Ειδησεογραφικό site

Ο Ανδρουλάκης απαντά στους εσωκομματικούς αντιπάλους του: Θα μείνω Γραμματέας μέχρι το συνέδριο – Κυβέρνηση εθνικής ενότητας

67

Βγήκα βουλευτής με σταυρό και δεν διορίστηκα τονίζει στη συνέντευξή του στο newpost.gr και τη Βασιλική Σιούτη ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι του ζητήθηκε και δεν το ζήτησε να μπει σε αυτή τη μάχη για αυτό και ‘είναι θέμα συνέπειας να παραμείνω Γραμματέας μέχρι το συνέδριο”.

Για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτή θα κριθεί και θα αξιολογηθεί με βάση το αποτέλεσμα της οριστικής διευθέτησης του χρέους, αλλά και την οριστική απομάκρυνση της τρόικας.

Όσο για την περαιτέρω πτώση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ που σημειώθηκε στις ευρωεκλογές, κατά τη γνώμη του ευθύνονται «το μαύρο στην ΕΡΤ», ο Μπαλτάκος, το φορολογικό και η έλλειψη ατζέντας για τις μεταρρυθμίσεις.

Το μεγαλύτερο λάθος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, για το Νίκο Ανδρουλάκη, ήταν ότι στην αρχή της κρίσης δεν επιμείνανε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ψήφιση του μνημονίου από αυξημένη πλειοψηφία.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ν.Ανδρουλάκη:

-Είστε ικανοποιημένος από την πορεία του ΠΑΣΟΚ μέσα στην κυβέρνηση;

Η πορεία του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο σε αυτή την κυβέρνηση, αλλά από τις αρχές της κρίσης, όπου μόνο του σήκωσε το κύριο φορτίο, θα αξιολογηθεί με το κλείσιμο των εθνικών διευθετήσεων που αφορούν το χρέος αλλά και την οριστική απομάκρυνση της Τρόικα. Προσωπικά πιστεύω ότι σωστά η παράταξή μας εξαρχής δεν κρύφτηκε, δεν φυγομάχησε και δεν εκμεταλλεύτηκε με μικροκομματικούς όρους την οικονομική κρίση, όπως όσοι επένδυσαν σε έναν αντιμνημονιακό λόγο άνευ πρακτικών λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας είτε από την αριστερά είτε από την δεξιά.

-Μπορεί κανείς να αναφέρει διάφορους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ του 45% έφτασε στις εκλογές του 2012 στο 12%. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι κατά τη γνώμη σας που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ του 12% στο 8%, στις πρόσφατες ευρωεκλογές;

Πολιτικά γεγονότα όπως το μαύρο στην ΕΡΤ και η συμπεριφορά του Μπαλτάκου προκάλεσαν τους προοδευτικούς πολίτες και χωρίς να ευθυνόμαστε είχαμε κόστος. Αλλά και ζητήματα όπως π.χ. το φορολογικό, με τους συντελεστές να ανεβαίνουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες χαμηλών εισοδημάτων και να κατεβαίνουν για άλλους υψηλών εισοδημάτων ή η έλλειψη ατζέντας για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος δεν μας βοήθησαν. Γι αυτό το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μια ανάσα για την προσπάθεια που κάνουμε, αλλά και ένα μήνυμα για το που πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στη κυβερνητική πολιτική αλλά και διακριτές γραμμές με τη Νέα Δημοκρατία.

-Θεωρείτε ακόμα σοσιαλιστικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ στην ιστορική του διαδρομή καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης κατάφερε να μειώσει πολλές ανισότητες. Κατάφερε κατακτήσεις που μας οδήγησαν και στη ζώνη του ευρώ και σε μια κοινωνία που είχε ευκαιρίες για όλους τους Έλληνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάναμε μόνο σωστές επιλογές και ότι δεν υπήρχαν αστοχίες. Σήμερα, τα πράγματα όμως είναι πολύ διαφορετικά.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ακόμα και σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε ύφεση δεν μπορούν να υπάρξουν επιλογές με ιδεολογικό πρόσημο. Όπως η δίκαιη κατανομή των βαρών με προοδευτικό φορολογικό σύστημα, η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και του κράτους ώστε να παρέχονται μέσω της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης ευκαιρίες σε όλους χωρίς αποκλεισμούς.

-Δεν μου απαντήσατε όμως σε αυτό που σας ρώτησα. Αν το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι σοσιαλιστικό κόμμα.

Σοσιαλιστικό κόμμα είναι, αλλά σε αυτή την κρίση υπάρχουν εμπόδια να εφαρμόσεις τις ιδέες σου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ιδέες αυτές δεν υπάρχουν.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι ιδεολογικοί συμβιβασμοί λόγω της κρίσης.

– Πιστεύετε ότι εντός της ευρωζώνης μπορεί να εφαρμοστεί ποτέ φιλολαϊκή ή σοσιαλιστική πολιτική; Μπορεί να υπάρξει σοσιαλισμός εντός αυτής της ευρωζώνης;

Σε μια νομισματική ένωση υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί που κανένα κράτος μόνο του δεν μπορεί να ακολουθήσει τελείως διαφορετική πολιτική. Όπως σας είπα και προηγουμένως μπορούν να υπάρξουν μεμονωμένες επιλογές με ιδεολογικό πρόσημο, αλλά όχι μια ολική στροφή. Αν θέλουμε πραγματική στροφή σε σχέση με τη σημερινή ατζέντα, πρέπει να μιλήσουμε για το τέλος της λιτότητας. Η άποψη των συντηρητικών ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στα κράτη- μέλη με αύξηση των χρεών είναι καταστροφική. Γιατί άλλο να παράγεις χρέος για το πελατειακό κράτος και τους εξοπλισμούς και άλλο για δημόσιες επενδύσεις που μειώνουν την ανεργία ή για κοινωνική πολιτική και έρευνα. Αν η Ευρώπη δεν κινηθεί στην κατεύθυνση της αλλαγής θα μετατραπεί σε θέρετρο διακοπών για τα υψηλά εισοδήματα των νέων παγκόσμιων παικτών όπως η Κίνα. Μια Ευρώπη με αποσαρθρωμένη παραγωγική βάση και βέβαια με το συνδυασμό δημογραφικού ζητήματος και αύξησης της ανεργίας των νέων δεν έχει προοπτική. Γι αυτό είναι σημαντικό το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα τώρα στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Στρασβούργου να διαπραγματευθεί την ψήφο του προς τον Γιούνγκερ για να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για διαφορετική δημοσιονομική πολιτική. Γιατί καλός ο σεβασμός στη Συνθήκη της Λισαβόνας και στις δυνατότητες που δίνει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν κάτι παραπάνω από εμάς.

-Πως μπορεί να συμφωνεί με την πώληση της ΔΕΗ –μιλάμε για το δημόσιο αγαθό του ηλεκτρισμού- ένα σοσιαλιστικό κόμμα;

Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Παράλληλα όμως έπρεπε να βρεθεί ένα πλαίσιο χρηματοδότησης ώστε να ενισχυθεί οικονομικά, να προχωρήσει και σε δραστηριότητες εκτός Ελλάδος και να υπάρξουν επενδύσεις που θα της δίνουν τη δυνατότητα να γίνει πιο ανταγωνιστική τα επόμενα χρόνια. Όσοι λένε «η ΔΕΗ να μείνει ως έχει» χωρίς να προτείνουν καμία λύση, είτε το κάνουν για λόγους μικροκομματικής ωφέλειας είτε έχουν πλήρη άγνοια της σημερινής κατάστασης.

-Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια κατά τη γνώμη σας;

Από την αρχή της κρίσης έπρεπε να πιέσουμε να γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας πχ. με την ψήφιση του μνημονίου από αυξημένη πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα δεν θα είχε χάσει -λόγω των αντιπαραθέσεων-χρόνο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αλλά και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν θα είχαν καταφέρει να πείσουν μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών ότι το μνημόνιο έφερε την κρίση και όχι η κρίση το μνημόνιο, όπως πραγματικά έχει συμβεί.

-Εάν στις επόμενες εθνικές εκλογές έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτελέσματα σαν αυτά των ευρωεκλογών, το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαζόταν μαζί του για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ;

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προτείνει φανταστικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, δεν θα μπορεί να προκύψει κανενός είδους προγραμματική συμφωνία μαζί του.

-Που αποδίδετε το γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ, στις ευρωεκλογές, καταποντίστηκαν εκλογικά στελέχη με «πλάτες», πιο έμπειρα και γνωστά από εσάς, και εκλεγήκατε δύο νέα πρόσωπα , αφήνοντας πολλά βαριά ονόματα πίσω;

Οι πολίτες ευρύτερα και ειδικότερα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επιλέγουν την ανανέωση γιατί ψάχνουν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Το βασικό λοιπόν στοίχημα για μας είναι να μην τους απογοητεύσουμε.

-Ποια θα ήταν η –επόμενη- ιδανική κυβέρνηση για εσάς, που θα έβγαζε τη χώρα από την κρίση;

Η καλύτερη επιλογή είναι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με όλες τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου και με συγκεκριμένο προγραμματικό χαρακτήρα. Μια τέτοια κυβέρνηση θα σταματήσει τις άνευ ουσίας μικροπολιτικές συγκρούσεις και θα βοηθήσει στη συνειδητοποίηση του που βρισκόμαστε αλλά και με ποιες δίκαιες και εφαρμόσιμες λύσεις μπορούμε να τα καταφέρουμε.

-Θα παραμείνετε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ; Από τι θα εξαρτηθεί;

Η επιλογή να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής με σταυρό και όχι διορισμένος, όπως παλαιότερα είναι επιλογή παραταξιακής ευθύνης. Μου ζητήθηκε και δεν το επεδίωξα. Στα δύσκολα δεν έχω μάθει να κρύβομαι, ούτε οι αποφάσεις μου ορίζονται από προσωπική στρατηγική, αλλά από τις συλλογικές μας προτεραιότητες. Γι αυτό είναι θέμα συνέπειας να μείνω Γραμματέας ως το συνέδριο.

-Τι περιμένετε από το συνέδριο;

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να οδηγηθεί συντεταγμένα σε ένα δημοκρατικό συνέδριο, όπου θα κληθούν όλες του οι κοινωνικές δυνάμεις. Αυτές που εκφράστηκαν με ισχυρή παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς χώρους και στα επιμελητήρια την τελευταία χρονιά. Και συγχρόνως, είναι αναγκαίο να υπάρξει επιτέλους προγραμματικός διάλογος μεταξύ των δύο ιστορικών ρευμάτων, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού που εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ και της Ανανεωτικής Αριστεράς, που εκφράζεται από τη ΔΗΜΑΡ. Είναι ο μόνος τρόπος για να έχουν οι πολίτες στις επόμενες εκλογές μια τρίτη προοδευτική επιλογή απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.