Ειδησεογραφικό site

Οι ευρωεκλογές «θόλωσαν» το τοπίο για την προεδρία της Κομισιόν

179

Τα αποτελέσματα των εκλογών στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από την «ηχηρή» και ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς έφεραν και «μπέρδεμα» στο θέμα της ανάδειξης του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι απώλειες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και ο μη ξεκάθαρος τρόπος ανάδειξης του διαδόχου του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο που για πρώτη φορά εξαρτάται από την ψήφο των Ευρωπαίων, δείχνουν… θρίλερ που θα λήξει μόνο με συμβιβασμούς.

Για να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Κομισιόν χρειάζεται την έγκριση 376 ευρωβουλευτών και το πράσινο φως της Συνόδου Κορυφής.

Όμως το ΕΛΚ κερδίζει μόλις 212 έδρες. Το γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν διαθέτει την πλειοψηφία, η κατάσταση που διαμορφώνεται ίσως ωθήσει τους ευρωπαίους ηγέτες να αναζητήσουν άλλη προσωπικότητα που θα είναι αποδεκτή από τους ευρωβουλευτές. Ηδη, συναντώνται αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες για να το συζητήσουν.

Ο υποψήφιος του ΕΛΚ Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ «διεκδίκησε» την προεδρία της Επιτροπής, αλλά ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς έθεσε σε αμφισβήτηση τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του οποίου προεδρεύει, λέγοντας ότι δεν είναι «σωστές».

«Η διψήφια διαφορά σε έδρες που έχει το ΕΛΚ από το ΕΣΚ μου δίνει το δικαίωμα να επιχειρήσω πρώτος τη διαμόρφωση πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» δήλωσε, προσθέτοντας ότι ως ο νικητής των χθεσινών ευρωεκλογών, δικαιωματικά θα πρέπει να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν.

«Δεν με νοιάζει τι λένε. Δεν παρακαλάω κανέναν. Κέρδισα τις εκλογές», απάντησε σε έντονο ύφος ο Γιουνκέρ ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί σχετικά την υποψηφιότητά του από τη Βρετανία και ορισμένες ακόμη ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως της Ουγγαρίας.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι «δεν αποφασίζει ποιος θα πάρει τη θέση στην Κομισιόν», εκφράζοντας μάλλον απαισιοδοξία για την περίπτωση του πρώην πρωθυπουρογύ του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, αφού υπογράμμισε το ζήτημα της απαιτούμενης πλειοψηφίας που θα πρέπει να λάβει ο υποψήφιος στο Ευρωκοινοβούλιο.

Tην ίδια πρωτοβουλία με τον κ. Γιουνκέρ αναμένεται να λάβει και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς. Εάν δεν τα καταφέρει κανένα απο τα δύο φαβορί τότε θα είναι πιθανό να πέσουν στο τραπέζι των ευρωπαίων ηγετών ονόματα που θα στοχεύουν στην ευρεία αποδοχή από τους ευρωβουλευτές…

Τα σχόλια είναι κλειστά.