Ειδησεογραφικό site

Να μην κρυβόμαστε πίσω από εγωισμούς του παρελθόντος

43

Tου Παύλου Χρηστίδη, γραμματέα Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

Στο δρόμο προς την ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, κυρίαρχο ρόλο θα έχει το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και των πολιτών. Εξάλλου, το «πιο κοινό» πολιτικό χαρακτηριστικό της παράταξης κατά τη διαδρομή της ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος που αναλάμβανε στην ανασυγκρότηση της πατρίδας μετά από εθνικές καταστροφές.
Το σημείο τομής όλων των φιλοδοξιών, των αντιθέσεων και των πολυδιασπάσεων του χώρου δεν μπορεί να είναι παρά ένα ουσιαστικό σχέδιο παραγωγικής δημιουργίας στην Ελλάδα του άμεσου αλλά και απώτερου μέλλοντος. Στη δράση σφυρηλατείται η ενότητα.
Η πολυσυζητημένη ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης δεν είναι μια συζήτηση που εξυπηρετεί επικοινωνιακές ανάγκες ή προσωπικά συμφέροντα. Σε αυτή τη συζήτηση, όσο η πολιτική γίνεται παρακολούθημα της επικοινωνίας και των δημοσκοπήσεων, τόσο μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού θα περιθωριοποιούνται. Οι σοσιαλιστές και δημοκράτες οφείλουμε να ανοίξουμε πρώτοι τη μεγάλη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον:
•    Επαναθεμελίωση της δημοκρατίας και των βασικών δικαιωμάτων, τα οποία συρρικνώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
•    Αναδιανομή των όποιων μεσομακροπρόθεσμων θετικών αποτελεσμάτων προς τα θύματα της κρίσης, με ουσιαστικές αλλαγές και όχι διακοσάρικα.
•    Καθορισμός των σχέσεων κράτους-οικονομίας.
•    Επανασχεδιασμός των σχέσεών μας με την Ευρώπη, καθώς και με τους γείτονές μας σε Βαλκάνια, Ανατολή αλλά και Μεσόγειο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης περιόδου, και όσο το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα αναβιώνει το τελευταίο τανγκό ενός παλιού δικομματισμού, πρέπει να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος, ώστε όλα τα κόμματα, οι φορείς, τα συνδικάτα, καθώς και οι αυτόνομοι κεντροαριστερολογούντες να πάψουν να κρύβονται πίσω από ευθύνες και εγωισμούς του παρελθόντος, αοριστολογίες και ευχολόγια. Ένα νέο πολιτικό σύστημα, στηριγμένο σε νέους και αποφασισμένους ανθρώπους, μπορεί να δρομολογήσει θετικές εξελίξεις στη χώρα και την παράταξη, αναγνωρίζοντας πάντα ότι επενδύουμε στο σενάριο της δημιουργίας και όχι της διάλυσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.