Ειδησεογραφικό site

Ντράγκι: Χαμηλά τα επιτόκια για όσο χρειαστεί-Να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις

40

Να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις, σχεδιάζοντας φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές, ζήτησε από τις κυβερνήσεις ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Πολιτικής (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραθέτει κάθε μήνα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Με βάση την τακτική οικονομική και νομισματική ανάλυση της ΕΚΤ, η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να κινείται σε τροχιά μέτριας ανάκαμψης κατά το δεύτερο τρίμηνο, με χαμηλά ποσοστά πληθωρισμού και υποτονική πιστωτική επέκταση. Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα εξακολουθούν να είναι σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με τους στόχους της ΕΚΤ, για διατήρηση του κάτω, αλλά πλησίον του 2%.

Ο συνδυασμός των μέτρων νομισματικής πολιτικής που αποφασίστηκε τον περασμένο μήνα έχει ήδη οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι πράξεις νομισματικής πολιτικής που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες θα υποστηρίξουν τον τραπεζικό δανεισμό. Τα μέτρα θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των ρυθμών πληθωρισμού σε επίπεδα πλησιέστερα του 2%.

Ο Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει μη συμβατικά μέσα εάν καταστεί αυτό αναγκαίο για την περαιτέρω αντιμετώπιση κινδύνων από την  παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι.

Ως συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν στις αρχές Ιουνίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα για τις ειδικές λεπτομέρειες των πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs). Ο στόχος των TLTROs είναι να ενισχύσουν τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής με τη στήριξη των δανείων προς την πραγματική οικονομία. Σήμερα αναμένεται πλήρης οδηγός για τη χρήση των TLTROs.  Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει και οι προπαρασκευαστικές εργασίες που σχετίζονται με άμεσες αγορές τίτλων ABS, που είναι εγγυημένοι με στοιχεία ενεργητικού, για να ενισχυθεί η λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Οικονομικά στοιχεία

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, ο Ντράγκι ανέφερε ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2%, σε τριμηνιαία βάση, κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι τον Ιούνιο, σηματοδοτούν τη συνέχιση της πολύ σταδιακής ανάκαμψης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Επιπλέον, η πρόοδος που σημειώθηκε στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και η άνοδος του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, θα πρέπει να έχει θετική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη. Θετικά προς το ΑΕΠ θα επιδράσει και η αύξηση των εξαγωγών, ωστόσο, αν και οι αγορές εργασίας έχουν δείξει κάποια περαιτέρω σημάδια βελτίωσης, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθιστώντας την πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής αυξημένη.

Στα αρνητικά εντάσσεται ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεταβολής των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες. Ένας ακόμη κίνδυνος σχετίζεται και με την ανεπαρκή τήρηση του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε ορισμένες χώρες.

Τράπεζες – Κυβερνήσεις

Η πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη. Οι τράπεζες θα πρέπει να επωφεληθούν πλήρως από την διευκολυντική νομισματική πολιτική, ώστε να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τη φερεγγυότητά τους, στηρίζοντας έτσι την πιστωτική επέκταση κατά τα επόμενα στάδια της ανάκαμψης.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό μέτωπο, η ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στη μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών. Σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αυξήσει την ανταγωνιστικότητά και την ικανότητα προσαρμογής των αγορών εργασίας και προϊόντων των χωρών.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Για να ενισχυθούν τα θεμέλια της βιώσιμης ανάπτυξης και των υγιών δημόσιων οικονομικών, οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να σταματήσουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και θα πρέπει να προχωρήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατά τα προσεχή έτη. Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να σχεδιαστεί με έναν φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο, και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Μια πλήρης και συνεπής εφαρμογή της υφιστάμενης δημοσιονομικής και μακροοικονομικής εποπτείας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης είναι το κλειδί που θα οδηγήσει χαμηλότερα το δημόσιο χρέος, θα αυξήσει την αναπτυξιακή δυναμική και θα ενισχύσει τις αντοχές της Ευρωζώνης.

Τέλος, ο Ντράγκι ενημέρωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2015 οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα γίνονται ανά έξι εβδομάδες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.