Ειδησεογραφικό site

Με δύο νεκρούς και 7 συλλήψεις τελείωσε η μεγάλη επιχείρηση της γαλλικής αντιτρομοκρατικής – Ολάντ: Εξουδετερώσαμε τους τρομοκράτες

58

 

Τελική έφοδο πραγματοποίησαν λίγο μετά τις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας, ισχυρές δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας στο διαμέρισμα όπου βρίσκονταν ταμπουρωμένοι οι τρομοκράτες. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 05:20 τα ξημερώματα και ολοκληρώθηκε περί τις 12:30, με δύο υπόπτους νεκρούς νεκροί και επτά συλληφθέντες. Πάνοπλοι αστυνομικοί παραμένουν πάντως στην περιοχή, καθώς «χτενίζουν» κάθε πιθανό ίχνος.

Αυτή την ώρα πάνοπλοι αστυνομικοί ερευνούν την επιβλητική εκκλησία του Σεν Ντενί που βρίσκεται πολύ κοντά στο κτήριο, όπου πραγματοποιήθηκε η έφοδος τις προηγούμενες ώρες.

Στόχος των αστυνομικών δυνάμεων είναι ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι, ο Αμπτέλ Αμίντ Αμπααούντ, για τον οποίο προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι βρίσκεται ή βρισκόταν στο κτήριο της Rue du Corbillon, στην Place Jean Jaures, στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού, πολύ κοντά στο Stade de France.

Λίγη ώρα αργότερα, πάνοπλοι Γάλλοι αστυνομικοί έβγαλαν από το κτήριο έναν άντρα, ημίγυμνο και δεμένο πισθάγκωνα, με τα ΜΜΕ να πιθανολογούν ότι πρόκειται για τον τελευταίο από τους υπόπτους που βρίσκονταν μέσα στο κτήριο.

Ο Γάλλος εισαγγελέας Φρανσουά Μουλέν, περίπου στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδος, ανακοίνωσε επισήμως πως έγιναν πέντε συλλήψεις και επιβεβαίωσε τους δύο νεκρούς. Επιβεβαίωσε επίσης ότι από αυτούς, μία γυναίκα καμικάζι ανατινάχθηκε κατά την έναρξη της επιχείρησης. Από τους συλληφθέντες, οι τρεις προσήχθησαν μέσα από το διαμέρισμα το οποίο είχε στόχο η επιχείρηση, και αυτή την ώρα ανακρίνονται. Ακόμα ένας άντρας και μια γυναίκα συνελήφθησαν στον γύρω χώρο του διαμερίσματος.

Ένας εκ των συλληφθέντων δήλωσε ότι είχε δανείσει το διαμέρισμά του σε δύο Βέλγους, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro», ενώ από την πολύωρη και πολύ βαριά μάχη με τους τρομοκράτες, τραυματίες είναι τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί.

Λίγες ώρες αργότερα, αστυνομικές πηγές που επικαλούνται οι εφημερίδες Le Monde και Le Figaro, δήλωναν πως νεκρός είναι και δεύτερος δράστης από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών τραυματιών σε τρεις, ενώ επίσης ανέβαζαν τον αριθμό των συλληφθέντων σε επτά.

Στόχος της επιχείρησης ο Αμπτέλ Αμίντ Αμπααούντ

Στόχος της επιχείρησης ήταν ο Αμπελχαμίντ Αμπααούντ, ο Βέλγος τζιχαντιστής που θεωρείται ο εγκέαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νομεβρίου στο Παρίσι, όμως προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν βρισκόταν στο κτήριο και ποια είναι η τύχη του.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας που επικαλείται το Associated Press, ο Αμπααούντ πιστεύεται ότι ήταν ταμπουρωμένος στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, μαζί με ακόμα πέντε βαριά οπλισμένους συντρόφους του. Όταν η αστυνομία ξεκίνησε την επιχείρηση τα ξημερώματα δεν περίμενε να συναντήσει τέτοια αντίσταση, λένε οι ίδιες πηγές στο AP.

Η επιχείρηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 4:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εντοπισμού και της σύλληψης των δύο τρομοκρατών, που κυκλοφορούν ελεύθεροι μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Πρόκειται για τον Σαλάχ Αμντεσλάντ, τον «όγδοο» τρομοκράτη του Παρισιού και έναν ακόμα άντρα, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, που θεωρείται πλέον το ένατο μέλος της τρομοκρατικής ομάδας που αιματοκύλισε το Παρίσι.Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έφτασε στο διαμέρισμα στο Σεν Ντενί, παρακολουθώντας μια γυναίκα που σχετίζεται με τον Αμπντεσαλάμ Αμπααούντ. Όπως μεταδίδει το κανάλι BFMTV, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας εντόπισαν τη γυναίκα στην περιοχή και κατόπιν οργανώθηκε η επιχείρηση. Οι ίδες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για την γυναίκα – καμικάζι που ανατινάχθηκε σήμερα τα ξημερώματα, λίγο αφότου είχε ξεκινήσει η επιχείρηση.

Δείτε live εικόνα από το σημείο όπου διεξάγεται η επιχείρηση:

 

Γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν, επικαλούμενα πηγές από την Πυροσβεστική, ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός πολίτης, ωστόσο, η εφημερίδα «Le Figaro», που επικαλείται αστυνομική πηγή, διαψεύδει τις πληροφορίες.

Στο σημείο βρίσκονται και τρία φορτηγά του γαλλικού στρατού, δηλώνοντας έτσι τη σημασία της επιχείρησης. Στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το κτήριο έχουν πάρει θέσεις περίπου 100 στρατιώτες με τα όπλα στα χέρια, ενώ ολόκληρη η περιοχή έχει αποκλειστεί.


Φωτογραφία από αστυνομικούς έξω από το κτήριο όπου βρίσκονται ταμπουρωμένοι οι τρομοκράτες

Όπως μεταδίδουν γαλλικά μίντια, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες πως η επιχείρηση της αστυνομίας είχε στόχο ένα διαμέρισμα στο μικρό δρομάκι Rue du Corbillon, τότε είναι πολύ πιθανό το άντρο των τρομοκρατών να βρισκόταν πάνω από ένα δημοτικό σχολείο, που φαίνεται να έχει την ίδια διεύθυνση!

Ένας πολιτικός που διαμένει πολύ κοντά στο σημείο δήλωσε στον Guardian ότι ακούγοντας πυροβολισμούς βγήκε έξω από το σπίτι, όπως και οι γείτονες και όλοι νόμιζαν πως πρόκειται για νέα τρομοκρατική επίθεση. Μέχρι αυτή την ώρα ακούγονται περιστασιακά πυροβολισμοί από το σημείο, ενώ το μετρό δεν λειτουργεί και έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των λεωφορείων. Οι κάτοικοι έχουν δεχθεί οδηγίες να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Η επιχείρηση της αστυνομίας λαμβάνει χώρα πολύ κοντά σε μαγαζιά και στους κεντρικούς και πιο πολυσύχναστους δρόμους του προαστίου. Υπάρχει η πληροφορία ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ένας περαστικός, χωρίς όμως να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, ενώ όλοι έχουν δεχθεί οδηγίες να κρατούν ακόμα και τα παράθυρά τους κλειστά.

Από την έναρξη της επίθεσης ακούγονται πολύ συχνά πυροβολισμοί, ακόμα και από αυτόματα όπλα, ενώ γύρω στις 8:30 το πρωί από το σημείο ακούστηκαν τουλάχιστον επτά εκρήξεις. Παράλληλα, από πάνω πετά συνεχώς ελικόπτερο της αστυνομίας. Το προάστιο Σεντ Ντενί του Παρισιού είναι η περιοχή όπου βρίσκεται το Stade De France ένας από τους στόχους των τρομοκρατών την περασμένη Παρασκευή, ενώ η Place Jean Jaures, όπου βρίσκεται το κτήριο που πολιορκεί η αστυνομία απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα.

Μια 26χρονη γυναίκα που ζει δίπλα στο κτήριο που βρίσκεται «υπό πολιορκία» περιγράφει: «Όλα άρχισαν με μια έκρηξη, ενώ ακολούθησε άλλη μία μεγαλύτερη. Δυο μικρότερες μετά, άλλες δύο και μετά περίπου μια ώρα που ακούγαμε συνεχώς πυροβολισμούς».

Το Πανεπιστήμιο «Paris 8» που βρίσκεται στην περιοχή του Σεν Ντενί έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση στους φοιτητές του, μέσω Twitter , να μην προσεγγίσουν το κτίριο. Τα σχολεία εκτός της ζώνης που έχουν αποκλείσει οι αστυνομικές δυνάμεις στο Σεν Ντενί, δέχονται κανονικά τους μαθητές παρά την απουσία πολλών δασκάλων και καθηγητών.

O Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, παρακολουθεί την εξέλιξη της επιχείρησης από το Μέγαρο των Ηλυσίων και μετά την ολοκλήρωσή της, θα κάνει δηλώσεις. O Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς και ο υπουργός Άμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν μετέβησαν επίσης στο Ελιζέ, όπου βρίσκονται από νωρίς το πρωί ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Οκτώ άτομα μπήκαν στην Ευρώπη με το διαβατήριο βομβιστή που πέρασε από τη Λέρο! – Άγνωστο πόσοι τζιχαντιστές μπήκαν με πλαστά στοιχεία

Συνολικά οκτώ άτομα μπήκαν στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, χρησιμοποιώντας το ίδιο διαβατήριο με εκείνο που είχε ο βομβιστής του Παρισιού που πέρασε από την Λέρο και ανατινάχθηκε κοντά στο Stade de france, την περασμένη Παρασκευή.

Χθες, η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» αποκάλυψε πως το συριακό διαβατήριο του Αχμάντ Αλμοχαμάντ μπορεί να ανήκει σε Σύρο στρατιώτη που έχει σκοτωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ η σερβική αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε έναν άντρα στη Σερβία ο οποίος είχε στην κατοχή του διαβατήριο το οποίο έφερε τα ίδια ακριβώς στοιχεία με αυτό που βρέθηκε στη σορό του βομβιστή.

Ωστόσο, το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον οκτώ άτομα με το ίδιο διαβατήριο, προκαλεί έντονες ανησυχίες και φόβους ότι πολλοί από τους ανθρώπους που μπαίνουν στην χώρα μας και συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη, ζητώντας άσυλο, χρησιμοποιούν ψεύτικα στοιχεία.

Όμως, ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι είναι άγνωστος ο αριθμός των τζιχαντιστών που μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει πλαστα διαβατήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συριακό διαβατήριο, στο όνομα του Άχμαντ αλ-Μοχάμαντ, 25 ετών, καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Λέρο, στις 3 Οκτωβρίου, ενώ λίγες μέρες αργότερα το πρόσωπο που είχε αυτό το έγγραφο κατέθεσε αίτημα ασύλου στη Σερβία, στο κέντρο υποδοχής του Πρέσεβο και τα ίχνη του χάθηκαν στην Κροατία.

ΟΛΑΝΤ: Εξουδετερώσαμε τους τρομοκράτες

«Μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και βαριά αστυνομική επιχείρηση μόλις έληξε», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στο συμβούλιο των δημάρχων.

Ο Ολάντ μίλησε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης στο Σεν Ντενί, δηλώνοντας πως σκοπός των γαλλικών δυνάμεων ήταν να «εξουδετερώσουν τους τρομοκράτες που είχαν σχέση με την προετοιμασία των ειδεχθών εγκλημάτων της Παρασκευής».

«Ήταν μια εξαιρετικά περίπλοκη και δύσκολη επιχείρηση, η οποία μόλις έληξε», είπε. «Η αστυνομία ήξερε τους κινδύνους, αλλά και πάλι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υποβαθμίστηκε η βία με την οποία θα ερχόταν αντιμέτωπη», εξήγησε.

Ο κ. Ολάντ επανέλαβε ακόμη ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο. «Η χώρα δέχθηκε επίθεση λόγων των αξιών της και ο αγώνας που έχει αναλάβει είναι η εξάλειψη της τρομοκρατίας. Οι τρομοκράτες θέλουν να σκοτώσουν την ίδια την ιδέα τού τι σημαίνει Γαλλία. Η συγκίνησή μας είναι τεράστια, ο θυμός μας εξίσου μεγάλος», είπε και απαίτησε δράση.

«Στόχος των τρομοκρατών είναι να βυθίσουν τη χώρα στο φόβο και τη διχόνοια. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να διατηρηθεί σε κάθε πόλη της Γαλλίας η ενότητα, η οποία είναι η δύναμή μας και η ψυχραιμία μας για να διασφαλιστεί η ενότητα» συνέχισε ο Γάλλος Πρόεδρος και κλείνοντας είπε ότι θέλει έναν «μεγάλο συνασπισμό που να εργαστεί ενάντια στο ISIS και να καταστρέψουμε μια ομάδα που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο και διαπράττει σφαγές».

Ακόμη, ο Γάλλος Πρόεδρος υπερασπίστηκε τους προσωρινούς περιορισμούς της ελευθερίας, αλλά είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας τελικά να αποκατασταθούν.

Επίσης, ο Φρανσουά Ολάντ απέρριψε τις προτάσεις περί σύνδεσης της προσφυγικής κρίσης με τις επιθέσεις της Παρασκευής, ανακοινώνοντας ότι η Γαλλία θα δεχθεί 30.000 πρόσφυγες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Πρότεινε ακόμη να δοθούν στις τοπικές Αρχές περισσότερες εξουσίες, έτσι ώστε να μπορούν να απαγορεύουν την είσοδο ανθρώπων και οχημάτων σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.