Ειδησεογραφικό site

Πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι

37

Μακελειό απόψε στο Παρίσι με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, όταν εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα πολλαπλές αιματηρές επιθέσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Περίπου 100 οι νεκροί στο Bataclan, 40 οι νεκροί σε άλλα σημεία του Παρισιού, ανακοίνωσε το δημαρχείο της πόλης.

Μπαράζ τουλάχιστον πέντε επιθέσεων με εκρήξεις και πυροβολισμούς συγκλόνισαν την πόλη και ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα και να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μια από τις πρώτες επιθέσεις έγινε λίγο μετά τις 22.30 (ώρα Γαλλίας) στο εστιατόριο «Μικρή Καμπότζη» στην οδό Rue Bichat στο 10ο διαμέρισμα της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένοπλοι δράστες εισέβαλαν με καλάσνικοφ στο εστιατόριο και άρχισαν να πυροβολούν, ενώ έριξαν και χειροβομβίδες.

Εικόνες με τους νεκρούς έξω από το εστιατόριο 

Λίγη ώρα αργότερα ακούστηκαν τρεις εκρήξεις κοντά στο stade de France στο οποίο την ώρα εκείνη διεξάγονταν ο φιλικός αγώνας Γαλλίας-Γερμανία. Τον αγώνα παρακολουθούσε, μάλιστα, ο Φρανσουά Ολάντ και η ασφάλειά του τον απομάκρυνε άμεσα.

Τα γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι κοντά στο stade de France οι αρχές βρήκαν δυο διαμελισμένα πτώματα, τα οποία ανήκουν πιθανότατα σε καμικάζι αυτοκτονίας, ενώ πηγές από τη Γαλλία ανέφεραν πως η μια από τις εκρήξεις που έγινε στο στάδιο ήταν επίθεση αυτοκτονίας και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα.

Στη συνέχεια άγνωστος άνοιξε πυρ έξω από πολυσύχναστη καφετέρια, ενώ λίγα λεπτά αργότερα μεταδόθηκε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί αλλά και μια ισχυρή έκρηξη στο μουσικό θέατρο Μπατακλάν, όπου αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη κατάσταση ομηρίας.

Γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι από την επίθεση στο Μπατακλάν υπάρχουν τουλάχιστον 15 νεκροί, ενώ η εφημερίδα Le Figaro τονίζει πως αυτόπτης μάρτυρας είδε  δύο άνδρες να εισβάλουν οπλισμένοι στo θέατρο και ντυμένοι με πολιτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) οι αρχές απομάκρυναν πολίτες και από την Place de la Concorde και τους μετέφεραν στο Saint Martin.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποιοι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις, ωστόσο, πολλοί μιλούν ήδη για τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δράστες είναι τουλάχιστον πέντε και πως ένας από αυτούς σκοτώθηκε από πυρά των αστυνομικών.

Ο Γάλλος πρόεδρος μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών «για να προβεί σε απολογισμό της κατάστασης», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Αιματηρή λήξη της ομηρείας στο θέατρο Μπατακλάν

Πληροφορίες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές της αστυνομίας, κάνουν λόγο για περίπου 100 νεκρούς μόνο μέσα στο συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, όπου κρατούνταν οι όμηροι.

Με την εισβολή της αστυνομίας και το θάνατο δύο εκ των δραστών ολοκληρώθηκε η ομηρεία στο θέατρο Μπατακλάν του Παρισιού, όπου περίπου 100 άνθρωποι κρατούνταν όμηροι από ένοπλους, μαυροφορομένους άντρες.

Πρόκειται για αθώους πολίτες, ο οποίοι κρατούνταν όμηροι από ομάδα οκτώ ενόπλων μέσα στο θέατρο Μπατακλάν της γαλλικής πρωτεύουσας, στο οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη, κατά πληροφορίες, συναυλία ενός καλιφορνέζικου συγκροτήματος της ροκ, των «Eagles of Death Metal».

Η συναυλία ήταν «sold out» και, την ώρα της επίθεσης, μέσα στο θέατρο βρίσκονταν περίπου 1.000 άτομα. Αξιωματούχοι της αστυνομίας κάνουν λόγο για δέκα νεκρούς.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Figaro, αυτόπτης μάρτυρας, που κατάφερε να διαφύγει, είδε ομάδα ανδρών να εισβάλουν οπλισμένοι στo θέατρο Μπατακλάν, ντυμένοι με πολιτικά.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ακούγονταν πυροβολισμοί από το εσωτερικό του κτιρίου, κάνοντας λόγο για οκτώ ενόπλους, ντυμένους στα μαύρα, αλλά χωρίς μάσκες, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα για τη Συρία, αλλά και «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

Γαλλικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι από το κτίριο κατάφεραν να βγουν πολλοί άνθρωποι, άλλοι τραυματίες και άλλοι καλά στην υγεία τους, όλοι τους σοκαρισμένοι από τα δραματικά γεγονότα.

Τα σημεία των επιθέσεων

xartis-parisi-epithesi

 

parisi-1

paris2

paris3

purobolismoi-kai-ekrikseis-sto-parisi

parisi-epithesi

Τα σχόλια είναι κλειστά.