ό,τι πει ο Ιούλιος Καίσαρας» είπε ο Γρηγόρης Ψαριανός, σχολιάζοντας την απόφαση διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ.

Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM είπε ακόμα πως δεν ενημερώθηκε επισήμως από το κόμμα για την απόφαση αυτή, δηλαδή την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά όπως σημείωσε για τον Φώτη Κουβέλη, «ό,τι πει ο Ιούλιος Καίσαρας».

«Δεν το ήξερα. Είμαι σε μια πάρα πολύ ωραία κατασκήνωση στον Κάλαμο που έφερα την κόρη μου και με υποδέχθηκαν οι ομαδάρχες λέγοντας «γεια σας, από σήμερα ανεξάρτητος, ε;». Και τους λέω ότι δεν έχω κάνει κάτι τέτοιο, αλλά μου είπαν ότι υπάρχει επιστολή Κουβέλη στον πρόεδρο της Βουλής ότι τίθεμαι εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Είναι σαν τα πραξικοπήματα… Αυτά που μαθαίνουμε από τις ειδήσεις, ότι κάτι έγινε, σημαντικό, και δεν ενημερώνεσαι άμεσα, αλλά το μαθαίνεις από εκεί. Αυτό εννοώ. Δεν με πήρε ούτε ο Αναγνωστάκης, ως γραμματέας της Κ.Ο. για να μου πει τι έγινε ούτε ο Κουβέλης, με τον οποίο έχω τόσο στενή σχέση επί 40 χρόνια και να μου πει «ξέρεις, Γρηγόρη μου, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί». Κανείς. Δεν το έμαθα καν από το ραδιόφωνο, αλλά από τον ομαδάρχη μιας κατασκήνωσης, διότι είναι πολύ σοβαρή είδηση για τη χώρα! Αυτά τα νέα διαδίδονται αστραπιαία… Κι εγώ, τώρα που το έμαθα, δεν έχω κάτι να σχολιάσω ή να κάνω δήλωση. Ό,τι πει ο Ιούλιος Καίσαρ, ο πρόεδρος του κόμματος… Έτσι δεν είναι; Φιρμάνι δεν είναι; Χρυσόβουλο βυζαντινού αυτοκράτορα. Δεν επικοινώνησε κανείς μαζί μου από το κόμμα. Δεν έχω προλάβει κι εγώ να ασχοληθώ με το ζήτημα, διότι κουβαλάω βαλίτσες της κόρης μου. Προφανώς έχετε δίκιο (ότι διαγράφηκα επειδή δεν υπέγραψα την πρόταση για δημοψήφισμα). Αυτή την αντίληψη έχω. Δεν το περίμενα, όμως. Διότι είχα εξηγήσει γιατί το κάνω και γιατί δεν υπογράφω ούτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν να υπογραφεί από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά επειδή 5-6 βουλευτές δεν την υπέγραφαν, ο πρόεδρος του κόμματος αποφάσισε να καταθέσει δική της πρόταση η ΔΗΜΑΡ. Αλλά θα συναθροιστεί με των άλλων και εγώ δεν ήθελα να συναθροιστεί η υπογραφή μου με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των Ανεξάρτητων Ψεκασμένων και να συμβάλλω στα περίεργα παιχνίδια που παίζονται. Το θέμα της ΔΕΗ είναι πολύ σοβαρό ζήτημα».

«Εκτιμώ ότι έχει αποφασίσει τη συστράτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η εκτίμησή μου και αυτό το σχέδιο δεν με περιλαμβάνει. Το έχω πει εδώ και πολλούς μήνες, όταν αυτό ήταν ακόμη σκιά. Τώρα, είναι πραγματικότητα. Και έμαθα ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα ανακαλέσουν την πρόταση αν υπάρχει συναρίθμηση των βουλευτών – αν δηλαδή συνυπολογιστούν οι βουλευτές και οι υπογραφές τους με της Χρυσής Αυγής και όλων των άλλων. Αν είναι, δηλαδή, όλοι μαζί με τη Χ.Α. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι κάτι τελείως διαφορετικό, διότι δεν αφορά τη μικρή ΔΕΗ. Αφορά όλες τις αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, τον καπιταλισμό και γενικώς από κτήσεως Ρώμης. Πάει αυτό… Είναι μόνο οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ. Τελεία» συμπλήρωσε και συνέχισε:

«Αν συναθροίζονται οι υπογραφές ή όχι, εγώ δεν μπορώ να το απαντήσω. Έχει τοποθετηθεί επ’ αυτού ο πρόεδρος της Βουλής και ως Βαγγέλης, νομίζω. Και άλλοι άνθρωποι. Επ’ αυτού, δεν έχω κάποιο σχόλιο. Το μόνο σχόλιο είναι για το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ είναι ότι πρέπει να κάνουμε αναδρομικά δημοψηφίσματα για τον ΟΤΕ που δεν κάναμε. Τεράστιο λάθος του κινήματος. Επίσης, όταν καταργήθηκε το ΠΙΚΠΑ… Ή μεθαύριο, όταν γίνει κάτι με την ΕΥΔΑΠ, δεν πρέπει να κάνουμε δημοψήφισμα; Ή με το ΙΚΑ; Δηλαδή, πρέπει κάθε εβδομάδα να κάνουμε δημοψήφισμα; Σε ό,τι μας βρίσκεται»;

«Ενδεχομένως, κάποια στιγμή, (ο Κουβέλης να προχωρήσει και σε άλλες διαγραφές). Έχει κατ’ αρχήν προχωρήσει στη διαγραφή της ΔΗΜΑΡ. Έχει διαγράψει 350.000 ψηφοφόρους. Όλους μαζί. Τόσοι λείπουν από το 6,5%. Θα συστρατευθώ με αυτούς, τους ψηφοφόρους της ΔΗΜΑΡ που έφυγαν, αυτό το κρίσιμο 5%. Έχουν παραμείνει στο χώρο της προοδευτικής, μεταρρυθμιστικής Αριστεράς. Στον προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό χώρο, περιμένοντας κάποια εξέλιξη. Όπως κι εγώ. Δεν εντάχθηκαν ούτε στο Ποτάμι ούτε στην Ελιά ούτε στο Πηγάδι ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στην Προοδευτική-Σοσιαλιστική-Βενιζελική κίνηση. Πουθενά. Μπορεί να ψήφισαν από εδώ και από εκεί, αλλά δεν εντάχθηκαν αλλού. Είναι σε στάση αναμονής, όπως και πολλοί άλλοι, για να συγκροτηθεί επιτέλους αυτή η προοδευτική, μεταρρυθμιστική συμπαράταξη. Αυτό περιμένω κι εγώ».

«Είναι σαν να τρελάθηκε ο πατέρας μου και να με έδιωξε από το σπίτι, αλλά το σπίτι του είναι πλέον το σπίτι των ανέμων. Δεν το έχω σκεφθεί (αν θα μείνω στο κόμμα), αλλά ποιο κόμμα; Το απόκομμα; Το απολειφάδι; Ο άσος μπαστούνι είναι λίγο περισσότερο από τους Κυνηγούς ή λίγο λιγότερο. Ο Χατζημαρκάκης, ο σύντροφος Gastarbeiter, είναι μεγαλύτερο μέγεθος από τη ΔΗΜΑΡ. Μετρημένο, στις εκλογές. Και σε μια δημοσκόπηση σήμερα, η ΔΗΜΑΡ έχει το ίδιο που πήρε στις ευρωεκλογές. Και να μην πω καλύτερα τι είναι αυτό» κατέληξε.

Παραίτηση Παπαδόπουλου από την Κεντρική Επιτροπή – Ενστάσεις και από Λυκούδη

Την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς γνωστοποίησε ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, στο γραμματέα Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Στην επιστολή του, ο κ. Παπαδόπουλος υπερασπίζεται τον Γρηγόρη Ψαριανό και αναφέρει ότι θεωρεί «αδιανόητο να διαγράφεται ένας βουλευτής, ο οποίος έχει δικαιωθεί στον απόλυτο βαθμό».

Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν βασικό στέλεχος της μειοψηφίας του κόμματος και, ακολουθώντας τα βήματα του Γρηγόρη Ψαριανού, είχε αποφύγει να παραστεί στις δύο συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής μετά τις ευρωεκλογές.

Επίσης, στο παρελθόν είχε εκφραστεί υπέρ της Ελιάς και συμμετείχε σε εκδηλώσεις της προώρως διαλυμένης Κίνησης των 58.

Το όνομά του είχε ακουστεί για τις πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου της Ελιάς, ωστόσο, μετά το νόμο που επέβαλε τη σταυροδοσία και στις ευρωεκλογές, ο κ. Παπαδόπουλος κράτησε αποστάσεις και συμμετείχε στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του.

Η επιστολή του κ. Παπαδόπουλου έχει ως εξής:

«Μόλις πληροφορήθηκα τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού, με την “κατηγορία”, μεταξύ άλλων, για “συστηματική διαφοροποίηση και αντίθεσή του προς τις πρωτοβουλίες και επιλογές του κόμματος”.

Η ΔΗΜΑΡ έφτασε στο 1,23% ακριβώς επειδή ακολούθησε μια γραμμή, την οποία εδώ και και λίγες εβδομάδες έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Αναρωτιέμαι τώρα ποια γραμμή ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ; Μήπως αυτή που εδώ και ένα χρόνο ο Γρηγόρης και πολλοί άλλοι διεκδικούσαμε;

Θεωρώ αδιανόητο να διαγράφεται ένας βουλευτής, ο οποίος έχει δικαιωθεί στον απόλυτο βαθμό.

Πίστευα ή ήλπιζα ότι η όποια αλλαγή γραμμής, θα συνδυαζόταν και με γενναίο άνοιγμα προς τους ανθρώπους που εδώ και ένα χρόνο έχουν λοιδορηθεί, επειδή έλεγαν αυτά ακριβώς που τώρα προσπαθεί να πει η ΔΗΜΑΡ. Διαπιστώνω ακριβώς το ανάποδο με τη διαγραφή του Ψαριανού.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι η ΔΗΜΑΡ παίρνει διαζύγιο από τους ανθρώπους που την ίδρυσαν, από τους πραγματικούς εκφραστές του ρεύματος της ανανεωτικής αριστεράς.

Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να παραμείνω μέλος της Κεντρικής Επιτροπής».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, σχολίασε σχετικά με τη διαγραφή Ψαριανού: «Η απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος το βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό, αποτελεί ιδιαιτέρως δυσάρεστη εξέλιξη στα ζητήματα της ΔΗΜΑΡ και βαραίνει καταφανώς το εσωκομματικό κλίμα».

»Όποιες ενστάσεις κι αν υπάρχουν για τον τρόπο που χειρίστηκε τελευταία την σχέση του με τη ΔΗΜΑΡ, δεν είναι δυνατόν να αγνοείται η μακρά σχέση ζωής του Γρηγόρη με την ιστορία της ανανεωτικής αριστεράς, η ιδρυτική σχέση του με το κόμμα και η επί τετραετία συνεχής συμβολή και παρουσία του στους αγώνες μας».

»Είναι δε εκπληκτικό ότι θεωρείται ως ενοχοποιητικό στοιχείο το γεγονός ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν υπέγραψε μία αμφισβητούμενη για την ορθότητά της επιλογή του κόμματος (αυτή για το δημοψήφισμα), λες και δεν ήταν απολύτως δικαίωμά του».

»Φαίνεται ότι μετά την εκλογική συντριβή, η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα έχουν εξαφανιστεί στα ηγετικά κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ».

Αποχώρηση με βολές

Νωρίτερα, εκτός της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ έθεσε εαυτόν και η κυρία Κατερίνα Μάρκου, με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος να περιορίζεται στους 11 βουλευτές.

Στην επιστολή της προς τον Φώτη Κουβέλη κάνει λόγο για μια «δυσάρεστη κατάσταση» στη ΔΗΜΑΡ που «επιβαρυνόταν καθημερινώς σχεδόν από τη λειτουργία ενός παλαιοκομματικού, κλειστού, αυτιστικού μηχανισμού» κάνοντας λόγο για επιθέσεις σε βάρος της ίδιας.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι μετά την ήττα στις ευρωεκλογές διεξήχθη «διάλογος κωφών» με αποτέλεσμα «η ΔΗΜΑΡ να απομακρυνθεί τελικά από τον αρχικό αξιακό και πολιτικό της προορισμό και την ιδεολογική της ταυτότητα με αποτέλεσμα τουλάχιστον εγώ προσωπικά, να νιώθω ξένη και απομακρυσμένη».

H  επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του κόμματος Φώτη Κουβέλη

«Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω την πρόθεσή μου να αποχωρήσω από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ.

Η απόφασή μου αυτή δεν ήταν εύκολη και οπωσδήποτε με λυπεί, όπως είναι φυσιολογικό. Για πάνω από 2 έτη προσπάθησα, με τις όποιες δυνάμεις μου να συμβάλω κι εγώ ώστε το κόμμα να σταθεί, να καθιερωθεί, να μετεξελιχθεί αλλά και να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να ορθοποδήσει. Στο διάστημα αυτό, έκανα πάντα το καθήκον μου πιστεύω με τον καλύτερο τρόπο και βοήθησα ώστε το κόμμα να έχει μια ευπρόσωπη παρουσία στη Βουλή με τεκμηριωμένες ερωτήσεις και παρεμβάσεις, χωρίς ποτέ να προκαλέσω ή να δημιουργήσω κάποιο ζήτημα. Πιστεύω πως συνέβαλλα και στο μέτρο του δυνατού στον εσωτερικό κομματικό διάλογο, καταθέτοντας προτάσεις για μια νέα οριζόντια δομή ενός μοντέρνου προοδευτικού κόμματος.

Υποστήριξα επίσης μια γενναία, αλλά έγκαιρη και θεσμική προσέγγιση με υγιείς δυνάμεις του συναφούς πολιτικά χώρου, όχι όμως με πρόσωπα, αριθμητικές ομάδες και «συντρόφους» από το παρελθόν που δεν προσθέτουν και δεν πολλαπλασιάζουν, όπως απέδειξαν άλλωστε και οι τελευταίες εκλογές.

Η δυσάρεστη κατάσταση στην οποία περιήλθε σταδιακά το κόμμα μέχρι σήμερα επιβαρυνόταν καθημερινώς σχεδόν από τη λειτουργία ενός παλαιοκομματικού, κλειστού, αυτιστικού μηχανισμού. Ο μηχανισμός αυτός, ό,τι απέμεινε πια από τη ΔΗΜ.ΑΡ, λυπάμαι να το πω, ήταν πάντα εναντίον μου, με τρόπο προκλητικό και αυθάδη για μία, στο κάτω-κάτω, εκπρόσωπο του ελληνικού λαού.

Την κατάσταση χειροτέρευαν οι στερεότυπες και βαρετές αντικληρικαλιστικές, ψευτοδιεθνιστικές εμμονές που δυστυχώς πάντα χαρακτήριζαν τον χώρο αυτό και που στοιχίζουν, απομακρύνοντας δημοκρατικούς πολίτες του κέντρου, οι οποίοι ναι μεν ζητούν αλλαγές σε προοδευτική κατεύθυνση, αλλά δεν επιθυμούν ούτε την απόρριψη της δημιουργικής παράδοσης, ούτε την εγκατάλειψη των γειτονιών των πόλεων στην αναρχία και το έγκλημα.

Ο «διάλογος κωφών» της ήττας, τον οποίο προσπάθησα να παρακολουθήσω μετά την εκλογική συντριβή, αναπαρήγαγε δυστυχώς ένα κλίμα χωρίς προοπτική, χωρίς καθαρό λόγο, χωρίς γενναία αυτοκριτική και κυρίως χωρίς την αυτονόητη αφετηριακή διαπίστωση ότι ο λαός έδωσε εντολή ξεκάθαρης αποδοκιμασίας με το αποτέλεσμα των εκλογών προς αυτό που έχει μετασχηματιστεί η ΔΗΜΑΡ, έναν χώρο ο οποίος φυσικά δεν εκφράζει ούτε εμένα ούτε πολύ περισσότερο τους ψηφοφόρους της περιοχής μου.

Συνολικά, η ΔΗΜΑΡ απομακρύνθηκε τελικά από τον αρχικό αξιακό και πολιτικό της προορισμό και την ιδεολογική της ταυτότητα με αποτέλεσμα τουλάχιστον εγώ προσωπικά, να νιώθω ξένη και απομακρυσμένη.

Κ. Πρόεδρε,

ως ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, εύχομαι στη Δημοκρατική Αριστερά να ορθοποδήσει συμβάλλοντας δημιουργικά οπωσδήποτε στη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, στη βάση, όμως, του ρεαλισμού, του προγραμματικού διαλόγου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της υπεύθυνης και τεκμηριωμένης άσκησης πολιτικής, μακριά από τις ακραίες δημαγωγίες, ένθεν κακείθεν, που προσβάλλουν το λαό χάριν της κατάκτησης της εξουσίας, Στον αγώνα αυτό θα συνεχίσω κι εγώ να συμβάλω θετικά με όλες μου τις δυνάμεις.»

Η θέση της ΔΗΜΑΡ

Από την πλευρά της, η Αγίου Κωνσταντίνου  δηλώνει για τον κ. Ψαριανό -τον οποίο ούτε καν κατονομάζει- πως «ο συγκεκριμένος βουλευτής, με τη συστηματική διαφοροποίηση και αντίθεσή του προς τις πρωτοβουλίες και επιλογές του κόμματος, αλλά και με τη σημερινή άρνησή του να προσυπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η ΔΗΜΑΡ, κόμμα που αποδεδειγμένα σέβεται τη διαφορετική άποψη, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή του στην κοινοβουλευτική ομάδα, παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επί μεγάλο χρονικό διάστημα επιδεικνύει ο ίδιος για τις συλλογικές μας αποφάσεις».

Αναφορικά, δε, με την κυρία Μάρκου, σημειώνει πως, «προφανώς, όλοι, συνεπώς και η βουλευτής κυρία Μάρκου, έχουν δικαίωμα να επιλέγουν δρόμο και ψηφοφόρους. Σε σχέση, πάντως, με όσα οψίμως η ίδια καταλογίζει στη ΔΗΜΑΡ  για «στερεότυπες και βαρετές εμμονές», είναι γεγονός ότι όντως έχουμε εμμονές με σταθερές αξίες της ανανεωτικής αριστεράς. Θα συνεχίσουμε μάλιστα να τις έχουμε».

Υπενθυμίζεται ότι, στην επιστολή της προς τον Φώτη Κουβέλη, η κυρία Μάρκου κάνει λόγο για μια «δυσάρεστη κατάσταση» στη ΔΗΜΑΡ, που «επιβαρυνόταν καθημερινώς σχεδόν από τη λειτουργία ενός παλαιοκομματικού, κλειστού, αυτιστικού μηχανισμού», μιλώντας για επιθέσεις σε βάρος της ίδιας.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι μετά την ήττα στις ευρωεκλογές διεξήχθη «διάλογος κωφών», με αποτέλεσμα «η ΔΗΜΑΡ να απομακρυνθεί τελικά από τον αρχικό αξιακό και πολιτικό της προορισμό και την ιδεολογική της ταυτότητα με αποτέλεσμα τουλάχιστον εγώ προσωπικά, να νιώθω ξένη και απομακρυσμένη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.