Ειδησεογραφικό site

Ο Βενιζέλος για τις Κάννες και τις εκλογές-Το να «σκοτώσουμε» το δημοψήφισμα για το ευρώ ήταν εθνικό καθήκον

62

Τεθήκαμε προ του καθαρού διλήμματος «ή καθόλου δημοψήφισμα, ή άμεσα δημοψήφισμα με ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ», ένα δημοψήφισμα που δεν άντεχε η ελληνική οικονομία, δήλωσε σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος αναφερόμενος στις αποκαλύψεις αναφορικά με τη συνάντηση των Καννών, στο περιθώριο της Συνόδου των G20 το 2011, με αντικείμενο τη διάσωση του ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 παραδέχθηκε ότι είχε ανάμιξη σε εκείνες τις εξελίξεις, λέγοντας ότι συμμετείχε σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό που κάλεσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών και ο Σόιμπλε ενώ παρίστατο και η Άγκελα Μέρκελ.

Όπως είπε προσπάθησε να στηρίξει την  ελληνική επιχειρηματολογία, επρόκειτο για μία ασφυκτική κατάσταση.

«Τεθήκαμε προ του καθαρού διλήμματος και ερωτήματος «ή καθόλου δημοψήφισμα, ή άμεσα τις επόμενες μέρες, ει δυνατόν μέσα σε 20 ή 30 ημέρες, δημοψήφισμα με ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ», που κανείς δεν ήθελε στην Ελλάδα και δεν άντεχε η ελληνική οικονομία τέτοιο δημοψήφισμα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Δεν υπήρχε μεθόδευση»

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι συμμετείχε σε μια  μεθόδευση, με στόχο την ανατροπή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Χαρακτήρισε γελοιότητα τα δημοσιεύματα λέγοντας πως πρόκειται για κείμενα υπονομευτικά για την ελληνική οικονομία.

«Δεν το θεωρώ τυχαίο λίγο πριν τις εκλογές» είπε και πρόσθεσε ότι έπαιξε ένα ρόλο προστασίας του κύρους της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού που ήταν ο κ. Παπανδρέου και προστασίας της εθνικής οικονομίας.

«Αστεία η θεωρία για τον Μπαρόζο»

Ακόμη ανέφερε ότι η  θεωρία πως ο κ. Μπαρόζο έχει άποψη για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι αστεία. Και το είπε και ο ίδιος όταν ρωτήθηκε σχολίασε, αναφερόμενος σε χθεσινή δήλωση της εκπροσώπου του.

Τώρα, συνομιλητής του κ. Μπαρόζο εξ Ελλάδος ήταν ο κ. Παπανδρέου. Εγώ ήμουν συνομιλητής του κ. Ρεν είπε και αρνήθηκε ότι ο κ. Μπαρόζο ζήτησε από να «σκοτώσουν το δημοψήφισμα» όπως αναφέρουν οι Financial Times.

«Το να «σκοτώσουμε» το δημοψήφισμα για το ευρώ ήταν εθνικό καθήκον» είπε.

«Κατελήφθην εξ απήνης»

Σε ερώτηση ότι τότε, το 2011 είχε πει στην  ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ότι το δημοψήφισμα είναι εθνικά λυτρωτικό απάντησε: «Είπα ότι είναι εθνικά λυτρωτικό όλο το σχήμα όπως διαμορφώνεται. Ανέλαβα να παρουσιάσω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας που είχαμε συμφωνήσει δυο μέρες πριν. Όταν ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε το δημοψήφισμα κατελήφθην και εγώ εξ απήνης».

Πρόσθεσε δε ότι έπρεπε, μέσα σε δευτερόλεπτα, να βρει μια θέση η οποία να προστατεύει τον Πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τη χώρα, τις τράπεζες, τις καταθέσεις, την εθνική οικονομία, την διπλωματική αξιοπιστία της χώρας.

Υπενθύμισε ότι τότε είχε βγει στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1  λίγα λεπτά μετά και είπε πως «αν είναι να κάνουμε το δημοψήφισμα που πρότεινε  ο κ. Παπανδρέου θα το κάνουμε μετά, αφού ολοκληρώσουμε το πακέτο του δανείου, αφού ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση, αφού κάνουμε το κούρεμα. Και θα είναι ένα δημοψήφισμα που θα εγκρίνει το πρόγραμμα διάσωσης. Ποτέ ένα δημοψήφισμα για το ευρώ, μέσα ή έξω από το ευρώ».

Με το πιστόλι στον κρόταφο

«Όταν λοιπόν μας βάλανε το πιστόλι στον κρόταφο  και μας είπαν «πάτε να κάνετε δημοψήφισμα για το εάν θα μείνετε στο ευρώ», εάν εγώ δεν έκανα δήλωση αξημέρωτα, ότι το θέμα της συμμετοχής στην Ευρωζώνη δεν τίθεται σε δημοψήφισμα, δεν θα υπήρχαν τράπεζες, οικονομία και καταθέσεις» υποστήριξε.

Για το σχέδιο Ζ

Για το σενάριο εξόδου της Ελλάδας με την ονομασία σχέδιο Ζ που αποκαλύπτουν οι Financial Times, αναφερόμενοι στην ίδια περίοδο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ προετοιμαζόταν ως σενάριο κατ΄ επανάληψη.

Είπε ακόμη ότι το  βράδυ των Καννών ζητήθηκε να μείνουν οι υπουργοί Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένουν και του ίδιου προκειμένου να ετοιμάσουν ένα  σχέδιο εξόδου από το ευρώ, αλλά όπως είπε αρνήθηκε να το κάνει

Ωστόσο αναφέρει ότι τότε η κυβέρνηση είχε ετοιμάσει σχέδιο με την Τράπεζα της Ελλάδος, σε περίπτωση αποτυχίας του κουρέματος, του PSI, το οποίο όπως είπε εάν εφαρμοζόταν οι συνέπειες θα ήταν δραματικές.

Οι εκλογές και η επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο βράδυ των επικείμενων ευρωεκλογών υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει τη νύχτα εκείνη να υπάρχει κανένα ψευδές ερώτημα.

Όπως είπε το βράδυ της 25ης Μαΐου όλοι θα βγάλουν συμπεράσματα και αν τους δώσουν αφορμή οι αριθμοί, θα λένε ότι η κυβέρνηση ατύχησε, υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης, υπάρχει αστάθεια.

«Αυτό είναι η πραγματικότητα. Άρα, αυτό που θα γίνει το βράδυ των εκλογών το έθεσα καθαρά, έντιμα, με δημοκρατική ευαισθησία ενώπιον του ελληνικού λαού … Δεν μπορώ να αφήσω να υπάρχει το ψευδές δίλημμα ότι το ζήτημα των εκλογών είναι εάν θα είναι πρώτη στις ευρωεκλογές η ΝΔ, ή πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Το θέμα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «εάν η κυβέρνηση, ως κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά δηλαδή, ως προοδευτικό πόλο, θα διατηρήσει τη νομιμοποίηση, την αντοχή, τις ισορροπίες και την δυνατότητα να ολοκληρώσει την προσπάθεια».

«Όχι μόνη της, μαζί με τον τόπο,γιατί ο τόπος πρέπει να ενωθεί. Να υπάρχει εθνική ενότητα και κοινωνική συναίνεση» είπε.

Υπογράμμισε δε ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεξαρτήτως αποτελέσματος γιατί πρέπει να  αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

«Δεν μπορεί η χώρα να κάνει αυτή την τελική προσπάθεια, που είναι τα λίγα βήματα πριν την ολοκληρωτική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, υπό συνθήκες εθνικού διχασμού και συμβολικού εμφυλίου πολέμου. Πρέπει η χώρα να ενωθεί, εθνικά και κοινωνικά» τόνισε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.