Ειδησεογραφικό site

Ξεκινά άμεσα η απόσυρση των ροδάκινων

37

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία απόσυρσης των ροδάκινων για διανομή σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το ρωσικό εμπάργκο.

«Συμφωνία για την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών δωρεάν διανομής ποσοτήτων ροδακίνων και νεκταρινιών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, Φιλανθρωπικά, Κοινωφελή Ιδρύματα, και Ιερές Μητροπόλεις, επήλθε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και φορείς των ροδακινοπαραγωγών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Στελέχη της Κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου εκτιμούν ότι η διαδικασία, όπως προβλέπεται και από την Ε.Ε., θα αποφέρει στους παραγωγούς μια αποζημίωση της τάξεως των 27 λεπτών το κιλό για τις ομάδες παραγωγών και 13,5 λεπτά το κιλό για τους μεμονωμένους καλλιεργητές. Τα ίδια στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξασφαλιστούν περαιτέρω αποζημιώσεις, πάντα σε συνεργασία με την Ε.Ε. οι οποίες μαζί με την αναζήτηση τρίτων αγορών για τα προϊόντα θα αποζημιώσουν πλήρως τους παραγωγούς από τη ζημιά που τους προκάλεσε το ρωσικό εμπάργκο.

Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, μετά το πέρας της σύσκεψης με τους ροδακινοπαραγωγούς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος, ζήτησε να ληφθούν κι άλλα μέτρα στο πλαίσιο, πάντα, των Ευρωπαϊκών Κανονισμών.

«Επί του θέματος αυτού η χώρα μας, η Κυβέρνηση, θα κρατήσει σθεναρή στάση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο Καρασμάνης.

Όσον αφορά στη συνάντηση που είχε με τους φορείς των ροδακινοπαραγωγών, είπε ότι έγινε ειλικρινής διάλογος και πως τους παρακάλεσε να μεταφέρουν στα μέλη και σε όλους τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς, ότι η Κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με κάθε δυνατό και πρόσφορο μέσο θα στηρίξει το εισόδημα των παραγωγών και θα προστατέψει τον κόπο και τον ιδρώτα τους.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί ζητούν στη δωρεάν διανομή να συμπεριληφθεί το μεταποιημένο προϊόν (χυμός ροδάκινου). Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μεταφέρει στην Κομισιόν αυτήν την πρόταση, ζητώντας από το κονδύλι ύψους 175 ευρώ τον τόνο για τη συσκευασία των νωπών προϊόντων και 95 ευρώ τον τόνο για το κόστος μεταφοράς που δίνει η Ε.Ε. να χρηματοδοτηθεί η χυμοποίηση των ροδάκινων και η εμφιάλωσή τους σε συσκευασία του ενός λίτρου προκειμένου να διανεμηθούν στα σχολεία το χειμώνα. Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί εκτιμούν ότι θα περιοριστεί η ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς στις αποθήκες βρίσκονται αδιάθετοι 12.000 τόνοι ενώ στα δέντρα παραμένουν 13.000 τόνοι. Την ίδια ώρα σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και στις Βαλτικές χώρες εξήχθησαν πάνω από 4.000 τόνοι σε τιμές από 30-35 λεπτά το κιλό.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τους πολλούς μεμονωμένους παραγωγούς γεγονός που δυσκολεύει την προσπάθεια αποζημίωσης από τα κονδύλια της Ε.Ε. Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι θέλει «αλά καρτ συμμετοχή στην Ευρώπη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.